Esinlenmesini Anadolu’nun yüzlerce hatta binlerce yıllık mitolojisinden alan Anadolu Ateşi dans ekibi, 2008 yılında Antalya’nın Serik beldesinde inşa edilen 5 bin kapasiteli kendi tiyatrosu Aspendos Arena‘da her yıl bir milyonu aşkın turiste gösteriler yaparken, bölgede önemli derecede kültür sanat ekonomisi oluşturuyor.
Ekip, normalde cuma günleri Aspendos Arena’da sahne alırken bu sezon Ege bölgesinde olan sanatseverle ile de bir araya gelecek.
Turne kapsamında Anadolu Ateşi, 5-19 Ağustos’ta Bodrum Kalesi Açıkhava Sahnesi’nde, 12 Ağustos’ta Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’nda, 22 Ağustos’ta Kuşadası AVM Amfi Tiyatro’da ve 3 Ekim’de İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda gösterilerini sahneleyecek. Topluluk, ayrıca 28 Eylül’de Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda İstanbullularla buluşacak.
Binlerce dans sanatçısı yetiştirerek bu alanda istihdam sağlayan Anadolu Ateşi, aynı zamanda Westpark Dans Okulu’nda 400 kursiyere dans eğitimi veriyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında da 100 Roman çocuk ve gence dans eğitimleri vermeye devam eden topluluk, eğitim alan Romanlarla birlikte bir yıl sürecek eğitimler sonrasında tamamıyla Roman kültürünü yansıtan bir müzikali sahneye koyacak.
Anadolu Ateşi: Dansçı Aranıyor!
Anadolu Ateşi, kaynağını Anadolu’nun mitolojik ve kültürel tarihinden alan ve Anadolu’nun her yöresinden derlenmiş yüzlerce halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir projedir. Mustafa Erdoğan imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık sevgi, kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini, tüm dünyaya tanıtmayı hedeflemektedir.
Mustafa Erdoğan, eski adı Sultans of the Dance olan projenin çalışmalarını 1999 yılında başlatmıştır.
Gazetelere “dansçı aranıyor” ilanları verilerek başlanılan projeye, 750 kişi başvurmuş ve 90 genç seçilmiştir. Sırasıyla kostümler ve müzikler tamamlanmıştır. Estetik egzersiz, diyetisyen ve fizyoterapistler ile çalışılmış, strech ve yoga yapılmıştır. Çalışmalar halk dansları adımları ile bale ve modern dansta yoğunlaşmış ve dansçılar Anadolu ritimlerinin rotasyonu konulu teorik dersler almışlardır.
3 Mayıs 2001 tarihinde 3 – 4 gösteri için sahne alıp daha sonra yurt dışında sahnelenmesi planlanan projenin aylar önce biletlerinin tükenmesi üzerine Türkiye’deki gösterilerine devam etmesi kararlaştırılmıştır. Anadolu Ateşi, 3 Mayıs 2001’den bu yana yurt içi ve yurt dışında 8 milyonu aşan izleyiciye ulaşmıştır. Aralarında İsrail, Çin, Japonya, Lübnan, Katar, Almanya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Azerbaycan, Bulgaristan, Makedonya, Lübnan, Ürdün, Mısır, Romanya, Karayip Adaları, Gürcistan, Ukrayna, Fransa ve Kıbrıs’ın da bulunduğu birçok ülkede sahne almıştır. Karadeniz oyunuyla dünyanın en hızlı dans eden grubu olarak Guiness Rekorlar Kitabına girmiştir.