2022’de En Çok Ziyaret Edilen Yerler!

Aygün Akdağ

2022 yılının son ayındayken artık her şeyin istatistikleri yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. En çok dinlenenler, izlenenler, okunanlar ve daha nicesi.. Bizler de bu yazımızda 2022 yılında ülkemizde en çok ziyaret edilen müze ve örenyerlerini sizler için derledik. Müzeye gitmek, görmek bazı insanların en büyük hobisidir. Hobisi olmayanlar bile sırf merak ettiklerinden dolayı o müzeye gidip gezerler. Bu edilen merak aslında sadece etrafta dönen muhabbetlerden de değil. Sosyal medyanın gücü de insanları bu müzelere gitmeye teşvik eder. Gelin bir bakalım 2022 yılında en çok ziyaret edilen müze ve ören yerleri hangileriymiş…

1- Konya – Mevlana Müzesi

Konya MEvlana müzesi

Listemizin en başında 1.5 milyon ziyaretçi ile listenin en başında bulunuyor. Konya’da bulunan, eskiden Mevlâna‘nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. Yeşil Kubbe yani Mevlana‘nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılmıştır. O günden sonra farklı tarihlerde çeşitli eklemeler yapılmasıyla yapı genişlemiştir.

2- Denizli – Hierapolis Arkeoloji Örenyeri

Denizli Hierapolis Arkeoloji Örenyeri

Listenin 2. sırasında bulunan Denizli Hierapolis Arkeoloji Örenyeri 1.2 milyon ziyaretci sayısı ile Mevlana müzesini takip etti. Kalıntıların büyük bölümü Roma döneminden olan Hierapolis (Pamukkale) antik kenti, tüm görkemiyle yanında durduğu Pamukkale Travertenleri’yle beraber 1988 yılında hem kültürel, hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Ayrıca tarihin her döneminde önemli bir şifa ve inanç merkezi olmuştur.

3- İzmir – Efes Örenyeri

İzmir Efes Örenyeri

Listenin 3. sırasında İzmir Efes örenyeri var Efes aynı zamanda dünyanın 7 harikasından biri olan artemis tapınağının da Efes’te olması önemini arttırıyor. Eşsiz mimari eserleri binlerce yıldır ayakta olan bu mega antik şehir, Dünya Miras Listesi’ne de girdi. Anadolu’nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından Artemis Tapınağı’nın da Efes’te olması önemini artırıyor.

4- Nevşehir – Zelve-Paşabağları

Nevşehir Zelve-Paşabağları

Listenin 4. sırasında NEvşehir Zelve – Paşabağları var. Avanos’a 5 km, Paşabağları’na 1 km. uzaklıktaki Zelve, Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden oluşan Zelve Örenyeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. Üç vadiden oluşan Zelve örenyeri, Kapadokya bölgesinde peribacalarının en yoğun olduğu yer.

5 – Şanlıurfa – Göbeklitepe Örenyeri

Şanlıurfa Göbeklitepe Örenyeri

müze

Listenin 5. sırasında aslında en çok bilinen yerlerden biri var Göbeklitepe. Şanlıurfa‘nın Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe kazılarını 1995’te Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt başlattı. 2014’deki ölümüne dek 20 yıl sürdürdü. Göbeklitepe; avcı-toplayıcı yaşamı, tarım ve hayvancılığa geçişi, tapmak mimarisi ve sanatın doğuşunu anlamamıza önemli katkılar sağladı.

6 – İstanbul Galata Kulesi

İstanbul Galata Kulesi

müze

Listenin 6. Sırasında İstanbul’un göz bebeklerin olan Galata Kulesi bulunuyor.  Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından Fener Kulesi olarak 528 senesinde inşa ettirilmiş. Haçlı Seferleri sırasında büyük bir yıkıma uğramış. Kulenin günümüzdeki halini düşündüğümüzde ise yapım tarihi olarak Cenevizliler tarafından İsa Kulesi adı ile yeniden yapılış tarihini kabul edebiliriz.

Yenilenen Karma Türkiye Uygulamasını Buradan İndirebilirsiniz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam