Eser Oytun

Bağımsız ve Yetenekli Müzisyen: Eser Oytun ile Röportaj

Ayşe Aslıhan

Eser Oytun… Bu ismi daha önce duymuş muydunuz? Eğer bilmiyorsanız, bağımsız müziği savunarak hala ayakta kalması ve binbir yeteneği ile bildiğimiz Oytun’u tanımaya geç kaldınız demektir!

Karma Türkiye, Covid-19 döneminde E-Röportaj yapmaya ve bağımsız sanatın yanında olmaya devam ediyor. Bugünkü konuğumuz, Eser Oytun.
Peki kimdir Eser Oytun?

  • Merhaba Eser Bey. Öncelikle nasılsınız? Geçirdiğimiz pandemi süreci ile beraberkendinizi genel olarak nasıl hissediyorsunuz?

İyiyim, teşekkürler. Pandemi süreci biraz zorlu ve uzun geçti ama kendimi birçok konuda geliştirme fırsatı buldum. Üstelik yepyeni besteler ürettim! Umarım bu süreci hep birlikte ve sağlıklı bir şekilde atlatırız.

  • Sizi şarkılarınızla tanıyoruz… Özellikle “-Den Önce” şarkınızla beraber birçok enstrümanı çalabildiğinizi de gördük. Müzik adamı olduğunuzu söylesek yanlış olmaz! Peki başka neler yapar Eser Oytun? Nelerle uğraşmıştır ve şimdi ne yapmaktadır?

Başkent Üniversitesi Kompozisyon ve Müzik Teorisi bölümünü bitirdim. 2012 yılında Müzik Bilimleri Yüksek lisansına başladım ve aynı yıl pedagojik formasyon aldım. Özel kanallarda ve Devlet Tiyatrosu’nda belirli bir süre müzisyenlik yaptım. Daha sonra London College of Music Programı’nın piyano eğitmenliğini yaptım. Şu anda özel bir kurumda koro branşı eğitmenliği yapmaktayım. Aynı zamanda kendi albüm çalışmalarıma başladım .Şuan tüm enstrümanlarını kendim çaldığım, tamamen bana ait olan besteler üzerine çalışıyorum.

  • Ne zamandan beri müzik/sanat ile ilgilisiniz? Çocukluğunuzda bir yöneliminiz var mıydı? Ve Müzik Evi ne zaman kuruldu?

Ailemde müzisyen çok olmasından dolayı kendimi bildim bileli müzik hayatımın içinde… Ama ilk olarak 13 yaşındayken gitarla başlamıştım müziğe. Lise yıllarında kontrbas ve bas gitar eğitimi aldım. Üniversiteye başlarken chapman stickle bestecilik bölümünde de piyanoyla devam edip yeni enstrümanlar öğrenmeye çalıştım. Müzik Evi ise henüz kurulma aşamasında; ertelemek durumunda kaldım. Pandeminin bitmesini bekliyorum. Umarım yakın zamanda!

“Hayallerimin peşinden koşmam, yolumun istediğim gibi şekillenmesini sağladı.”

  • Çocukluğunuzdan ve geçmişten bahsetmişken… Nerede doğdunuz, nasıl büyüdünüz, hangi şarkıları dinlediniz, eğitiminize nasıl yön verdiniz; biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ankara’da doğdum ben ve müzikle büyüdüm! Aslına bakarsanız, güzel olan her müziği ve besteyi dinlemeye çalıştım. Hala da dinlemeye çalışıyorum. Tarzdan ziyade bestenin özellikleriyle ilgileniyorum. Eğitimime yön verişimle ilgili, en çok hatırladığım şey; gençlik yıllarımda, liseye başlarken armoni, orkestrasyon kitapları okuduğum ve müziğe dair birçok metodu bulup bitirmeye çalıştığım…

  • Hayatta birçok viraj vardır; yaş aldıkça yahut bambaşka olaylarla karşılaştıkça değişime ayak uydurmayı ve keskin virajları dönmeyi öğreniriz. Sizin yolunuz nerede değişti sizce?

Küçüklüğümden beri iyi bir müzisyen ve besteci olmak istiyordum. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite… Hiç değişmedi! Ama en çok hayallerimin peşinden koşmam, yolumun istediğim gibi şekillenmesini sağladı, diye düşünüyorum.

  • Peki bu yolculuk esnasında, aileniz, hayallerinizin neresinde?
Eser Oytun‘un kardeşi,
Moda Tasarımcı: Asude Şenoğlu

Ailem günde 8 saat evde enstrüman çalan bir çocukları olunca yanımda durmak zorunda kaldılar galiba! 🙂 Ama gerçekten çok emek verdikleri bir gerçek, özellikle de eğitim almam konusunda… Kardeşim de çok önemli bir yerdedir; çünkü parçalarımı bitirdikten sonra ilk olarak ona dinletirim.

  • Klişe fakat sanatçıyla ilgili ipucu veren bir soru: Şarkılarınızın/müziğinizin ilham kaynağı nedir?

İlham kaynağım en iyisini bulmaya çalışmak! Biraz mükemmeliyetçiyim galiba… Sadece bir şarkının bile birbirinden farklı 20 tane versiyonu olabiliyor çünkü. Ben de aralarından en iyilerini seçip, besteleri bitiriyorum.

  • Kendinize daima söylediğiniz, belki de hayat felsefesi edindiğiniz bir söz var mı?

“Her sessizliğin içinde mutlaka bir solo vardır. Çünkü ‘sus’lar da birer notadır.”
Bu sözü çok severim ve hayatımın birçok noktasına dokunduğuna inanırım.
Sizce de öyle değil mi?

“Hayaller; siz ona yaklaştıkça, sizden uzaklaşan bir olgu.”

  • Hayallerinizden biraz bahseder misiniz? Olmak istediğiniz yerde misiniz veya orada olmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?

Hayaller; siz ona yaklaştıkça, sizden uzaklaşan bir olgu bence… Bu yüzden hep yolun başında hissediyorum. Müzikte en iyi besteleri, sözleri bulmaya çalışıyorum. Daha yapmam gereken, gerçekleştirmek istediğim çok planım var ve onlar için çalışıyorum.

  • Bir müzik adamı olarak; müzikle ilgilenen küçüklerinize ne tavsiye edersiniz?

Müziği hiçbir zaman bırakmasınlar. Ona ne kadar sarılırsanız, müzik de size o kadar sarılıyor. Sadece iki şart var: Birincisi, gerçekten kalpten ve severek yapsınlar… İkincisi, kendilerini sürekli geliştirsinler!

  • Yakın zamanda gerçekleştireceğiniz bir projeniz var mı?

2. bir single çalışmam olacak yakında. Kayıtları henüz bitti. En kısa sürede bu projeyi de paylaşmak istiyorum ve bunun için sabırsızlanıyorum.

  • Son söz olarak, Karma Türkiye okurlarına mesajınızı ve röportaj hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?

İlk önce sağlıklı bir şekilde bu pandemi sürecini atlatabilmemiz için evde müzikle kalalım ama çıkmak zorundaysak da lütfen sosyal mesafeyi koruyalım. Herkes sağlığını ve çevresini korusun dilerim. Ayrıca bu kadar samimi ve güzel röportaj için de Karma Türkiye’ye çok teşekkürler!

İyi ki varsınız Eser Bey! Müziğiniz hiç susmasın!

Samimi cevaplarınız için esas biz teşekkür ederiz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam