Diziler

#TamKapanma: Bugüne Dek En Çok Ödül Alan 15 Dizi

Ayşe Aslıhan

Dizi kavramı; psikolojik açıdan terapi işlevi gören, seyir keyfi yüksek ve sürekliliğiyle insanı düzenli aralıklarla bir süre günlük hayatın koşturmacasından uzak tutan “uzun filmlerdir.” İnsanın yarına dair bir beklentisinin olmaması, kişisel açıdan en büyük çöküş kaynağı olurken, yapısı gereği hep bir sonraki bölüme izleyici yönelterek diziler takipçisini bir açıdan hayata bağlama işlevi görürler… Özellikle korona virüs ile beraber evlerimizde daha uzun süreler bulunmamızla, izleyecek filmler, okuyacak kitaplar ararken; biraz “kafamızı dağıtacak“, başarılı diziler aramaya başladığımız bugünlerde, ödüllü dizileri sizin için listeledik. Belki yeni bir diziye başlar ve sonraki bölümü izlerken akışa kapılırsınız, kim bilir?

1- Game of Thrones – 435 adaylık, 253 Ödül 

Listemizin ilk dizisi, elbette; Game of Thrones! 2011’de yayın hayatına başlayan dizi, taht mücadelelerini anlatıyor. Ancak bu esnada entrikalar, oyunlar, doğaüstü güçler ve karanlık hikayeler eksik olmuyor. Hala izlemediyseniz, günümüz dek en çok ödül alan internet dizisi olmasıyla bilinen GOT’u hemen listenize eklemelisiniz!

2- The Simpsons – 299 Adaylık, 168 Ödül

Orta halli bir Amerikan ailesi olan Simpsonslar’ın günlük hayatını konu edinen dizi, tam bir taşlama niteliğinde! Hatta dizide geçen bazı olayların sonradan yaşandığını söylemek mümkün. Bu komplo teorileriyle ünlenen dizi, gerçek hayattan uzaklaşmak için iyi bir seçenek. 1986’da yayın hayatına başlayan dizinin yaratıcısı ise Matt Groening.

3- Breaking Bad – 225 Adaylık, 146 Ödül

Walter White, bir lisede kimya öğretmeni… Kanser olduğunu ve yaşamak için az vakti kaldığını öğrendiğinde ise, tüm hayatı değişiyor! Öldükten sonra ailesinin daha iyi geçinebilmesini sağlamak için uyuşturucu üretimine başlayan White, ürettiği uyuşturucuları satarken çalıştığı lisedeki öğrencilerden biri ile ortaklık kuruyor. Tüm bunlar yaşanırken Walter karakterinin Heisenberg’e dönüşümünü ve ortaklık kurduğu öğrencisinin derinden değişimini izliyoruz. Bu maceraya bayılacaksınız!

4- Mad Men – 371 Adaylık, 130 Ödül

1960’lı yıllarda New York’ta geçen dizi, prestijli bir reklam ajansında olup bitenleri anlatıyor. Reklamcılığın altın çağını anlatan dizide, herkesin bir şeyler sattığını, kimi zaman da kendi özel hayatlarını satmak zorunda olduklarını görüyoruz… Sektörün iç yüzünden kendinize pay çıkarabileceğiniz bu dizi, popüler olmamasına rağmen sevenleri tarafından büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar izleniyor.

5. Modern Family – 342 Adaylık, 116 Ödül

Birbiriyle ilişkili üç ailenin yaşadıklarını anlatan dizi, durum komedisi türünde. Dizide her ailenin birbirinden farklı özellikleri var. Örneğin bir ailede eşler arasındaki yaş farkı çok fazla, bir tanesinde çiftler gay… Yer yer komik olayların yaşandığı dizide insanın içini ısıtan, romantik anlara da yer var. 2009 yılında yayın hayatına başlayan dizi, geçtiğimiz yıl ekranlara veda etmişti. 11 sezonluk dizinin yaratıcıları ise Christopher Lloyd ve Steven Levitan.

6- Doctor Who – 171 Adaylık, 109 Ödül

Bol ödüllü diziler serimize bilim kurgu türündeki Doctor Who ile devam edelim. Dizide Doktor diye bilinen ancak zamanda yolculuk yapan insansı – dünya dışı yaratık olan bir Zaman Lordu’nun serüvenlerini görüyoruz. BBC yapımı bu dizi, daha önce 1963–1989 yılları arasında ekranlara gelmişti… Daha sonra 2005 yılında yeniden yayın hayatına başladı ve hala izleyicisi ile buluşmaya devam ediyor!

7- Lost – 376 Adaylık, 105 Ödül

Sidney’den kalkan bir uçak, geçirdiği kaza sonucu tropik bir adaya düşüyor. Uçaktaki bir doktor, yaralıları tedavi etmieye çalışıyor… Ancak bu kez mesele, adadan kurtulmak oluyor! Macera dolu dizide kazazedelerin düştükleri adadan kurtulmak için verdiği mücadeleyi izliyoruz. Birçoğumuzun ilk yabancı dizisi Lost, hala izlememiş olanlar için büyük bir kayıp, hikayesi.

8- Seinfeld – 182 Adaylık, 70 Ödül

New Yorklu nevrotik bir stand-up komedyeni Jerry Seinfeld ve arkadaşlarının yaşadıkları talihsiz olayları konu edinen diziyi daha önce hiç duydunuz mu? Dizide her bir karakterin birbirinden farklı ve kendine has özellikleri var. Örneğin Jerry’nin arkadaşlarından George, yalancı ve girdiği her işte başarısız olan biri. Elaine, bir zamanlar Jerry ile çıkmış, ancak sonradan arkadaş kalmayı tercih etmiş bir kadın. Fakat Jerry, dürüst biri ve bu durum, sürekli başına iş açıyor… Jerry’nin kapı komşusu Kramer ise, şüphesiz dizinin en çılgın karakteri! Jerry’nin evini kendi evi gibi kullanan Kramer, izleyiciyi büyüleyecek bir oyunculukla kendine muhakkak inandırıyor…

9- Friends – 211 Adaylık, 68 Ödül

Bol ödüllü diziler arasında yer alan Friends, Manhattan’da yaşayan yirmi ila otuz yaşları arasındaki altı arkadaşın kişisel ve profesyonel yaşamlarını konu ediyor. Yeri geliyor bu arkadaşların üzüntülerine, yeri geliyor aşklarına, sevinçlerine tanıklık ediyoruz. Hala popülerliğini koruyan dizinin şu sıralar özel bölümü için yeniden çekimlerinin başladığını söyleyelim. İlk olarak 1994’te yayın hayatına başlayan Friends’in yaratıcısı ise David Crane ve Marta Kauffman.

10- The Walking Dead – 182 Adaylık, 66 Ödül

The Walking Dead, 2010 yılında yayın hayatına başlayan ve hala devam eden bir dizi. Hatta son sezonunun bu yılın sonunda yayımlanacağı söyleniyor. Bu dizide bulaşıcı hastalık nedeniyle yok olan bir medeniyetteki insanların korku dolu yaşantısını izliyoruz. Hastalık sebebiyle insanlar zombi olmuştur ve zombiler, insanları yiyerek besleniyorlar. Bu sırada Şerif Yardımcısı Rick Grimes ise, hayatta kalanlara yardımcı olmaya çalışıyor ve serüven hız kesmeden devam ediyor…

11- Boardwalk Empire – 182 Adaylık, 62 Ödül

Boardwalk Empire da tıpkı The Walking Dead gibi 2010’da başlayan bol ödüllü bir dizi. 1920-1933 yılları arasında geçen Boardwalk Empire, Atlantic Cityli bir siyasetçinin alkol yasağının olduğu bir dönemde; kadın ticareti, içki kaçaklığı ve kumarhanelerden aldığı haraçlarla iktidarını kurmasını ve gangsterler ile arasındaki ilişkiyi anlatıyor.

12- Desperate Housewives – 180 Adaylık, 62 Ödül

Türkiye’de “Umutsuz Ev Kadınları” ismiyle bildiğimiz bu dizi, birbiriyle komşu olan 4 ev kadının hikayesini anlatıyor. Mahallelerindeki bir kadının gizemli intiharı sonrasında sırlar ve gerçekler bir bir ortaya çıkarken; bir yandan da bu 4 kadının dışarıdan mutlu gibi görünen mutsuz hayatlarını izliyoruz.

13- Downton Abbey – 217 Adaylık, 54 Ödül

Titanik kazası sonrası iki varisini kaybeden Crawley ailesi için hayat bir anda değişiyor… Dizi, 1912’de başlattığı hikayeyi, 1920’lere kadar sürdürüyor. 2010- 2015 yılları arasında izleyici ile buluşan dizinin yaratıcısı ise Julian Fellowes.

14- House M.D. – 131 Adaylık, 54 Ödül

Gregory House isimli bir doktor, risk almayı seven ve asosyal biri. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Gregory, fazla risk aldığı için işinden kovuluyor ve başka hastanelerde de iş bulamıyor… Doktor dizileri kategorisinde bol ödül alanlardan olmasıyla dikkat çeken bu dizide, özellikle başroldeki Hugh Laurie’nin Gregory karakterine çok şey kattığını söylemeden geçmeyelim. Ayrıca dizinin Türkiye uyarlaması ise Hekimoğlu ismiyle ekranlara geldi.

15- Orange Is the New Black – 118 Adaylık, 50 Ödül

Piper Chapman, 10 yıl önce üniversitede tanıştığı Alex Vause yüzünden uyuşturucu gerekçesiyle hapse giriyor ve hayatı tamamen değişiyor… Aslında nişanlısı olan ve konforlu bir hayatı olan Piper, ilk etapta hapishaneye alışmakta zorluk çekiyor. Ancak zamanla hapishane ortamına alışıyor ve burada gerçek benliğini ortaya çıkarıyor. Dizi, tüm bu hikayeyi yer yer mizahi bir dille anlatıyor. Ayrıca, Türkiye’deki Avlu dizisi de bu diziden uyarlanmıştı.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam