“Yoruldum Patron!” | Yeşil Yol İncelemesi

Onur Şafak Yücel

“Lütfen patron, o şeyi yüzüme kapama. Beni karanlıkta bırakma. Ben karanlıktan korkarım.” 

Dünya Sinemasının Kült İşi

Micheal Clark Duncan, Tom Hanks, David Morse ve Sam Rockwell’in başrollerinde yer aldığı Yeşil Yol izleyici ile kurduğu bağ sayesinde gözyaşlarını akıtma konusunda son derece başarılı bir film. Frank Darabont’un yazıp yönettiği film 2000 yılında izleyiciyle buluştu. Yayınlandığı dönem için dahi çok uzun olan filmin süresi 3 saat 9 dakika. Ayrıca film fantastik, dram türünde.

Döneminin Ötesinde Bir Konu

Yeşil Yol, bir hapishane görevlisi ile bir mahkumun öyküsünü anlatıyor. Paul Edgecomb’un hapishanedeki görevi, idama mahkum edilen mahkumları son yolculuklarına uğurlamaktır.  Fakat çalıştığı yıllar içerisinde yüzlerce mahkumu idam etmiştir. Bir gün John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. Ancak Coffey’in bu ürkütücü görünümünün altında oldukça saf bir ruh yatmaktadır. Coffey, iki küçük kız çocuğunun katil davasında yargılanmaktadır. Ancak Coffey’in günden güne gün yüzüne çıkan dünya ötesi güçleri, karakteri hakkında yeni ipuçlarını anbean ortaya çıkaracaktır.

Harika Oyunculuklar ve Enfes Bir Hikaye

İzleyicinin filme en çok bağlandığı konunun oyunculuklar ve hikaye olduğu su götürmez bir gerçek. Hangimiz, Coffey’nin idam öncesinde ki sahnesinde kalbinin kırılmadığını söyleyebilir ki? Elbette Tom Hanks’in soğuk ve mesafeli duruşuyla harmanlanan, Duncan’ın o dev gibi cüssesinin ardında yatan sıcak ve sevecen tavrıyla adeta o evrene ışınlandık.  Ayrıca, Eduard’ın faresiyle olan ilişkisi ve idam anı… Hepimiz bu filmi belli bir yaşta izledik ve derin yaralar açıldı kalplerimizde. Dahası hikayenin kolay kabul edilebilir olmaması.

Fantastik Bir Evren

Hikaye herkesin seveceği türden bir hikaye değil elbette. Hatta insanlar bu konuda fazlasıyla hoyratta olabilirdi ancak oyunculuklar ve yansıtılan evrenle birleşince ortadaki fantastik durum kimsenin önemsemediği bir hale dönüştü. Sonuçta Coffey’nin bir yeteneği vardı ve bu yetenek fantastik bir durumun doğmasına neden oluyordu. Her haliyle izleyiciyi memnun eden Yeşil Yol hala konuşulan ve insanların boş zamanlarında tekrarını izlemekten sıkılmadıkları bir eser.

Peki, siz Yeşil Yol hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam