Zamanının Ötesindeki Şarkılar

reha.ozcan

Doksanlar, Türkiye’de Pop Müzik adına altın çağ oldu. Yetmiş ve seksenlerde büyük sükse yapan usta sanatçıların yanı sıra doksanlar, popun tam anlamı ile patlama yaptığı dönemdi ve bugün halen dinlediğimiz birçok starın ilk albümünün de ev sahibiydi.

İşte tam da bu dönem, maalesef ki albüm mezarlığına giden ve unutulan birçok eser ortaya çıksa da, kaliteleri sebebiyle öne çıkan bazı eserler vardı ki, zamanının çok ötesinde bir sound taşıyorlardı. Bugün, bu teknolojiyle bile o kalitede çalışmalar bulmak epey güç. Teknoloji, duyguları ve müziğe gösterilen özeni öldürmüş olabilir mi?

Neyse, lafı uzatmayalım ve zamanının ötesindeki o şarkılara şöyle bir göz atalım…

 

CEMALİ – DUYMAK İSTİYORUM

Sözler, müzikal zenginlik, vokal tarzı ve kliplerindeki zenginlik ile dikkat çektiler. Cemali‘nin şarkılarını daha sonraları Emre Aydın, Zerrin Özer gibi isimler de seslendirdi.

 

CEM KARACA – TAMİRCİ ÇIRAĞI

Şarkıyı anlatabilecek sözcükleri bulmak güç. Altyapısındaki gücü iliklerimize kadar hissettik her dinleyişimizde. Sözlerindeki vurucu etkiyle birlikte ruhu doyuran bir bombardıman.

 

SİBEL ALAŞ -ADAM

Seksenli yıllarda doğanların ergenliğe adım attığı çağda ortaya çıkan bir şarkıdır bu. Şarkı, dinleyen herkesin hayal dünyasını genişletti desek yeridir. Hepimiz bolca düş gördük o dönem.

 

FATİH ERDEMCİ – BEN ÖLMEDEN ÖNCE

Geçtiğimiz haftalarda Karma’da akustik tınılarıyla misafir ettiğimiz Fatih Erdemci, doksanlarda ortaya çıkan 9’da 9 adlı albümle birlikte tanındı. “Ben Ölmeden Önce” bir anda yükselişe geçti listelerde. Şarkı, altyapısıyla büyük dikkat çekiyor ve oldukça Avrupai ögeleri barındırıyordu. Erdemci’nin enfes yorumu da işin işine girince, şarkının lezzeti tam anlamıyla zirvedeydi.

 

TARKAN – ÖLÜRÜM SANA

Söz ve müziği bizzat Tarkan‘a ait olan “Ölürüm Sana”, hem sözleri hem de güçlü altyapısıyla çok sevildi. Üstelik şarkının klibinde de New York’a gidemeyenler için dev hizmet verildi. Şarkının başından sonuna kadar karış karış New York gökdelenlerinin teraslarında gezme fırsatı bulduk.

 

MAVİ SAKAL – İKİ YOL

Mavi Sakal‘ın “Kan Kokusu” adlı albümünde öne çıkan şarkı. Standart ve senfonik olmak üzere iki ayrı versiyonu bulunmakta. Senfonik versiyonu tam anlamıyla bir soundtrack havasında. Şarkıyı Star Wars veya Jurassic Park‘ın birkaç sahnesine koysanız sırıtmazdı.

https://youtu.be/7jiYlteLkT8

 

ORHAN ATASOY – GEMİLER

Zamanın ötesinde bir şarkı daha… Klibiyle de oldukça dikkat çeken çalışma, görüntüleri itibariyle derin mesajlar veriyordu.

 

UMAY UMAY – DÜŞMEDİM DAHA

Umay Umay‘ın enfes yorumu ile Mete Özgencil‘in ruhunun derinlerinden gelen sözlerin güç birliği yaptığı muazzam bir şarkı. Özgencil’in aynı zamanda yönetmen sandalyesinde oturduğu çalışma, dönemin en farklı yapımlarından biriydi.

 

UFUK YILDIRIM – TUTKUNUM

Yine paçalarından kalite akan bir şarkı… Aslında doksanlarda ortaya çıkan çalışmaların hemen hepsinde kalite yarıştırılmış. Elektro gitar solosu ve renkli görüntülere yer verilen klibiyle öne çıkan bir çalışmaydı.

https://youtu.be/FLCHSm6Krws

 

BARIŞ MANÇO – KOL DÜĞMELERİ

Sözleriyle, müziğiyle ve elbette yorumcusuyla, bu şarkının ne dönemi, ne çağı, ne de belli bir ömrü var… “Kol Düğmeleri”, bu listenin finalini yapacak olan bir efsane olarak burada yer buluyor.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam