Aynı Coğrafyanın Ortak Şarkıları

reha.ozcan

Türkiye ve Yunanistan… Yüzyıllardır aynı coğrafyayı paylaşan iki köklü kültürden gelen, günümüzde hala varlığını sürdürmekte olan iki farklı toplum.

Hep iç içe yaşadık ama sürekli kavga etmeyi de eksik etmedik. Birbirini çok seven ama sürekli kavga eden iki kardeş gibiyiz aslında.

Biz bağlamanın teline vururken onlar buzuki ile eşlik ettiler.

Rakı kadehini kaldırdığımızda onlar da uzo kadehini kaldırıp tokuşturdular.

Benzer durumlara sevinip, benzer durumlara üzüldük. Mezemiz aynı, içkimiz aynı, duygumuz aynı, şarkılarımız da aynı.

“İki farklı toplum” derken haksızlık ediyor olabiliriz… Hayır, biz aynıyız aslında.

Öyle ki; biz söyledik, onlar uyarladı, onlar söyledi, biz uyarladık şarkıları. Hatta bazı şarkılarda yollarımız kesişti, biraz onlar, biraz biz söyledik. Kimi zaman seslerimiz birleşti. Anlam aynı, duygu aynı, anlatılmak istenen aynıydı.

İşte o ortak duygulardan ortaya çıkan şarkıların bazıları…

Haris Alexiou’nun Fevgo ile birlikte seslendirdiği şarkı, ülkemizde Onno Tunç‘un düzenlemesi ve Aşkın Nur Yengi‘nin seslendirmesiyle büyük beğeni topladı.

 

Yine Haris Alexiou karşınızda…

https://youtu.be/_LQO0j-sMxY

1979 tarihli “Ta Tragoudia Tis Haroulas” albümünde yer alan “Ola Se Thimizoun”, 1986 yılında Yeni Türkü‘nün Günebakan albümünde “Olmasa Mektubun” ismiyle yer aldı.

 

Yunanistan’da Saleas Sarandis tarafından “Eisai” ismiyle ortaya çıkan şarkı;

Türkiye’de Sıla tarafından “Sevişmeden Uyumayalım” ismiyle yorumlandı…

 

Bu kez Gripin ve Haris Alexiou‘nun yolları kesişiyor aynı şarkıda.

 

Duygu yüklü bir başka şarkı daha… Yunanistan’da Eleana Papaioannou tarafından “Tesseris Kai Misi” adıyla seslendirilen şarkı;

https://youtu.be/WJg2C-iEhGY

Türkiye’de Ferhat Göçer yorumuyla “Biri Bana Gelsin” adını almıştı.

 

Sırada bir efsane var… Karşımıza yine Haris Alexiou çıkıyor ve elbette şaşırmıyoruz.

1990 tarihli bu şarkı, bir yıl sonra Sezen Aksu‘nun sesiyle bir kez daha hayat buldu.  Yıllar sonra ise Duman tarafından yine efsaneler arasına girecek bir cover gelecekti.

 

Şimdi, bu mevcut uyarlamaların yanı sıra elbette aynı şarkıda buluşan sesler de var… Bu çalışmalardan en dikkat çekenleri şüphesiz, Grup Gündoğarken ve Sezen Aksu’nun yer aldığı çalışmalar oldu.

Grup Gündoğarken ve dolayısı ile İlhan ŞeşenVasiliki Papageorgiou ile “Rüzgar” isimli duygusal çalışmada buluştu. Şarkı, iki dilde seslendirildi.

 

Bir diğer ortak çalışmada Sezen Aksu yer aldı… Aksu’ya Ege’nin karşı kıyısından yine Haris Alexiou eşlik etti ve ortaya nefis bir çalışma çıktı.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam