Hotel California Şarkısı Aslında Ne Anlatıyor?

reha.ozcan

Hotel California şarkısını sevmeyen yoktur. 1976’da kaydedilen bu efsanevi şarkı, Don Feldey, Don Henly ve Glenn Frey imzalıdır.

Şarkının ne anlattığı konusunda, günümüze kadar birçok söylenti ortaya çıktı. Peki aslında bu destansı çalışma ne anlatıyordu?

Yetmişlerin rock yıldızları, kaldıkları otellerde uslu durmuyorlardı. Hatta Eagles‘ın gitaristi Joe Walsh, “Life’s Been Good” şarkısında otellerde yaptıklarını açıkça anlatıyor;

“Otellerde yaşadım, duvarları yoldum. Zararları ödemek muhasebecilerin işiydi…”

Hatta Walsh bir gece, Blues Brothers‘ın yıldızı John Belushi ile birlikte Chicago’daki Astor Towers otelinde 28.000 dolarlık zarara neden olmuştu.

Konaklama sektörünün kötüye kullanımı aslında biraz da işin şanındandı. Led Zeppelin davulcusu John Bonham, Los Angeles’taki Continental Hyatt otelinin koridorlarında, doğum günü için aldığı Harley Davidson marka motosikletiyle dolaşmıştı.

The Who‘nun davulcusu Keith Moon da Lincoln Continental marka aracıyla Michigan’daki Holiday Inn otelinin havuzuna dalmıştı.

Peki nispeten sakin, efendi görünümlü ve Amerika’ya “Daha sakin olmalıyız” diye seslenen Eagles da bu akıma kapılmış mıydı? Ve grubun en popüler şarkısı “Hotel California”nın da bu otel çılgınlığı ile ilgisi var mı?

Eagles grubunun yaşça büyük üyeleri Glenn Frey ve Don Henly, gitarist Walsh’un neden olduğu zarara sessizce tahammül ediyordu. Ve yollarda geçen bir hayatı anlatma sırası kendilerine geldiğinde yazdıkları şarkı ile masraf çıkarmaktan çok, bir servet yarattılar.

“Hotel California” sözleri bir süredir Don Henly’in ağzında dolanıp duruyordu. Ancak bu söz öbeğinin bir şarkıya dönüşmesi için, grubun yetmişlerin ortasında hızla ünlendiği bir dönemden geçmesi gerekiyordu.

Eagles üyeleri o dönemde henüz birbirleri ile avukatları aracılığıyla konuşuyor olmasalar da, birbirlerine soyadları ile hitap ediyorlardı.

Grubun bir diğer gitaristi Don Felder’e, gitarıyla kısa parçalar kaydetmesi görevi verilmişti. Felder bir turnedeyken, henüz yeni doğum yapmış olan eşi Susan’dan bir telefon aldı. Kısa bir telefon görüşmesiydi: “Evden taşınıyoruz.”

Susan, Los Angeles’ın Topanga Kanyonu’ndaki evlerinin bahçesinde bebeği ile oynarken, yer örtüsünün hemen yanında bir çıngıraklı yılan yuvası fark etmişti. Susan, oğlunu da alarak hemen evi terk etti ve Malibu’da okyanus kenarında bir ev kiraladı. Don, turne dönüşü onlara katıldı ve o akşam şarkı kaydı üstüne çalışmaya başladı.

Cennet gibi bir bahçede beliren yılan, Don Felder’in aklında dönüp duran ritmle tam tamına örtüşen bir imgeydi.

Çaldığı akorların, rocktan çok flamenkoya yakın bir yapısı vardı. Şarkı ana ritmin dışında bir vurguyla çalındığında, Frey ve Henley şarkıya olur verdi. Bu vurgu sebebiyle de şarkıya geçici olarak “Mexican Reggae” ismi verilmişti.

Daha sonra ikili, şarkıya o bilindik sözleri ekledi… Yorgun bir gezgin, grotesk karakterlerin bulunduğu hoş bir yerin büyüsüne kapılır. Bu yer hem büyüleyici, hem de ürperticidir. Buraya bir kez gelen, burayı bir daha terk edemeyeceğini hisseder.

Hotel California’nın yayınlanmasından bu yana şarkıdaki imgeleri çözümlemeye çalışanlar, hayal güçlerini çalıştırıp bu sözlerden anlamlı bir bütün ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.

Ancak burada Frey’in sözlerini hatırlamak önemli;

“Garip bir şey yaratmak istemiştik… Sadece bunu yapıp yapamayacağımızı görebilmek adına.”

Diğer bir deyişle, Hotel California’nın sözleri gizli bir mana taşımaktan ziyade, kasıtsız… Yani herhangi bir şey ifade etmeye çalışmıyor. Frey, şarkıda alışkın olmadığı bir ortamda, şahit olduklarını anlamakta güçlük çeken bir adamın içinde bulunduğu atmosferi aktarmaya çalıştıklarını söylüyor.

Frey, şarkı sözleri için gerekli ilhamı ise İngiliz yazar John Fowles‘ın, Türkçe’ye Büyücü adıyla çevrilen 1965 tarihli The Magus adlı romanından almış.

Karşıkültürün popüler romanlarından olan Büyücü, bir Yunan adasına giden İngilizin gerçeklikle sanrı arasında gidip gelmelerini anlatır. Fowles’a göre Büyücü en iyi kitabı değildir ve evrensel bir dille yazılmamıştır.

Aslında garip imgelerden oluşan bir kolaj, şarkı sözü yazmanın en iyi yollarından biri olabilir ama rock müzik dinleyicisi, doğası gereği, sözlerdeki özel anlama bakmayı tercih ediyor.

Hotel California’yı anlamlandırmaya çalışırken de benzer işaretler arandı. “İstediğin zaman hesabı kapatabilirsin ama asla otelden ayrılamazsın” dizesi, otelin aslında bir akıl hastanesini veya bağımlılığı simgelemesi olarak yorumlandı.

Şarkı, Amerikan radyolarında her 11 dakikada bir çalınıyor. Hatta o kadar çok çalınıyor ki, Eagles üyeleri birbirlerine açtıkları davaları unutup, hep birlikte Meksika’da Hotel California ismini kullanan bir tesise dava açtılar.

Eagles, çok kez denese de bir daha Hotel California gibi bir şarkı yapamadı. Hatta bu çabalar onları birbirlerinden uzaklaştırdı.

Kaynak: BBC

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam