Köy Enstitüleri’ni Anlatan Bir Hikaye: “Yücel’in Çiçekleri” Vizyonda

Ayşe Aslıhan

Köy Enstitüleri’nin kurucusu eski milli eğitim bakanı ve öğretmen Hasan Ali Yücel‘in hayatının ve elbette Köy Enstitüleri’nin anlatıldığı film, bugün vizyona girdi.

Türk Rönesansı: Köy Enstitüleri

İstanbul’daki galası 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde gerçekleştirilen filmin yönetmeni ve senaristi Cengiz Özkarabekir, yaptıkları işin öneminden dolayı çok gururlu olduklarını belirtirken; Hasan Ali Yücel’in torunu Ali Eronat da duygusal açıklamalarda bulundu.

Hasan Ali Yücel ile Köy Enstitüleri çok kırık bir aşk hikâyesi gibidir… O dönem enstitü toplantıları yapıldığında ben 6 yaşındaydım. O zamandan bugüne de Köy Enstitüleri´ni 58´inci kez anıyoruz. 12 Eylül´ün karanlığındaki dönemlerde bile hiç sektirmeden andılar. O kırık aşk hikâyesinin bir kahramanı Hasan Ali Yücel, bir kahramanı İsmail Tonguç, bir diğer kahramanları ise köy enstitülü öğretmenlerdir!

Herkes Çok Mutlu

Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ü Mahir Günşiray, İsmail Hakkı Tonguç’u Muhammed Uzuner, Hasan Ali Yücel´in çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkinlik dönemini ise Mehmet Tokat canlandırdı. Yönetmen Özkarabekir oyuncularla galada bir araya geldiğinde “herkes o anı yaşadı ve çok özverili çalıştı” dedi.

Belgesel filmin, Beylikdüzü Belediyesi tarafından yapılan Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki galasında, Köy Enstitüleri Fotoğraf Sergisi‘nin de açılışı yapıldı.

 

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam