Smyrna Tiyatrosu

Antik Tiyatro 1500 Yıl Sonra Güneşe Kavuştu

Ayşe Aslıhan

Helenistik dönemde İzmir’de yapılan ve 1500 yıl önce üzeri toprakla kapanan Smyrna Tiyatrosu, kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkıyor. Antik tiyatro güneşle buluşuyor.

Yaklaşık 2400 yıllık Smyrna Antik Kenti‘nde Dokuz Eylül Üniversitesi adına kazı çalışmaları yapan ekip, kentin Kadifekale yamacında kurulu tiyatrosunun bir kısmına ulaştı. Yaklaşık 700 yıl kullanıldıktan sonra milattan sonra 4. yüzyılda adeta kaderine terk edilen ve 100 yıl içinde üzeri toprakla kapanan tiyatronun seyirci oturma sıralarının bir bölümü, 1500 yıl sonra güneş ışığına kavuştu.

Smyrna Tiyatrosu

Kayalık bir tepe önüne kurulan ve muhteşem bir İzmir manzarasına sahip Smyrna Tiyatrosu‘nun yapımının milattan önce 3. yüzyıla dayandığını belirten uzmanlar, tiyatronun 700 yıl boyunca hizmet verdiğini söylüyorlar.

Smyrna Tiyatrosu, tiyatro oyunlarına, dini ritüellere ve çeşitli sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmış ancak 4. yüzyıldan itibaren kullanım dışı kalmış. O dönemde Hristiyanlığın yayılması ve mekanda yapılan etkinliklere Pagan etkinlik gözüyle bakılması, bu etkinlikleri yasaklamaya kadar gitmiş. Dolayısı ile tiyatro kullanım dışı kalmış ve terk edilen bölge hızla toprakla örtülmüş.

BÖLGEDEKİ EVLER YIKILDI

İzmir’in 19. yüzyılda aldığı göçler sırasında tiyatronun üzerine bir mahalle kurulduğunu kaydeden ekip, yaklaşık 100 yıl ayakta kalan mahalledeki yaklaşık 50 evin, bölgenin 1. derece arkeolojik Sit alanı ilan edilmesinin ardından 2012 yılında yıkıldığını belirtiyor. Bu sayede bölgede bilimsel kazı çalışmaların kapısı açılmış.

İlerleyen dönemde, bölgenin bir ören yeri haline gelmesi hedefleniyor.

Smyrna Tiyatrosu

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam