Derya Can

Yeni Serbest Dalış Rekoru Derya Can’dan Geldi

Suna Simge Çakmak

Burdur’un Yeşilova ilçesinde “Türkiye’nin Maldivler’i” olarak ünlenen Salda Gölü, serbest dalış dünya rekortmenlerinin vazgeçemediği adreslerden.

Son yıllarda ziyaretçi sayısı oldukça artan,dikkat çeken Salda Gölü, tatlı su serbest dalış dünya rekoru denemelerinin yeni durağı oldu.

Geçen yıl ekim ayında dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen‘in 1 dakika 58 saniyede 65 metre ile dünya rekoru kırmasına vesile oldu. Yaklaşık bir ay sonra ise yine burada dünya rekortmeni milli sporcu Derya Can, 2 dakika 5 saniyede 68 metre ile yeni bir rekora imza attı.

Geçtiğimiz günlerde tekrardan dalış için hazırlanan Derya Can‘dan yeni rekor haberi geldi. Gölde dalış yapacağı yere geldiğinde su da bir süre ısınma çalışması yaptı. Derya Can, kendisi için oluşturulan platformun bulunduğu alanda dalışa hazırlanarak nefesleri kesti. 70 metre derinliğe ulaşan milli sporcu, 2 dakika 18 saniye sonra yüzeye çıktı.

70 metreyle, paletsiz, ip destekli değişken ağırlık tatlı su kategorisinde kendisine ait dünya rekorunu geliştirdi.

Başarılarının devamını diliyoruz…

Derya Can Kimdir ?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden mezun olarak beden eğitimi öğretmenliğiyapmaya başlamıştır. Sporla çok küçük yaşlarda ilgilenmeye başlayan Derya, 8 yaşında atletizm alanında çeşitli şehir ödülleri kazanarak adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Su altı korkusunu yenmek için tüplü dalışlar yapmaya başlamıştır.

Çanakkale Dalış Okulu’nda bir yakının teşvikiyle serbest dalış alanına yönelmiştir. Bu alanda da çeşitli başarılara kazanmaya başlamıştır. Koşmaya devam eden Derya, rekorlar kırmaya da başlamıştır. Serbest dalış alanında 5 dünya rekoru ve 40’tan fazla Türkiye rekorunu elinde bulundurmaktadır.

Çocuğu olduktan hemen sonra koşmaya devam eden Derya, yeni bir Türkiye rekoru kırarak da dünya 3.sü olmuştur. Serbest dalış alanında kendini geliştirmeye devam etmektedir. 111 metre derinliğe dalabilmekte, 6.5 dakika nefesini tutabilmektedir. Bununla beraber 204 metre yatay olarak yüzebilmektedir.

Antalya’nın Kaş ilçesinde ip destekli paletsiz serbest dalışta 94 metreye dalarak dünya rekoru kırmıştır. Ardından bu rekoru geliştirerek 111 metreye dalmış ve kendi dünya rekorunu kırarak yeni bir rekora imza atmıştır. Uluslararası organizasyonlarda madalya kazanan ilk kadın sporcudur.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam