Şahika7

Okyanuslara Açılan Bir Türk Deniz Kızı: Şahika Ercümen

Suna Simge Çakmak

Dalış sporundaki kariyeri ile Türkiye’de ilklere imza atan Şahika Ercümen, Antarktika’da tüpsüz dalan ilk Türk kadın sporcuydu: Onunla hepimiz gurur duyuyoruz!

16 Ocak 1985 yılında Çanakkale’de doğdu. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu.
2006’da, İspanya‘nın Tenerife kentinde düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası‘nda yaptığı dereceyle Türkiye rekoru kırdı.

Şahika

2008 yılında, Türkiye Sualtı Hokeyi Millî Takımı ile Avrupa üçüncüsü oldu. Serbest Dalış Avrupa Şampiyonası’nda  başına gelen talihsiz olaya rağmen Avrupa dördüncüsü oldu.
2009 yılında serbest dalış kategorisinde Türkiye şampiyonu oldu.
2010 yılında Türkiye rekoru ve dünya rekoruna en yakın derecenin (-65 metre) sahibi oldu.

Şahika ercümen 5
Salda Gölü/ Burdur

11 Şubat 2011 tarihinde Avusturya‘nın Weissensee bölgesinde buz altında tek nefeste 110 metrelik bir mesafeyi aşmış hem erkekler hem de kadınlarda Buz altı Yatay Dalış dünya rekorunu kırdı.
22 Temmuz 2014 tarihinde Antalya‘da paletsiz dereceye ulaşarak dünya rekorunun sahibi oldu.
Paletsiz değişken ağırlıkla kırdığı dünya rekorundan bir gün sonra paletsiz ip destekli serbest dalış kategorisinde 72 metrelik derecesiyle yeni  bir dünya rekorunun sahibi oldu.
19 Ocak 2015 tarihinde Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen 61. Milliyet Yılın Sporcusu Ödülleri’nde 2014 yılının sporcusu ödülünün sahibi oldu.
2015 yılının Haziran ayında Japonya‘nın Kushimoto kenti yakınlarında batan Osmanlı Gemisi Ertuğrul’a saygı dalışı gerçekleştirdi.
22 Ekim 2016 tarihinde Antalya açıklarında Değişken Ağırlıklı Paletli alanında 110 metreye dalarak CMAS onaylı yeni bir dünya rekoru kırdı.
2019’un Şubat ayında 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında gittiği Beyaz Kıta’da ilk dalışı yaparak tarihe geçti.

ŞAhika ercümen 4

“Bu yaz sonunda yeni bir dünya rekoruna imza atmak istiyorum. Ancak kırmak istediğim yeni dünya rekoru derecesini son haftaya kadar açıklamayacağım.” 

Derin, soğuk sularda dalış rekortmenliğine oldukça alışmış olan başarılı ve güzel milli sporcumuz Şahika Ercümen‘in başarı listesinin nasıl kabardığını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam