gaye su akyol

Dünyayı Kasıp Kavuran Türk Müzisyen: Gaye Su Akyol Hakkında

Suna Simge Çakmak

Sesi, tarzı, yorumu ve duruşu ile tüm dünyada tanınan genç sanatçımız: Gaye Su Akyol.

Yolun başında…

Geleneksel Anadolu müziği altında farklı tarzlar deneyen genç ve yetenekli sanatçının müziğe olan ilgisi çok küçükken başladı.
Henüz ortaokul yıllarında müzikle tanışan Akyol’un babası ise ressam…
Aynı zamanda şiir ve felsefeyle de ilgili…
Ailesinin de yönlendirmesiyle mutlu olduğu işlerle ilgilenen Akyol, henüz 6 yaşında ‘Deli Gönül’ isimli bir şarkı bile yazdı. Saçma bulduğu bu şarkıyı her seferinde gülerek anlatıyor.

Gaye Su Akyol, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini de İstanbul’da gördü ve üniversite eğitimini ise 2002-2007 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde tamamladı.

Ardından sonraları dağılmış olan dört müzik grubunun içerisinde yer aldı…
Son bulunduğu grup ise “Seni Görmem İmkansız” idi.
Ya sonra?

İlk solo albüm: Develerle Yaşıyorum

2014 yılında “Develerle Yaşıyorum” adlı ilk solo albümünü yayınladı. Albümün popülerliği başarısıyla doğru orantılı olarak arttıkça, dinleyenleri ile arasında bir bağ oluşmasının yanı sıra Gaye Su Akyol, daha çok ve orkestrasıyla beraber tanınmaya başladı.

Kendisini en başından beri diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise, adeta 70’li yılların müziğini günümüze uyarlayışı oldu.
Müziğini “kavram olarak evrensel, ruh olarak yerel” olarak tanımladı…

İlk uluslararası albüm: Hologram İmparatorluğu

GSA, ikinci albümünü; benimsediği müzik tarzı ve bu alandaki ufku ile beraber yeteneklerini harmanladı ve uluslararası olmasına karar verdi. İkinci albümü ve ilk uluslararası albümü Olan “Hologram İmparatorluğu” adlı albümde 12 şarkı vardı. Albüm, 2016 yılında Alman menşeili plak şirketi Glitterbeat ve Ali Güçlü Şimşek’le birlikte kurdukları Dunganga Records etiketiyle yayınlandı.

Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da birçok konser ve festival performansları düzenleyen Akyol, Pitchfork, The Observer, The Guardian, The Wire gibi büyük müzik mecralarından fazlasıyla övgü aldı.

Uluslararası albüm, sahiden birçok ulusa ve birçok ruha hitap etmişti.
Artık, Gaye Su Akyol müziği denebilecek bir kavram vardı.

Ve şimdilik son albüm: İstikrarlı Hayal Hakikattir

2017’de “İstanbul Kırmızısı” adlı Ferzan Özpetek filmi için birkaç eser besteledi.
“Dertler Kombo” isimli bir podcast/radyo programı da yaptı… Daha samimi bir GSA karşımızdaydı!

2018’de, “İstikrarlı Hayal Hakikattir” adlı 10 şarkılık albümünü yayınladı. Neredeyse hepsi hit olan parçalar arasından, albüme adını veren “İstikrarlı Hayal Hakikattır” şarkısına yaratıcı ve alt metinli bir klip çekti ve uzun süre gündemden düşmedi.


İstikrarlı hayal hakikattir.
Ölüm var ve bu bir rüyadır.
Derdim derdine ortak olsun.
Salla be hayat rock’n roll!

Işıklı yol…

Akyol; günden güne, gerek Avrupa’da, gerek Türkiye’de çeşitli yazarların ve dinleyicilerinin övgüleriyle beraber tanınmaya devam etti. New York Times gazetesinde verdiği röportajında ise, “İnsanlar umutsuzca bir şey bulmaya çalışıyordu ve benim buna cevabım Türkçe saykodelik müzik oldu” dedi.

“İstikrarlı Hayal Hakikattir”in söz ve müziği kendisine ait olmasının yanında; ilk iki albümünde olduğu gibi prodüksiyon, düzenleme ve kayıt aşamalarında prodüktör ve görsel dünyasında ise sanat yönetmeni rollerini üstlendi.
Bu albümle birlikte ilk kez Türkiye’den bir müzisyen, İngiltere’nin en önemli müzik dergilerinden Songlines’ın kapağına konuk oldu.
Ve En İyi Sanatçı Ödülünü aldı.
Haftalarca Transglobal World Music Chart Avrupa listesinde 1 numarada kaldı. 
New York Times gazetesi gibi birçok uluslararası gazetede yer buldu.

Birçok müzik normunu aşarak ve adeta Türkçe saykodelik müziğe yeni bir anlam kazandırarak hayatımıza dahil olan Gaye Su Akyol, yeni çalışmaları için hazırlanmaya ve konserlerde müzik ziyafeti vermeye devam ediyor…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam