hierapolis tiyatro

Likya Bölgesinden Görmek İsteyeceğiniz Dokuz Tiyatro

Ayşe Aslıhan

Olası bir Akdeniz Bölgesi ziyaretini bir kültür turu ile süslemek isterseniz, size dikkat çekici bir önerimiz var. Antik tiyatrolar!

Üzerinde yaşadığımız coğrafyada seçenekler bol olsa da, biz şimdilik Akdeniz Bölgesi’nden, Antalya’dan öne çıkan dokuz tiyatroyu beğeninize sunalım.

1- Phaselis

Akropolis’in kuzeybatısında, yamaca yaslanacak şekilde inşa edilmiştir Phaselis. Tiyatronun kuzey girişini sağlayan yerde, analemma duvarı duvarı ile Helenistik Dönem’e ait kule arasında, yani paradosu kuzeyden kapayan duvar üzerinde farklı dönemlerde iki kapı inşa edilmiştir.

 

2- Rhodiapolis

Bir gecede, bir yangında ortaya çıkan, Likya’nın meşhur yardımseveri Opramaous’un kentinde bulunan tiyatro. Yaklaşık 1.500 kapasiteli tiyatro güneye bakar durumda. Tiyatronun caveası, Phaselis’te olduğu gibi yamaca yaslanmıştır ve caveada yedi merdiven arasında altı kuneus/kerkides bulunur. Doğu-batı aksında uzayan sahne binası tamamen yıkılmış, sadece zemin katı korunabilmiştir.

 

3- Arykanda

Ulaşması biraz zor olan ancak gittiğinizde sizi mest edecek bir yapı. Oturma sıralarında büyüyen ağaç, size doğa ile insanın mücadelesini hatırlatır. Antik kentte yerleşimin M.Ö. 2000li yıllara uzandığı tahmin ediliyor. Küçük ama iyi durumdaki tiyatronun en çarpıcı özelliği, az önce belirttiğimiz üzere, büyüdükçe tonlarca ağırlıktaki blokları yerinden oynatan ağaçtır.

 

4- Limyra

M.S. 141 yılında gerçekleşen büyük depremde yıkılan eski tiyatronun yerine yapılmış Limyra. Opramoas tarafından inşa edilmiştir. Bugün tiyatronun tonozlu, çift diazomalı skenesi yıkılmış durumdadır. Tiyatronun karşısında yer yer sökülen Roma ve Bizans surları bulunur.

 

5- Myra

Myros Nehri’nin alüvyonlarının altında sakladığı Myra Tiyatrosu, görmeniz gereken bir başka tiyatro. Göz kamaştıran kaya mezarları ile Likya’nın klasik dönemine ışık tutan ve meşhur Noel Baba’nın (St. Nicholas) kenti, Myra. Maskların önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.

 

6- Anthipellos

Sizi, Anadolu’da denize cephesi olan tek tiyatro ile tanıştıralım; Anthipellos! Kaş sınırları içindedir. Dört bin kişi kapasitesi ile dönemin kendi alanında en büyük örneklerinden biri olan Anthipellos, 26 basamaktan oluşur. Tiyatronun kuzeydoğusunda ev tipi bir mezar vardır. Yapı, 3.5 metre yüksekliğindedir ve içerisinde el ele tutuşup dans eden 24 kız figürü bulunmaktadır.

 

7- Patara

Patara Tiyatrosu bir yamacın eteğine kurulmuştur ve yaklaşık 10.000 kişiye ev sahipliği yapmıştır. Tiyatronun kumla kaplı bölümleri temizlenmiş ve yapı ortaya çıkarılmıştır. Patara antik kentinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sürmektedir.

 

8- Ksanthos

Likya’ya hiçbir zaman başkentlik etmemiş ama Homeros’a bile konu olan kahramanlıklarıyla, Pers komutan Harpagos’a karşı koyan tek kent olan Ksanthos kentinin antik tiyatrosu.

 

9- Letoon

Likya’nın dini merkezi Letoon. Sahne kısmı ayakta olmayan tiyatronun caveası iyi korunmuştur. Doğu ve batıdaki kapılar dorik frizlerle süslenmiştir. Tiyatronun merkez kısmı tepeye oturtulmuştur.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam