Türk Gitaristler

Virtüöz Kavramının Hakkını Veren Yerli Gitaristler

Ayşe Aslıhan

Türkiye, özellikle Anadolu Rock’ın hakim olduğu 60 ve 70li yılların ardından ikinci devrimini 80li yıllarda yaşadı. 90lı yıllarda Alternatif Rock modelinin de ortaya çıkmasıyla birlikte, insanlar yalnızca solistlere değil, gitaristlere de odaklandı. Bu gitaristler öyle çarpıcı işler ortaya çıkardılar ki, şarkıların bütünlüğü içinde çok büyük yer kapladılar.

Biz de keyifle dinlediğimiz gitaristlerimizi bu listede bir araya getirdik.

YAVUZ ÇETİN

Gitarın asi çocuğu Yavuz Çetin, Stratocaster gitarıyla blues müziğinin en önemli askerlerinden biriydi ülkemiz topraklarında. Geride bıraktığı iki solo albüm, geçmişten gelen Kerim Çaplı ve Batu Mutlugil ortaklığındaki Blue Blues Band, onun başarılarının zirve noktada olduğunun en büyük göstergesiydi.

 

CEM KÖKSAL

Barok heavy metal temalı stili ve eserleriyle ülkemizde denenmemiş bir türe imza atan Cem Köksal, albümleriyle olduğu kadar sahnesiyle de izleyicilerin görmekte ısrarcı olduğu başarılı gitaristlerden biri. Fender Stratocaster marka gitarıyla harika melodiler yaratan Cem Köksal dönem dönem yeni gitaristler de yetiştiriyor.

 

METİN TÜRKCAN

Metin Türkcan denince Şebnem Ferah, Pentagram ve Ogün Sanlısoy ilk akla gelen isimler arasında yer alıyor. Uzun yıllar Şebnem Ferah’la birlikte çalışan Türkcan, bir dönem Ogün Sanlısoy’la da çalışmayı sürdürdü. Bu isimlerle birlikte uzun zamandır da Türkiye’nin en uzun soluklu heavy metal grubu Pentagram’da gitarları sırtlayıcı durumda.

 

ARİF DENİZ TOKER

Türk rock tarihinde oldukça kıymetli bir yere sahip, hard’n heavy olarak adlandırılan türün en önemli temsilcilerinden Whisky’nin gitaristi Arif Deniz Toker, müzik hayatında rocktan popa sayısız isme eşlik etti.

 

SERDAR ÖZTOP

Türk rock müziğini başarılı bir şekilde yerel motiflerle kurgulayan melodilere sahip gitarının tınısı, Serdar Öztop’un farkını ortaya koyan en önemli etmenlerden biri. Birbirinden özgün melodilere sahip iki solo albüme sahip Öztop, başta Türk rock temsilcileri olmak üzere sayısız isme gitarıyla eşlik etti. Haluk Levent, Teoman, Bulutsuzluk Özlemi, Kesmeşeker, Barış Akarsu ve Kurtalan Ekspres gibi Türk rock müziğinin önemli temsilcilerinin şarkılarının bilinmesinde Serdar Öztop’un kompozisyonlarının ve melodilerinin katkısı oldukça büyük.

 

ASIM CAN GÜNDÜZ

Gitarı çalarken hissettiği duyguları notalara döktüğü kadar yüzüne de yansıtan Asım Can Gündüz, yurt dışında “Awesome John” ismiyle tanınan, dünya çapında önemli bir gitaristti. Dünyaca ünlü gitaristi 2016 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu maalesef kaybettik.

 

HAKAN ŞAVKLI

Türk rock müziğinin köklü gruplarından Objektif başta olmak üzere, çok sayıda gruba eşlik etmiş Hakan Şavklı, aynı zamanda Ogün Sanlısoy’a da eşlik etti. Hakan Şavklı’nın gitarist kimliğinin en önemli özelliği, buram buram hard rockı yansıtması.

 

VOLKAN BAŞARAN

Albüm kayıtlarında ve sahnelerde çalıştığı birçok isimle birlikte, prodüktör koltuğunda müzik düzenlemelerinin önemli ismi olan Volkan Başaran, gitarıyla da harikalar yaratan bir müzisyen.

 

AKIN ELDES

Harikalar yaratan gitaristlerin başında gelen Akın Eldes, başta Bulutsuzluk Özlemi, Erkan Oğur ve Pinhani olmak üzere birçok önemli isimle birlikte çalıştı.

 

BATU MUTLUGİL

Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı gibi isimlerle bir arada olduğu Blue Blues Band’in diğer bir güçlü ismi Batu Mutlugil, Türkiye’de blues kökenli müziği icra eden en önemli müzisyenlerin başında geliyor. Batu Mutlugil aynı zamanda Duman’ın gitaristi Batuhan’ın da babası.

 

DEMİR DEMİRKAN

Vokalist ve prodüktör kimliğini ön plana çıkarsa da, Demir Demirkan da Türkiye’de gitarın hakkını vererek icra eden müzisyenlerin başında geliyor. Pentagram’ın Pentagram olduğu ve giderek daha büyük kitlelere ulaştığı “Popçular Dışarı” ve “Anatolia” albümlerinde gitarları Demir Demirkan çaldı.

 

GÜR AKAD

Uzun yıllardır müzikle iç içe olan Gür Akad, bu süre içinde Asım Can Gündüz, Barış Manço, Sezen Aksu, İlhan İrem, Ajda Pekkan, Erkin Koray, Çelik, Sibel Tüzün, Pentagram, Badluck, Tarkan, Halil Sezai ve daha birçok sanatçıya vokal yapıp aynı zamanda gitar çaldı.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam