beyaz mart

Psikolojik Gerilimi Yüksek Bir İkileme: Beyaz Mart

Ayşe Aslıhan

Beyaz Mart ve Beyaz Mart II, Onur Şafak Yücel’in seri halinde yayınladığı, bir hikaye üzerine kurgulanmış kitaplarının adı. Psikolojik gerilim türünde yazılmış bu özel romanları gelin yakından görelim.

Onur Şafak Yücel, 3 Kasım 1993’te İstanbul’da doğdu. Çocuk yaşta Christy Brown’ın Sol Ayağım adlı romanını okumasıyla beraber, edebiyat dünyasına olan ilgisini fark etti. Kendi deyimiyle, “bir noktadan sonra okumak yetmedi ve yazmak istedi.” Yazdığı denemelerin çeşitli platformlarda derece alması, yazarın tutkusunu ortaya çıkarttı. Senaryo üzerine de yaptığı çalışmaların ardından, ilk romanı olan Beyaz Mart’ı Ekim 2020’de yayımladı. Elpis Yayınları aracılığıyla satışa sunduğu kitabın konusu ise oldukça dikkat çekici.

Kitabın ana karakteri Gurur, kendi doğum gününde bir intihar videosu bırakıp ortadan kayboluyor. Gurur’un sevgilisi Afitap ve kuzeni Asaf, Gurur’un bıraktığı videoya itimat etmeyip Gurur’u aramaya başlıyorlar. Bu aramalar onları büyük aile sırları ve Gurur’un korkunç planına doğru sürüklüyor.

beyaz mart

Ana karakterimiz Gurur’un üzerinden okuduğumuz psikolojik temalar, aslında bütün karakterlere sirayet eden bir tabloya dönüşüyor. Böylece romanın çerçevesini görmüş oluyoruz. Üzerine bir de aşk, tutku ve aile travmaları eklenince, okuma zevki yüksek bir hikayeyle baş başa kalıyoruz. Tabloyu bütünüyle görmek ise oldukça keyifli.

Film uyarlamasına uygun tasarlanmış yazı diliyle, Yücel’in senaryo kalemini de okuyarak farklı bir lezzete ulaşıyoruz.

“… bir boşluk gördüğüm için Beyaz Mart’ı yazdım. “Günümüzde içi boş, kötü çocukların ve onlara âşık sakar kızların hikâyeleri yüz binler satıyor; fakat aşk, böyle bir şey değil.” demek için yazdım. “Aşk, sana hükmeden duygun değil, yalancı romantizm hiç değil.” demek için yazdım. Aslında daha büyük sorunların da olduğunu ve bu sorunları gösterebilmek için yazdım.”

Beyaz Mart’ın devam kitabı Beyaz Mart II ise 23 Nisan 2022’de ön satışa çıktı. İkinci roman, İmgenin Çocukları Yayınevi’nden yayımlandı. Yazarın devam niteliğinde kaleme aldığı bu kitapta, Beyaz Mart’ta sorduğumuz soruların cevaplarını okuyoruz. Aslında ilk kitapta okuduğumuz kısa süreli hikayenin, hemen hemen kırk yıllık bir öykü olduğunu görüyoruz. Onur Şafak Yücel, Beyaz Mart II’yi, şaşkınlığa uğratan sonuyla okuyucuların beğenisine sunuyor.

Beyaz Mart’tan bir alıntıyla yazımıza son verelim. Bizce kitap, raflarınızda mutlaka yer almalı.

“Neden mi korkmuyorum? Önümde çiçekli yollar olduğu için değil tabii ki. Dikenli yollardan geçip geldiğim için korkmuyorum.”

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam