Bütün Duygularımız Ağır Yaralı: Müslüm Babasız 6. Yıl

Ayşe Aslıhan

“Bir daha benzeri dünyaya gelmez” dediğimiz nadir ve saygıdeğer insanlardan biri olan Müslüm Gürses; birçoğunun ‘baba’sı, bazılarımızın dert ortağı, kiminin ‘usta’sı oldu. Acıya ve hasrete dair ne varsa şarkılarında söyledi, bize ise onun ardından şarkılarını dinlemek kaldı…

 

1)Müslüm Gürses – Ağır Yaralı (1994)

http://www.youtube.com/watch?v=WYBbHiaAK7Q

 

Gerçek adı ile Müslüm Akbaş, 7 Mayıs 1953’de, Şanlıurfa’nın Fıstıközü köyünde, kerpiç bir evde dünyaya geldi. Anlattığına göre; babası Mehmet Akbaş da türkü söylerdi ve bağlama çalardı.. Bir kız, bir erkek kardeşi olan Müslüm Gürses, henüz 3 yaşındayken, ailece Adana’ya taşındılar.

Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında Adana’da bir çay bahçesinde şarkı söyleyerek başladı. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı. Gürses, kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili de konuştu.

İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana’da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevi’ne gidiyordu. Ben de gittim. Derken bir anda Çukurova Radyosu’nda sanatçı oldum.

1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45’liklerini çıkarmaya başladı.
İlk plağı 1968 tarihli “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma” plağıdır ve Ömür Plak basımıdır.

 

2)Müslüm Gürses – Sevda Yüklü Kervanlar (1969)

İstanbul’a gelen Gürses, Sarıkaya Plak ile 2 adet 45’lik Plak yaptı. Daha sonra 1969 yılında Palandöken firması ile çıkış parçası olan Sevda Yüklü Kervanlar’ı içeren “Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma” isimli plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırdı. Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı ve pek tabii tekrar İstanbul’a gelerek şarkılarını söylemeye devam etti..

 

3)Müslüm Gürses – Sevenler Anlar (1979)

https://www.youtube.com/watch?v=kNrGrhtB_-A

Müslüm Gürses, aynı zamanda toplam 38 sinema filminde rol aldı. Rahmetli Oya Aydoğan ile başrollerini paylaştığı “İsyankar” filmi, Türk sinemasına o yıllarda damga vurdu. Adından da anlaşılacağı gibi buram buram isyan kokan bir filmdi. Bağlama çalıp, şarkı söyleyen bir gencin, mektuplaştığı kızla yaşadığı aşk öyküsü.. O yıllarda çıkan “Bağrıyanık” plağından “Sevenler Anlar” şarkısı da bu filmle beraber meşhur oldu.

 

4)Müslüm Gürses – Tanrı İstemezse (1982)

“Bağrıyanık”tan sonra; “Umutsuz Hayat”, “Esrarlı Gözler”, “Mutlu Ol Yeter” ve “Müzik Ziyafeti” plaklarını çıkarttı. 1982 yılında “Tanrı İstemezse” albümünün adını veren şarkıyla beraber müthiş bir çıkış yakaladı. Daha sonra bu eseri Sezen Aksu ve Cengiz Kurtoğlu da hakkıyla yorumladı Bestesi ve güftesi ise Ali Avaz’a aitti..

Sen beni dünyada ateşe attın..

http://www.youtube.com/watch?v=TugocQEDXgk

 

5)Müslüm Gürses – Yıkıla Yıkıla (1986)

Ardı ardına çıkardığı albümleri/plakları ile her defasında çok daha fazla dinleyici kitlesine ulaşan “Müslüm Baba”, yine albüme de adını veren “Yıkıla Yıkıla” şarkısıyla hafızalara kazındı. Daha sonra Gönül Akkor ve Yıldız Tilbe tarafından da seslendirildi.

 

6)Müslüm Gürses – Bir Bilebilsen (1991)

Müslüm Gürses, büyük isyanıyla yükselişi sürdürdü elbette..
Sözleri Ahmet Selçuk İlhan‘a, bestesi ise Burhan Bayar’a ait bu parça günümüzde yeniden “hit” olan efsane parçalardan yalnızca biri.

 

7)Müslüm Gürses – Olmadı Yar (2001)

Pişman İnsanlar Cemiyeti’nin de bir diğer şarkısı!

Son pişmanlık neye yarar? Her şeyin bedeli var!

 

8)Müslüm Gürses – Paramparça (2002)

Müslüm Gürses, daha çok arabesk severlerin dinlediği ve hatta dinleyenlerinin jilet taşıdığı söylenen o dönemlerde, o “baba” sesiyle bizlere aslında her döneme öncülük edebileceğini ve yeniliğe açık olduğunu; Teoman‘ın, doğum günlerinde ağlatan şarkısı ile gösterdi.

 

9)Müslüm Gürses – Bir Ömür Yetmez Ki (2006)

Listenin ne yazık ki sonuna yaklaşırken; bir anda bizleri sarsan, Müslüm Gürses’in “Aşk Tesadüfleri Sever” adlı “mucizevi” albümünün çıkış şarkısıdır “Bir Ömür Yetmez Ki”. Sözleri ise Mehmet Bilal Dede’ye ait.

 

10)Müslüm Gürses – Nilüfer

“O” şarkı, yine “Aşk Tesadüfleri Sever” albümünden..

Zaaflarına bir gece
Hatalarına bir nilüfer
Sevgisizliğine bir kalp verdim!

 

11)Müslüm Gürses – Tutamıyorum Zamanı (2008)

Adı gibi büyük değerler içeren bir “sandığa” benzeyen, çok güzel eserler içeren bu Müslüm Gürses albümünün en tutulan cover şarkılarından yalnızca biri; “Tutamıyorum Zamanı” oldu. Bu albümde Gürses, “İtirazım var”, “Sorma Ne Haldeyim” ve “Gönül” gibi şarkıları da seslendirerek dengelerimizi 2008’de yine, yeni, yeniden bozdu.

 

12)Müslüm Gürses – Ah Neyleyim Gönül (2013)

Ve..
Müslüm Gürses’in vedasının ardından piyasaya sürülmüş “Veda” albümünden.

Ben bıktım usandım elin dilinden
Terk ettim sılaya dönemem gayri.

 

13)Müslüm Gürses – Affet

Geldik listemizin sonuna. “Dağ” filmiyle de büyük ses getirmiş şarkı için söyleyebileceğimiz tek şey, en çok dinlenen ve son zamanların en sevilen eserlerinden biri olduğu. Kalbimizde açılmış yaralar için çoğu kez hep beraber söylediğimiz bir şarkı.

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Gürses, 3 Mart 2013’te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayata gözlerini yumdu…

O’nu hala aynı hislerle dinliyor, yıl dönümü yahut doğum günü olmadan da yürekten anıyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=MjJLLq7b9EM

 

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam