Spor sahaları, iki rakibin mücadelesinin sergilendiği yer olsa bile tribünlerde yer alan biz sporseverler için bir karnaval yeridir aslında. Din, dil, ırk, sınıf ya da özel durumlar fark etmeksizin spor hepimizin ortak dilidir. Oradaki sevinçler, hüzünler, mutluluklar hepimizi birbirimize daha da çok yakınlaştırır. Sporun kazanmak ya da kaybetmenin çok daha ötesinde bir misyonu vardır. ve her bireyi eşit kılan sporun hepimizin hayatına etki ettiği öyle anlar vardır ki, gururu ve sevinci aynı anda yaşatır bizlere.
Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı’nın Avrupa şampiyonu olması
2017 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) Avrupa Şampiyonası final maçında İngiltere’yi 2-1 yenen Türkiye Ampute Milli Takımımızın maçında hepimizin göğsü kabarmıştı. Sporcularımızın hepsi bizleri mutlu etmek ve gururlandırmak için canla başla çalışırken tribünlerde ve ekranları başındaki taraftarlar olarak maçın sonucunda tarifsiz bir sevinç yaşamıştık.
2. Engelsiz rakipleri karşısında bile birinciliği kimseye kaptırmayan Tolga Murat Balıkçı
5 Ekim 1981 yılında dünyaya gelen Tolga Murat Balıkçı, 17 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucunda sol bacağını kaybetti. Hayattaki olumsuzluklardan ziyade, elinde var olanı geliştirmeye kendini adayan başarılı vücut geliştirme sporcumuz, azmiyle üç kez dünya şampiyonu olmayı başardı. Tolga Murat Balıkçı sadece engelliler kategorisinde de yarışmadı. 19-21 Ekim 2018 tarihleri arasında Dünya Fitness Federasyonu ve Dünya Vücut Geliştirme Federasyonu tarafından düzenlenen özel organizasyonlar olan WFF-WBBF Amatör ve Profesyonel Dünya Şampiyonası’nda ilk kez engelsiz rakipleriyle yarışan başarılı sporcumuz tüm rakiplerini geçip şampiyonlar şampiyonu oldu.
Türkiye Basketbol Milli Takımı’nın dünya ikincisi olarak bize yaşattığı gurur
12 Dev Adam mottosuyla tüm ülkeyi birbirine kenetleyen Basketbol Milli Takımımızın 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası boyunca vermiş olduğu mücadele bugün bile zihnimizdeki tazeliğini koruyor. Şampiyona finalinde ABD’ye kaybetseler bile, bize yaşattıkları heyecanla hâlâ gururla hatırlıyoruz her birini. Unutulmaz anları 12 Dev Adam sayesinde yaşamıştık. Bizlere hep birlikte savunma yapmayı öğreten takım 12 Dev Adam’dı kuşkusuz!
“Balıkların da kolları yok” diyen engelli milli yüzücümüz Sümeyye Boyacı’nın zaferi
Geçen yıl Brezilya’da düzenlenen Open Water Swimming World Championships yüzme şampiyonasında dünya şampiyonu olan 14 yaşındaki Sümeyye Boyacı’nın hikayesi ise hepimize ilham olacak türden. “Yüzmek için kollara gerek yok, balıkların da kolları yok” diyen Sümeyye Boyacı’nın doğuştan kolları yok ama kocaman bir kalbi var.
Küçük yaşta yakalandığı hastalığın, golf yıldızı olmasına engel olamadığı Mehmet Kazan
7 yaşında yakalandığı eklem romatizması hastalığı sonucunda neredeyse yürüyemez hale gelen Mehmet Kazan, 26 yaşında tanıştığı golf sporunun yıldız isimlerinden biri haline gelmeyi başardı. Bastonu olmadan yürümekte zorlanmasına rağmen golf sopasıyla elde ettiği uluslararası kupa sayısı 12 ve bunlardan 10 tanesi ise birincilik ödülü. Elde ettiği derecelerle golf sporuna olan ilgiyi de arttıran Mehmet Kazan, sporun engel tanımadığını gösteren kıymetli şampiyonlarımızdan.
Beşiktaş taraftarının Van’da üşüyen çocuklara göndermek için atkılarını sahaya atması
2011 yılında Van’da yaşanan deprem felaketi sonrasında Beşiktaşlı taraftarlar o kadar güzel bir işe imza atmışlardı ki, tüm Türkiye olarak onları ayakta alkışlamıştık. Fenerbahçe ile oynanan derbinin hemen ardından sahaya atkılarını ve berelerini atan siyah-beyazlı taraftarlar, hepsinin Van’daki depremzedelere gönderilmesini istemişti. Sporun ruhunu gösteren en güzel örneklerden biri olarak tarihe geçmişti işte bu kare.
Down sendromlu Ali Topaloğlu’nun dünya şampiyonu olması
2018 yılında Portekiz’de düzenlenen Down Sendromlular Atletizm ve Masa Tenisi Dünya Şampiyonası’ndan peş peşe gelen güzel haberlerle sporun bir kez daha engel tanımadığına şahit olduk. Şampiyonanın ilk gününde gülle atma dünya şampiyonu olan Ali Topaloğlu, ikinci gün de 100 metrede 15,20 derecesiyle dünya şampiyonluğunu pekiştirdi. Babasının yönlendirmesiyle sosyalleşmek için spora başlayan Ali Topaloğlu, son beş yılda katıldığı uluslararası şampiyonalarda sekiz kez Türk bayrağını zirvede dalgalandırdı. İnsanın isterse her şeyi yapabileceğini gösteren Down sendromlu Ali hem tüm arkadaşları için harika bir örnek hem de hepimizi gururlandıran bir şampiyon!