Jehan Barbur’dan Sarılmalık Şiir Kitabı: Düğüm Ağacı

Seslenen Adam

Bir ağaç düşünün ve bu ağaç çınar ağacı olsun. Jehan Barbur’un Düğüm Ağacı diyelim adına da. Jehan Barbur’un, heybesinde biriken şiirlerini bir araya getirdiği Düğüm Ağacı kitabı İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Ruha ve benim ruh halime iyi gelen iki sanatçıdan birisi. Yorumladığı her şarkıda bize aktarmak istediği o hissiyatı dibine kadar hissediyoruz ki kendisine bu kadar bağımlı olmamızın nedeninin başlıca sebebi olduğunu düşünmekteyim.

“Öylesine” şarkısından…

“yüzümü gönlüne koysam
yemin tutsa kalbim beni sever miydin…
içimi avucuna döksem
beni azıcık çözer miydin…”

Kitap okunduğunda sizindir, şiir ise sarıldığınızda. Dizelerinin gücü ve etkileşimi ile de sesi kadar kanaviçe gibi işliyor tüm benliğimize. Dünya’nın sanatı, sesi, sözleri uğruna halen döndüğüne inandığım naif ses, naif kalem. 

Jehan Barbur

‘Ormana kırk gece yağdırdım,
Ağırlığı bal, hançeresi kum…
Kırk kez diledim onu
Her biri kırk ayrı kırık geceden’
Hakkını vermeli yaradan
Yarattığı boz ceylandır ki, hep kırmızı olmayı düşlerken
‘Şimdi dile benden ne dilersen!’

Baş ucu şiirler diye adres gösterebileceğimiz bu kitap raflarda yerini çoktan aldı. Sesiyle seslenmenin dışında satırlarıyla da okuyucuya seslenen Jehan Barbur’u okurken kırgınlıklarımızı, gücümüzü, hayal dünyamızı, umudumuzu ve belkide aşkı göreceğiz açtığı pencereden yaşadıklarınıza dair bir iç konuşmayla. 

Düğüm Ağacı

Kitabın arka kapağı yazısında;

‘ormana kırk gece yağdırdım,
ağırlığı bal, hançeresi kum…
kırk kez diledim onu
her biri kırk ayrı kırık geceden’
hakkını vermeli yaradan
yarattığı boz ceylandır ki, hep kırmızı olmayı düşlerken
‘şimdi dile benden ne dilersen!’

Ve kitabın içerisinden alıntı;

Bal ağırlığıyla uyandığımız
uzunca sarıldığımız yataklardı uykumuz
sevmeler yalnız ve çok kalabalıktı
nadirdir böylesi bir mesafe;
böylesi bir özgürlük!

Albümlerinin yanı sıra birçok dergi, gazetede köşe yazıları ile şiirler yazan Jehan Barbur, 2013’te öykü ve şiirlerden oluşan Çatıdaki Çimenler–Sen’e Yazılar adlı ilk kitabını, 2016’da yirmi isimle yaptığı röportaj derlemelerinden oluşan Baba Öyküler ve 2017’de Sevmediğim Atlaslar olan ilk şiir kitabını yayımladı.

Jehan Barbur

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam