Karma Özel: Kısa Bir Eskişehir Yolculuğu

Aygün Akdağ

Öğrencilerin gözde mekanı, tarihi ve yapay denizi ile de dikkatleri üzerine çeken Eskişehir; 2013 yılında gösterdiği kültür ve sanat alanında gelişmeler sayesinde Türk Dünyası kültür başkenti ilan edilmişti… Yoksa siz hala gitmediniz mi? Eskişehir’i küçük de olsa tanıyabilmeniz adına mükemmel bir gezi rotası oluşturduk. İyi tatiller!

İlk durak: Tülomsaş Müzesi

Ülkemizin yaptığı ilk ve tek yerli arabası olan Devrim‘i görmek isteyenlerin Tülomsaş Müzesini ziyaret etmesi yeterli! Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi Karakurt ve Devlet Demiryolları’nın kurucusu Behiç Erkin‘in anıt mezarı da burada bulunuyor.

İkinci müzemiz: Havacılık Müzesi

Anadolu Üniversitesi’nin girişinde bulunan Eskişehir Havacılık Müzesi Türk Hava Kuvvetlerinin envarterinde bulunan uzun yıllar kullanıldıktan sonra emekliye ayrılmış uçak ve helikopterleri görebilirsiniz… Pilot ve pilot adaylarının, uçak teknolojisine ilgi duyanların ve gökte uçan demir kuşlara aşık olanların mutlaka görmesi gereken müze, 2. durağımız.

Son müzemiz: Balmumu Heykelleri Müzesi

Usta bir heykeltıraş olan Eskişehir belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ellerinden çıkan bal mumu heykelleri burada sergilenmekte. Herkesin fotoğraf çekilip paylaştığı hani… Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere birçok Türk ve Dünya liderlerinin ve çeşit çeşit sanatçının bal mumu heykellerini burada görebilirsiniz!

Öğrenci kenti demiştik: Haller Gençlik Merkezi

İsminden de anlaşılacağı üzere önceden sebze ve meyve hâli olan bu yerde artık canlı müzik, alışveriş, yemek, bar; aklınıza gelebilecek her şey var!

Özenle korunuyor: Tarihi Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in belki de en güzel yeri olan bu yer ilk yerleşim alanlarından biri… Odunpazarı tarihi motel ve cafeteryaları ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Odunpazarı’nı gezmeniz yalnızca 1 gününüzü alıyor!

Türkiye’de bir Venedik havası: Porsuk Çayı


Eskişehir‘in bu en gözde ziyaret noktası sadece ülkemizin değil Avrupa ve dünyanın da büyük ilgisini çekiyor. Her sene yapılan “En yaşanılası yerler” listelerine Türkiye’den girebilen tek bölge olması sebebiyle Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi mutlaka gidip görmeniz gereken yerlerin başında!

Deniz yok, plaj var: Kentpark

Türkiye’de ilk kez yapay deniz denemesi gerçekleştirilen ve denizsiz şehre plaj kazandıran yer; Kentpark. Tam otobüs terminalinin karşısında bulunan Kentpark’a dönüş yoluna çıkmadan önce uğrayabilirsiniz. Orada, otantik plajdan tutun kafeteryalara kadar çok güzel mekanlar ve alternatif aktivitelerle karşılaşacaksınız. Ayrıca merakınız varsa, burada at da binebilirsiniz!

Eskişehir demek, Dorylaeum demek!

Bugünkü Eskişehir ili, Eski ve Orta Çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile tanınan bir kentti. Arap kaynaklarında ise şehrin adı Darauliya, Adruliya ve Drusilya olarak veriliyor. Dorylaion, antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü, ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya (Phrygia) şehri olarak geçiyor ve şehrin kurucusu olarak Eretrialı Doryleos gösteriliyor.

Tunç Çağından beri orada: Gidin, görün, kalın!

Özellikle Bizans çağında önem kazanan kentte imparator Justinianos’un yazlık sarayının varlığından söz edilir. 19. yüzyılda birçok gezgin ve bilim adamı, bölgeye yaptıklan gezilerin ve araştırmaların sonucunda Eskişehir’in 3 km kuzeydoğusunda, Porsuk Çayı’nın kuzeyinde yer alan bugünkü adıyla Şarhöyük ören yerinin antik Dorylaion şehri olduğunu saptamışlardır. Burası 17 m. yüksekliğinde, 450 m çapında Orta Anadolu’nun orta büyüklükteki höyüklerinden biridir. Burada 1989 yılında itibaren Kültür Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. A. Muhibbe Darga başkanlığında bir ekip tarafından arkeolojik kazılara başlanmıştır. Halen devam etmekte olan kazılarda, höyükte şimdilik Osmanlı Dönemi’nden ilk Tunç Çağı’na kadar geri giden sürekli bir yerleşmenin olduğu saptanmıştır.

Eskişehir’e gidin, orayı görün ve tadını çıkarın!
Belki de kalırsınız, kim bilir?

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam