Eski Fotoğrafları Renklendiren Proje: Mario Unger ile 125 Gün

Ayşe Aslıhan

Eşi ve iki çocuğuyla birlikte küçük bir köyde yaşayan Avusturyalı fotoğraf sanatçısı Mario Unger’in 125 günde ortaya çıkardığı şaheserler, geçmişin silik izlerini tamamen canlı ve renkli hale getirdi.

Hepimiz biliyoruz ki, yakın tarihe kadar fotoğraflar daima siyah beyazdı. Zaman çizelgesine adını altın harflerle kazımış ünlü isimlerin fotoğrafları da gri temalı fotoğraflarla zihinlerimize kazındı. Ya renkli olsalardı?

Mario Unger, geçtiğimiz sene, ikon sayılmış birçok insanın fotoğrafını renklendirerek ışıldayan görseller ortaya çıkardı!

İşte onlardan bazıları…

Pablo Picasso.
25 Ekim 1881’de İspanya’da doğan, tam adı ile Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso; İspanyol ressam ve heykeltıraş. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerinden biri ve Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atan kişi.
Adrienne Ames.
3 Ağustos 1907’de Teksas’da doğan Amerikalı bir sinema oyuncusu. Kariyerinin başlarında Adrienne Truex olarak biliniyordu.
Che Guevara
Ernesto “Che” Guevara, kısaca Che Guevara ya da el Che, Arjantinli Marksist-Leninist siyasetçi, Küba gerillaları ile Enternasyonalist gerillaların lideri ve devrimci.
Dövmeli Kadın
Albert Einstein
14 Mart 1879 doğumlu Einstein, izafiyet teorisi, kuantum fiziği, atomun parçalanması ile enerji üretimini buldu. Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi; 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
Evelyn Nesbit
Florence Evelyn Nesbit, Amerikalı model, koro kızı ve aktristi. 20. yüzyılın başlarında, Nesbit’in figürü ve yüzü; sıkça dolaşan gazete ve dergi ilanlarında, hatıra eşyalarında ve takvimlerde onu ünlü yaptı.
Grace Kelly
Monako Prensesi Grace Kelly, Akademi Ödülü sahibi Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. 12 Kasım 1929’da Pensilvanya’da doğdu.
Helen Keller
Amerikalı pedagog ve aktivist. Bebeklik çağından itibaren kör, sağır ve dilsiz olması, onu pek çok meslektaşından ayıran en önemli özelliği.
Laurel & Hardy
Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde çevirdikleri kısa filmlerle ünlü olmuş Amerikalı komedi ikilisi. Bu ikilinin üyeleri, cılız olan Stan Laurel ve onun ortağı gürbüz olan Oliver Hardy.
Lev Tolstoy
Lev Nikolayeviç Tolstoy, ünlü büyük Rus yazar. 1828’de Tula’da bulunan ailesine ait Yasyana Polyana Malikanesinde doğdu.
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe, Amerikalı aktris ve model. Komedi filmlerindeki “aptal sarışın” karakterlerini oynamasıyla tanınan sanatçı, 20. yüzyılın en ünlü sinema yıldızlarından biri. 1962 yılında hayatına son verdi.
Mark Twain
Samuel Langhorne Clemens, takma adı Mark Twain. Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen. Tom Sawyer’ın Maceraları adlı ünlü çocuk romanının yazarı.
Marlon Brondo
20. yüzyılın en önemli sinema oyuncusu olarak gösterilen, Oscar ödüllü Amerikalı oyuncu.
Oscar Wilde
Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde, İrlandalı oyun yazarı, romancı, kısa öykücü ve şair. İğneli üslubu ile geç Victoria dönemi Büyük Britanya’sının en başarılı ve ünlü yazarıydı.
Rachmaninoff
Sergei Vasilievich Rachmaninoff, 1 Nisan 1873’de doğdu. Rus besteci, orkestra şefi, piyanist. 
Victor Hugo
Victor Marie Hugo Romantik akıma bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo’nun Fransa’daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir.
Walt Disney
Walter Ellas “Walt” Disney, Amerikalı yapımcı, yönetmen, senarist, seslendirmen ve animatör. Kardeşi Roy O. Disney ile Walt Disney Productions’ı kurdu ve şirketi dünyanın en ünlü film yapımcılarından biri oldu.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam