Moskova Metrosu

Bir Sanat Eseri: Moskova Metrosu

Aygün Akdağ

Moskova, Rusya’nın en büyük şehri. Dünyada da beşinci büyük şehir. 1917 Rus Devrimi’nden sonra başkent olan ve ismini içinden geçen nehirden alan şehir, baştan sona bir tarihi anlatıyor. Rus kültürüne ve tarihine şahit olacağınız bir Moskova gezisi planlıyorsanız, Moskova görülecek yerler listenize Moskova metrosunu da mutlaka yer almalı.

Moskova metrosu ne zaman yapıldı?

Dünyanın en büyük metro sistemlerinden biri olan Moskova metrosu, 27 Nisan 1935’te tamamlanarak 15 Mayıs 1935’de kullanıma açıldı. Sovyetler Birliği halklarının en büyük emeklerinden biri olarak görüldüğü için sosyalizmin de önemli kazanımları arasında yer alıyor. Stalin’in beş yıllık ilk kalkınma planının önemli bir parçası olan metronun ilk planları 1932’de onaylandı.

Moskova Metrosu

Komünist parti herkesin metro inşaatında çalışması gerektiğini vurgulayarak halkı harekete geçirdi. Böylece komünizmin ölümsüzleşeceği ilk eserlerden biri olacaktı. Halkın yanı sıra dünyanın dört bir yanından kadınlar ve erkekler metro istasyonu inşaatında çalışmak için geldiler. Yapımında 80 bin işçi görev aldı. Bu işçilerin yanı sıra birçok ünlü mimar da aynı ekipte görev alıyordu. Ülkedeki askerler ve mahkumlar işçilere yardım ederken Komünist Gençlik Birliği Komsomol’un 13 bin üyesi de destek için oradalardı.

Moskova Metrosu

Moskova Metrosu Kaç Durağa Sahip?

Moskova metrosu, 203 durağa sahip ve her yıl devlet tarafından geliştirilmeye devam ediliyor ve her yıl yeni duraklar ekleniyor. Bugün toplam ray uzunluğu ise 339 kilometre. Her gün yaklaşık 9 milyon yolcu, Moskova metro istasyonunu kullanıyor. 26 Aralık 2013’te ise metro 9,2 milyon yolcu ile rekor kırıldı. Bu sayı, Londra ve New York şehirlerinin toplam yolcu sayısından bile daha fazla yolcu anlamına geliyor.

Moskova Metrosu Derinliği Ne Kadar?

Moskova metrosu derinliği, 84 metreye kadar erişiyor. Bu durumda en derin istasyonu Park Pobedy.

Metronun, savaş döneminde karargah ve sığınak olarak da kullanılabilmesini sağlamak için bu kadar derin olduğu söyleniyor. Ki II. Dünya Savaşı’nda Almanların saldırısı sırasında sığınak olarak kullanılan metro, savaş sırasında 200’e yakın bebeğin doğumuna ev sahipliği yapmış. Bu yüzden Rusya için anlamlı bir hikayesi ve değeri olan yapı taşlarından biri görülüyor.

Moskova Metrosunun İlginç Anonsları

Moskova metrosunda durak ismi anonslarında farklı bir sistem mevcut. Anonslar, merkeze doğru giden trenlerde erkek sesiyle yapılırken merkezden uzaklaşan trenlerde kadın sesiyle yapılıyor.
Çember hatta da farklı bir sistem söz konusu. Saat yönü seferlerinin anonsları erkek sesiyle yapılırken saat yönü tersi olan seferlerin anonsları da kadın sesiyle yapılıyor.

Moskova Metrosu

Moskova Metro İstasyonunun Ünlü Durakları

Moskova metrosunun ünlü duraklarından biri Komsomolskaya metro istasyonu. Komsomol’un, istasyonun yapımı sırasında 13 bin destekçisini onurlandırmak için tasarlanan bir durak.

İkinci sırada Beyaz Rusya’nın geçmişini mozaiklerle anlatan durak Belorusskaya metro istasyonu var. Beyaz Rusya’ya özgü halı deseniyle kaplı zeminiyle dikkat çekiyor.

En özgün duraklardan biri de Ploşçad Revolyutsi metro istasyonu. Burada metronun inşaatına yardım eden insanları simgeleyen heykeller bulunuyor. Bir anda sizi geçmişe götüren Park Kulturi istasyonu da en ilgi görenler istasyonlar arasında.

Kievskaya metro istasyonu da mozaiklerle süslenmiş bir masal diyarı gibi. Rusya ve Ukrayna arasındaki dostluğu Sovyet tarzı mozaiklerle anlatan istasyon da Moskova gezisi sırasında görülmeye değer bir yer.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam