film

8 Mart’a Özel 8 Feminist Film!

Cansu Özer

Sinema yeni bir sanat dalı olmasına rağmen her sese, düşünceye ve bakışa yer veren bir alan. Feminist filmlerle ise kadınların sesine kulak veriyor. Kadınlar olarak dünyanın her yerinde maruz kaldığımız sorunların, ayrımcılığın ve bununla mücadelenin sinemaya yansıması olan mutlaka izlemeniz gereken 8 Feminist film !

The Divine Order – Feminist Film

feminist film

1971 yılında İsviçre’de yaşayan Nora, bir ev kadınıdır. Nora; standart bir yaşamı olan ev kadını iken, kadın hakları konusunda etrafındakileri örgütlemeye başlayınca işler değişecektir. Die Göttliche Ordnung (The Divine Order), İsviçre’de kadınların oy kullanma hakkına sahip olma sürecini anlatıyor.

Persepolis

Film, İran İslam Devrimiyle değişen hayatları, açık sözlü bir kız olan dokuz yaşındaki Marjane’nin gözünden anlatıyor. Filmde Şah’ın devrilmesine destek verilmesinin ardından, radikal İslamcı kesimin politik gücü elde etmesiyle beraber kişisel hakların daraltılması ve bu süreçte kadınların yaşadıkları zorluklar işleniyor.

4 Ay 3 Hafta 2 Gün

feminist film

Çavuşesku dönemi Romanya’sında Otilia ve Gabita üniversite öğrencisi ve aynı zamanda da oda arkadaşıdırlar. Gabita’nın hamile olduğunu öğrenmesi ile büyük bir sorunla karşı karşıya kalacaklarıdır. Çünkü Romanya’da kürtaj yasaktır. Böyle bir ortamda kürtaj yasal olmayan yollardan yapılacaktır

The Circle – Feminist Film

feminist film

Solmaz adında bir kadının bir kız çocuğu dünyaya getirmesiyle başlar film. Kendisi henüz çok farkında olmasa da, o ve kızı daha şimdiden “istenmeyenler” arasına girmişlerdir bile. Tahran sokaklarında Maedeh, Arezou ve Nargess isimli üç kadın, hapisten geçici olarak çıkmışlardır. Nargess’in çocukluğunu geçirdiği Raziliq köyüne dönmek isterler, ancak yol paraları yoktur. Parayı bulan Arezou sonradan gitmekten vazgeçer. Nargess de otobüsten iner ve Arezou’yu aramaya koyulur… Bundan sonra, kamera o sabah hapisten kaçmış Pari’ye odaklanır. Babasının evinden kovulan Pari, kürtaj olabilmek için hapishaneden tanıdığı hemşire Elham’ı aramaya koyulur. Fakat doktor kocasından geçmişini saklayan Elham, ona yardım etmeyecektir. Sokaklarda başıboş dolaşan Pari, küçük kızının onsuz daha iyi bir hayat süreceğini düşündüğü için onu terk eden Nayereh ile karşılaşır. Ardından da, fahişelik yapan Mojgan’la daire tamamlanır.

Asiye Nasıl Kurtulur?

1969 tarihinde Vasıf Öngören’in kaleme almış olduğu aynı isimli tiyatro eserinden uyarlanmış olan filmimiz, Nazlı isimli bir kadın kendisine bir kiralık ev ararken Selahattin isimli tuhaf bir genç ile karşılaşmasından sonra yaşananlara odaklanıyor. Selahattin bir fuhuş yuvasının baş yöneticilerindendir. Fakat Asiye, bir bataklığa girmenin eşiğindedir. Vereceği her karar, bir adım sonraki hayatının dinamiklerini yeniden şekillendirecektir.

Agora

Roma İmparatorluğu hâkimiyetindeki İskenderiye’de geçen hikayede bilinen ilk kadın matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia’nın hayatını merkeze alarak dönemin dinamiklerini de ortaya koyuyor filmimiz.

Suffragette

feminist film

Filmimiz tarihin ilk feminist hareketlerinden birini başlatan kadınların, gittikçe acımasızlaşan hükümete karşı yürüttükleri mücadeleye odaklanır. Gizli buluşmalarla bir araya gelen bu grubun üyeleri işçi sınıfı kadınlarıdır. Hareketin ilk safhalarında barışçıl yöntemler izlerler. Ancak hem çalışma koşulları hem de kişisel hayatları için verdikleri eşitlik savaşı, zamanla daha radikal bir boyuta taşınmak zorundadır. Feminist film deyince ilk akla gelenlerden!

The Stoning of Soraya M.

feminist film

14 yaşındaki bir kıza aşık(!) olan Soraya’nın kocası Ali, Soraya’yı boşamakta kararlıdır. Soraya’nın ise küçük bir ev, taşlı bir tarlayla ortada kalmaya niyeti yok. Bu yüzden haklarını ister eğer hakları verilmezse boşanmayacaktır. Durumla başa çıkamayacağını anlayan Ali, Soraya’yı köyde kötülemeye başlar. Soraya’nın arkadaşı Firuze’nin ölümüyle kocası Haşim çocuğu ile yalnız kaldığı için Soraya onlara ev işlerinde yardım eder. Ancak Ali ve köyün onu rahat bırakmayacaktır.

Son Söz! – Feminist Film

Daha özgür ve adil bir dünyada korkmadan “yaşamak” dileğiyle. Unutmadan söyleyelim: Biz dünyanın yarısıyız!

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam