Sevinç Tevs.

Türk Cazının İlk Sesi: Büyük Sanatçı Sevinç Tevs

Ayşe Aslıhan

Sevinç Tevs‘in en büyük özelliklerinden birisi de harika konuşma yeteneğiydi. Çok büyük bir şarkıcıydı. Hakikaten memleketimizin yetiştirdiği ilk kadın şarkıcısıydı. Benim de çok iyi arkadaşımdı. Nedenini bilmiyorum ama o zamanlar taş plak bile yapmamıştı.. O kadar müziğe düşkündü ki ölüm yatağında bile beste yapardı kafasında.
Ayten ALPMAN

1930 yılında, Hammâmîzade İsmâil Dede Efendi‘nin torunu olarak Ankara’da dünyaya geldi.
Babası ise Arnavutluk Cumhuriyeti’nin Türk Büyükelçisi Süleyman Şefik Paşa idi.

Sevinç Tevs.

ANKARA’DAN DÜNYAYA AÇILAN YOL

Ankara Devlet Konservatuarı‘nda eğitim gören bülbül sesli bu genç kadın, kardeşi Sevim Tevs ile Ankara Radyosu‘nda başta Andrews Sisters grubunun şarkıları olmak üzere o dönemin popüler şarkılarını seslendirmeye başladı ve kader çarkını Türkiye’nin ilk kadın caz sanatçısı olma yönüne çevirmiş oldu.

Tevs kardeşlerin ünü İstanbul’a kadar ulaştı elbette.. Ve o günden sonra başarı, Sevinç Tevs‘in peşinde koşar adım ilerledi.

Konservatuvardan mezun olduktan sonra İbrahim Özgür Orkestrası‘nda şarkı söylemeye başladı. İlk yurt dışı konserini ise Yunanistan‘da verdi. 1948 yılında Amerika’ya gitti ve New York Jazz Festivali’ndeki yarışmada, 12 kez Grammy Ödülü’nü kazanmış yakını Arif Mardin‘in For You adlı bestesi ile birinci oldu. 1949’da İlham Gencer ile birlikte İstanbul Radyosu‘nda yaptığı programları herkes tarafından çok beğenilmesi ve sevilmesine sebep oldu.

Sevinç Tevs.

BBC TÜRKÇE’YE ÇIKAN İLK TÜRK ŞARKICI

İtalya, İsviçre, Yunanistan, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır ve Fransa’da birçok konser veren, BBC’de  Berlin Televizyonu’nda çıkan ilk Türk şarkıcısı Sevinç Tevs;  Türk Sanat Müziği’nin bütün klasik eserlerini de ezbere bilirdi.

Tevs ile ilgili “Jazz Söylemek İçin İdeal”, “20. Yüzyılın En Güçlü Seslerinden Biri” yorumları dünya çapında oldukça yaygın olmasına rağmen, maalesef Türkiye’de Sevinç Tevs gibi nadide sanatçılarımızın kıymeti, günümüzde hala bilinmemekle beraber; 3 eseri hariç hiçbir plak kaydı da bulunmuyor.. Biri, Take The ‘A’ Train, biri Oklahoma Blues  biri Türkçe, “Ve Ben Yalnız.” 1968 yılında Apollonia Şarkı Yarışması’na besteci Selmi Andak‘ın bu muhteşem eseri ile katıldı ama dereceye giremedi.

Erol Pekcan, bir röportajında “Caz sizce nedir?” sorusuna, “Caz bence kesinlikle yorumdur ve yorum da Sevinç Tevs’dir” yanıtını vererek, Tevs’in ne denli başarılı olduğunu özetlemiştir aslında.. “Cazın Anası” olarak da bilinen bu kadın, aynı zamanda ünlü sanatçı Şehrazat‘ın da annesidir.

Sevinç Hanım, 24 Ekim 1976’da, 46 yaşında kanser hastalığından dolayı, ardında  TRT Arşiv’deki kayıtları ve birkaç eseri hariç pek de iz bırakmayarak adeta muhteşem bir rüya gibi, elbette tertemiz ve tok sesiyle kalplere kazınarak; bu dünyadan göçüp gitti..

Sanatta, bilimde ve sporda; emek veren her başarılı insanın daha çok anılması ve bilinmesi dileğiyle.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam