22. İstanbul Tiyatro Festivali için geri sayım başladı! İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’ncisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali, 17 Kasım – 4 Aralık 2018 tarihlerinde şehrin her iki yakasında tiyatroseverlerle buluşuyor. Festivalde bu yıl 12 yerli, 12 yabancı yapım sahnelenecek.
18 farklı mekanda izleyici karşısına çıkacak 18 günlük tiyatro maratonu, dünya tiyatrosuna yön veren uluslararası toplulukların güçlü performanslarından yerli yapımların merakla beklenen prömiyerlerine, güncel performanslara, Belçikalı ve Türkiyeli sanatçıların birlikte gerçekleştirdikleri çalışmalara ve yoğun bir ücretsiz yan etkinlik takvimine uzanan dolu dolu ve heyecan verici bir program sunuyor.
Biz de sizler için organizasyonda yer alacak bu oyunları kısa cümlelerle bir araya getirdik. İnceleyip, hangilerini izleyeceğinize karar verebilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler!
KOMİK TİYATRO
İtalya’nın orta oyunu sayılabilecek Commedia Dell’arte, tiyatro geleneğinin en önemli örneklerinden birini, klasikleri güncel bir bakışla ele alan yönetmen Roberto Latini’nin elinden izleyebileceğiniz ödüllü bir oyun.
YÜZLEŞME
Toplumun yozlaştığı, hukukun işlemediği, vahşi dünya düzeninde kendi adaletini tesis etmeye çalışan yalnız bir adamın, Emre Kınay ve Esra Kızıldoğan’ın çarpıcı performansları eşliğinde anlatılan hikayesi.
45’LİK
Sultanahmet’in en özgün mekanlarından Abud Efendi Konağı’nı mesken edinen farklı deneyimleri olan bireyler ve dansçıların bir araya geldiği, vücudun sınırlarını düşündüren bir performans.
KRAL LEAR
Haluk Bilginer‘i Kral Lear olarak izliyoruz oyunda. Başka bir açıklamaya gerek kalmıyor.
VAROLUŞ
İzlandalı ve İranlı 3 sanatçının bir araya geldiği performansta sanatçılar farklılıklardan ziyade, ortaklıkları keşfetmeye davet ediyor.
PSS PSS
Cirque du Soleil de dahil olmak üzere 15 uluslararası ödülü kucaklayan Pss Pss, sessiz sinema döneminin yıldızları Chaplin ve Keaton gibi isimlerden ilham alarak sessiz sinema dönemine saygı duruşu niteliği taşıyan performanslarıyla geniş bir seyirci kitlesine hitap ediyor.
AMOR & ALARME
Geçtiğimiz yıl, üçlemenin son oyunu Encore ile buluşan tiyatroseverler bu yıl üçlemenin ilk halkası olan Alarme’da sanat tarihine mâl olmuş bir çatışma olan İskoçya Kraliçesi Mary Stuart ve kuzeni İngiltere Kraliçesi Elizabeth arasındaki taht kavgasını izleyecekler. İkinci oyun olan Amor’da ise insan olmanın itici gücünün aşk üzerinden yorumlandığı bir hikayeye şahit olacağız.
FOURFOLD
Fourfold‘da iki insanın sahnede dev bir kağıt dörtgeni katlayarak, açarak ya da farklı malzemelerden sınırlar oluşturarak kurduğu anlamı ve beraberinde getireceği soruları düşüneceğiz.
HAMLET | COLLAGE
Ünlü Rus oyuncu Evgeny Mironov’u Kanadalı yönetmen Robert Lepage’la buluşturan Hamlet | Collage’da tek bir oyuncu bir küpün içinde 11 Hamlet karakterini canlandırıyor.
BEYAZ ÜZERİNE BEYAZ
Koreograf Marc Vanrunxt’un dansçı Bahar Temiz’le bir araya gelmesiyle ortaya çıkan müthiş performans, görsel sanatçı Anne-Mie Van Kerckhoven ve moda tasarımcısı Jean-Paul Lespagnard’ın dokunuşlarıyla da akıllardan çıkmayacak bir hatıraya dönüşecek.
ARTIK BİR DAVAN VAR
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Kafka’yı bile şaşırtacak bir memlekette tutuklandığında ne tür bir karabasanın içine düşeceğini soruyor.
GECE SEMPOZYUMU
İmza attığı oyunları aynı zamanda yerleştirme mantığıyla kurgulayan Mesut Arslan, Eric De Volder’in oyunundan sahneye uyarladığı Gece Sempozyumu’nda bir anne, üç oğlu ve ortalıkta olmayan bir babayı konu ediniyor. Lawrence Malstaf’ın tasarladığı benzersiz arenada oyuncular, bir topaç ile birlikte hareket ederek iletişimin sınırlarını keşfedecekler.
ZEBERCET
Yusuf Atılgan’ın Türk edebiyatının klasikleşen eserlerinden olan Anayurt Oteli ilk defa tiyatro sahnesinde.
YU
Gizem Aksu sizi yaşamla olan ilişkinize farklı bir pencereden bakmaya davet ediyor.
NEDERLANDS DANS THEATER-1
Topluluğun en üretken dört koreografından, dört bölümlük bu dans maratonunu bir solukta izleyeceksiniz.
MİSAFİR
İçinden geçtiğimiz, her anına tanık olduğumuz, gündelik tartışmalarımıza konu olan zorunlu göçün ruhuna dokunmaya niyetlenen oyun Misafir.
YÜZ YILIN EVİ
Galata Perform’un yeni oyunu Yüz Yılın Evi’nin başrolünde görmüş geçirmiş, kökleri Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan bir İstanbul köşkünde yaşamış, bugünü de yaşamaya devam eden bir eski İstanbul kadını yer alıyor.
GÜLÜNÇ KARANLIK
Afganistan’ın gerçekte var olmayan yağmur ormanlarına, Batı merkezli söylemin sebep olduğu gülünç ama utanç verici gerçekliğe çağıran oyun; Joseph Conrad’ın Karanlığın Kalbi adlı romanı ve Francis Ford Coppola’nın kült filmi Apocalypse Now’dan esinlenen sıra dışı bir uyarlama.
RUHİYE
İçine sıkıştığımız rutinden çıkıp “paralel bir evrene” geçmek isteyenler için bulunmaz bir oyun.
DO-KU-MAN
Linz’deki bir tekstil fabrikasının mekaniğini hareket, ses ve ritim ekseninde ele almasıyla doğan Do-Ku-Man dokuz kişilik oyuncu/dansçı ekip tarafından sahneleniyor.
TİMSAH
Tom Basden’ın, Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden uyarlayarak yazdığı Timsah, gösteri toplumunun sistemle el sıkışmayı seçen aktörleriyle, hayatta şahit olduklarımız kadar tuhaf ama gerçek bir tonda bir timsahın karnında hesaplaşıyor.
PIXEL
Işık, dijital ekran ve dansın mucizevi birleşimiyle 70 dakikalık bir randevu olan Pixel, Hip-hop’ın dans imkânlarını sirk, dövüş sanatları, güzel sanatlar, video ve canlı müzikle harmanlayan etkileyici bir görsel şölen.
SAHİBİNİN SESİ
1930’larda Kuzguncuk’ta bir konakta geçen oyun, paranoyak ve yaşamın tüm renklerinden korkan karakteri Bilal’in hikayesini gözler önüne seriyor.