Hababam Sınıfı‘nı sahneye koyma projesi doğduğunda, yönetmen Ulvi Uraz hiç düşünmeden İnek Şaban rolünü ona verdi. Ancak iki kişi bu karara sıcak bakmadı. Bunlardan biri ölümsüz eserin sahibi Rıfat Ilgaz, diğeri ise bizzat kendisiydi. Sahnede bir erkeği canlandırmanın ne kadar zor ve riskli olduğunu biliyor ve korkuyordu. Rolüne adapte olmak için saçlarını bir erkek çocuğu gibi kısacık kestirdi. Her akşam tiyatroya gelip kısa pantolonunu çekiyor, yüzüne makyajla çiller yapıyor, gözlerine de kalın çerçeveli gözlüğünü geçiriyordu. Oyun sahnelendikçe, kendisi de dahil herkesin endişeleri yok olup gitti.
Çünkü başarılı tiyatrocu, İnek Şaban rolünü o kadar iyi oynuyordu ki, tanımayanlar onun bir kadın olduğunu anlayamıyordu.
Türk sinemasının kült filmlerinden Hababam Sınıfı’nın en sevilen karakteri şüphesiz ki İnek Şaban’dı. Kemal Sunal da bizim hafızalarımızda hep Şaban olarak kaldı. Ne var ki, Rıfat Ilgaz’ın bu ölümsüz eseri sinemaya uyarlanmadan yıllar önce tiyatro sahnesinde sergilenirken, İnek Şaban karakterini ne Kemal Sunal, ne de bir başka erkek oyuncu canlandırıyordu. İnek Şaban’ı uzun süre bir kadın canlandırdı.
O kadın; Suzan Uztan‘dı!
SUZAN UZTAN HERKESİ ŞAŞIRTTI
Suzan Uztan, tiyatroya 1948 yılında adım attı. Yeteneğiyle kısa sürede dikkatleri üzerine çekti ve aranılan oyuncular arasında yerini aldı. Hababam Sınıfı’nın sahneye koyulması fikri ortaya çıktığında yönetmen Ulvi Uraz, İnek Şaban karakteri için Suzan Uztan’ı düşündü. Peki nasıl olacaktı? Suzan Uztan teklifi kabul etti ancak endişeleri kafasını kurcalıyordu. Sahnede, erkek bir karakteri bir kadının canlandırması nasıl olacaktı? Ölümsüz eserin sahibi Rıfat Ilgaz da başta bu fikre sıcak bakmadı ancak yine de “Bir görelim” dedi.
Suzan Uztan sahnede öylesine ustaca bir performans ortaya koydu ki, hem kendisi, hem rol arkadaşları, hem de Rıfat Ilgaz çok kısa sürede ikna oldu. 1966’da Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu’nca Beyoğlu Küçük Sahne’de ilk kez sahneye konan Hababam Sınıfı’nda, kadroda o günlerin genç oyuncularından Zeki Alasya, Metin Akpınar, Ercan Yazgan, Ahmet Gülhan, Ali Yalaz, Ulvi Uraz ve Zihni Küçümen yer aldı. Oyun büyük ses getirdi ve 3 ay kapalı gişe oynadı.
1966 yılında, Ses Dergisi’ne verdiği bir röportajda şu sözleri söyledi Suzan Uztan;
Zaman zaman kendimi erkek sanıyorum. Kuliste arkadaşların yanında “Ulan!” diyorum. Onlar da beni alaya alıp “Ne zaman sünnet olacaksın?” diye takılıyorlar. Tiyatroda arkadaşlar arasında adım piç kurusuna çıktı. Hababam Sınıfı’ndaki bütün arkadaşlarımı seviyorum. Dikkat ediyorum, sahnede bile beni himaye eder gibi bir halleri var.
Yıllar sonra, Hababam Sınıfı’nın sinemaya aktarılması düşüncesi doğduğunda, Rıfat Ilgaz filmi yine aynı kadroyla çekmek istedi. Fakat İnek Şaban’ı Uztan’ın canlandıracağı film, sansür kuruluna takıldı. O dönemin çalkantılarından dert yanan Uztan, bu durumun şevklerini kırdığını söylemişti…
Biz harika bir ekiptik ve muazzam ilgi gördük. Aynı kadroyla film çekilseydi belki bambaşka olurdu. Hababam Sınıfı’nı defalarca izledim, çok da beğendim. Ancak bizim Hababam bir başkaydı.
Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan Hababam Sınıfı filminde Zeki – Metin yer almadı. Filmin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kemal Sunal üstlendi.