Sazlı Cazlı Sözlük

70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük

Ayşe Aslıhan

Sazlı Cazlı SözlükDerya Bengi’nin daha önce hazırladığı 50’li ve 60’lı yıllar sözlüklerinden sonra, bu yıl da 70’ler Türkiyesi’nin renkli dünyasını anlatan 70’li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük “Görecek Günler Var Daha”  kitabı, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Kitap, müzikten yola çıkarak, siyasi ve kültürel boyutlarıyla oldukça renkli bir dönemde geziniyor, anılar ve anekdotlar derliyor. O günlerin bakışına, mizacına, lisanına, sesine sadık kalmaya, renklerini yansımaya, serüvenine ortak olmaya çalışıyor.

Türkiye’nin her bakımdan belki de en zikzaklı ve arabesk yıllarını gözler önüne seriyor. 1970’li yıllar, o dönemin gözü ve diliyle, daha doğrusu o dönemin gazete, dergi, kitap, plak, kaset, televizyon yayınlarının rehberliğinde dile geliyor.

ÖNEMLİ İSİMLER YER ALIYOR

Kitabın Sazlı Cazlı Sözlük olmasının nedeni, dönemin müzikleri üzerinden sosyal hayatı ele alması. Abba’dan Zülfü Livaneli’ye, Sezen Aksu’dan Barış Manço’ya kadar pek çok sanatçı kitabın ana malzemesini oluşturuyor.

Öte yandan sosyal, siyasal, kültürel gelişmeleri de bu kitapta, hem de en renkli yönleriyle okumak mümkün.

Cumhuriyetin 50. yılı, Kıbrıs Barış Harekatı, Boğaziçi Köprüsü, Anadolu Rock ve arabesk, seks filmleri, Hababam Sınıfı ve Baba filmleri, TRT tartışması, televizyon çılgınlığı, Eurovision, 12 Mart romanları ve daha niceleri.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam