Benjamin Franklin

Yasaklanan Müzik Aletinin Hikayesi

depresyontopuzu

Cam Armonika, 1740’da İrlandalı müzisyen Richard Puckeridge tarafından içi farklı miktarlarda dolu cam su kadehleri ile bir gösteride kullanır. Tüm konser salonunu sesiyle etkisi altına alan bu müzik aletinden etkilenen Benjamin Franklin, “Glass Armonika” isimli bir enstrüman icat eder. İtalyancada Armonica; İki veya daha çok sesin aynı anda kulağa hoş gelecek biçimdeki uyumunu ifade etmek için kullanılır. Belki de bu yüzden Franklin’in eşi, Glass Armonikanın sesini “meleklerin müziği” olarak adlandırmıştır.

glass harmonica

Dünyanın en tehlikeli müzik aleti olarak görülen Glass Armonika’nin yasaklanmasının sebebiyse, bu aletten çıkan sesin insan beyni ve kulaklarıyla bilinmeyen bir etkileşimi olduğu varsayılmasıymış. Yıllar önce anatomi uzmanları, işitme sinirleri üzerinde çalışmışlar ve fazla müzik dinlemenin sinirleri etkilediğini söylemişler. Baş ağrısı, bayılma nöbetleri ve diğer medikal problemlere sebep olduğu saptanmış. Eleştirmenler, bu aleti çalan insanlarda baş dönmesi, halüsinasyon ve felç gibi sorunlar görüldüğünü söylemişler.

benjamin franklin

1799 yılında doktor Anthony Willich, armonikanın çıkardığı ses sinir sistemini oldukça kötü etkilediği için bu enstrümanın yasaklanmayı hak ettiğini söylemiş. Armonika virtüözü Marianne Kirchgessner’in ölümünün suçlusu olarak da bu aleti gösteren birçok insan var. Hatta armonikanın sesinin, dinleyicileri intihara sürüklediğini söyleyen bazı psikiyatristler bile var.
Cam Armonika
Mozarth, Hassa, Bach, Beethoven, Donizetti, Strauss ve birçok besteci armonika için beste de yapmış. Beethoven’ın ölüm nedeni olarak armonikayı gösterenler bile olmuş. Bu enstrüman için, cam üzerindeki notalar boyanırken kurşunlu boya kullanılıyormuş ve Beethoven’ın da kurşun zehirlenmesinden öldüğü söyleniyor.
mozart
Bilgisayardan dinleyerek herhangi bir algı sorunu yaşamaya çalışmayın, çünkü mikrofon ile canlı dinleme frekans aralığı aynı değildir. Merak edenler için, arp, bass klarnet ve armonika eşliğinde Tchaikovsky’nin “Dance Of The Sugarplum Fairy” yorumu:

 

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam