rap

1991’den 2019’a Türkçe Rap

Aygün Akdağ

Türkçe rap tam anlamıyla olmasada 1991 yılında ülkemizde başlamıştır. Tabi daha sonra türkçe rapi ”ülkemize Cartel getirdi.” dendi. Sonra başka biri çıktı bu ülkede bu rapi biz yaptık dedi. Kime sorsanız çoğunluk aynı şeyi söyler, neyse gelinde ülkemizde rap müziğin 1991 yılından 2019’a kadar önde gelen şarkılarına bakalım.

1991- King Size Terror – Bir Yabancının Hayatı

King Size Terror Alperağa‘nın kurduğu ilk türkçe rap grubudur.

1992- Boe B – Istanbul

İlk kaydını Arapça olarak almıştır. İlk Türkçe Rap grubu olan İslamic Force (Kan-Ak) grubunun kurucularındandır. Boe B, 19 Kasım 2000 yılında kalp krizi geçirerek hayata veda etmiştir. 

1995-Cartel-Cartel

1995 yılında Almanya’da kurulan büyük ilgi toplayan bir Türk rap grubu. Grup, Almanya’da iki ayrı rap grubu ve hepsinden bağımsız olan Erci E’nin bir araya gelmesiyle doğdu. Grubun “Cartel” adındaki albümü ilk önce Avrupa’da yayınlandı.

1996-Sirhot-Her Yeni Gün

Sirhot 1995 yılının yaz mevsiminde İstanbul’da 3 kişiden oluşan Hayalet adındaki ilk rap grubunu kurdu. Bu grup sadece Kan Kardeşler ve Hayalet adlı 2 şarkı yaptı. Bunu takiben Amerika’da 1996 yılında gene 3 kişiden oluşan Narcotic adlı grubu kurdu.

1997- İslamic Force – Canlardır

Gurbetçi rap grubu olan Islamic Force, türkçe rapi ilk yapanlar gruplarından biridir. Grubu Killa Hakan ve Boe-b kurmuştur.

1998 Silahsız Kuvvet – Buralarda Ayaz Var

Silahsiz Kuvvet Sagopa Kajmer
DJ Mic Check a.k.a Sagopa Kajmer´in kurdugu grup Silahsız Kuvvet tek kisilik bir grup. Su ana kadar 3 bandrollü albümü bulunan Sözlerim Silahim, Ihtiyar Heyeti, Sagopa Kajmer Mic Check bir çok underground projeyede imza atiyor.

1999- Yener Çevik- Liseli

Bir yandan hayatla mücadelesi devam ederken diğer yandan arabesk müziği ile rap müziğini harmanlayarak Yener Çevik tarzını oluşturdu.

2000- Nefret – İstanbul

2001- Barikat – Barikat

Güneşin Çocukları adlı albümden sonra Türk Hiphop’ının hareket yönünü değiştirdi.

2002- Ceza- Medcezir

https://www.youtube.com/watch?v=rR2SH7EZeq8

Public Enemy grubundan çok etkilendiğini söyleyen Ceza , sert sözlerin raple dışarıya nasıl vurulduğunu görüp kendine takma isim olarak Fatalrhymer da ekleyip Ceza a.k.a Fatalrhymer oldu.

2003-Mode Xl-Altın Jak

Ankara’nın ayazının verdiği soğukluk ve başkent olmasının verdiği siyasi sebeplerin yarattığı sıcaklık arasında Veyasin ve Evren Besta ikilisinin kurduğu bir grup Mode XL

2004 Ceza&Sagopa Kajmer Neyim Var Ki

Bu şarkıya denecek bişey yok. Türkçe rapin en sağlam düetidir.

2005- Sagopa Kajmer Kır Kalbini Ver Elime

2006 – Ceza-Yerli Plaka

2007- Killa Hakan Kreuzberg City

2008 -Sansar Salvo- Eş Zamanlı Operasyon

Ekincan Arslan sahne adıyla Sansar Salvo, Türk rap sanatçısı ve söz yazarı. 2009 yılında Seremoni Efendisi albümünü yayınlayan sanatçı, 2010 yılında kansere yakalanmıştır. 2013 yılına kadar tedavi gören Sansar Salvo, yine aynı yıl 24. Şarjör albümünü piyasaya sürerek müzik hayatına kaldığı yerden devam etmiştir.

2009 – Saian & Karaçalı – Söz Ver

Ortak frekanstan, kırık akstan Pörtlek gözden, ödlek götten ıkın aslan Geçmişe nefret geleceğe özlem Bir gün ölürsem güleceksin söz ver!

2010- Defkhan – Sen ve Rap Ters feat. Firtina

https://www.youtube.com/watch?v=QsKZjK0nabo

Sen ve Rap ters eve ayakkabıyla girmek gibi, Nihat’ın golünde fırlayıp sevinen bir Çek gibi.

2011- Allame – Fare Kapanı

https://www.youtube.com/watch?v=PruukTp-N4Y

Son çare mi kapanı farenin Çıkısı yok zindana bel bağla bu ses Sana davetim seneler azmedip Yedi bitirdi dünyanı tepkin yok

Norm Ender – Çıktık Yine Yollara

Çıktık yine yollara Yaşıyor bu sözler Anlat hadi onlara Ne diyor bu gözler

Joker- Yaşamak Öldürür

Yarıda kalan umutlar gibi kaçarak büyüdüm Yaşayarak gördüğüm rüya, (uyan uyan uyan uyan) Yarıda sönen sigaram gibi hep, yaşamak öldürür (yaşamak yaşamak) Yaşamak öldürür, dünya

2012 – Contra – Ölü

Şu anda cennetteyim, elimde avokado Dert değil, nere İstanbul, nere Chicago Şahane bu fonda, ya ya ye coco jambo, Lady D’yle son tango

2013 – Batarya Company

Zırhımda titanyum içimde çelik sinir telleri Magmadan dünyaya yol bataryanın temelleri Bana muhtemelen cehennem tatil yeri

Hidra – Ölüme İnat

Gel limanıma gemileri yak Ben ölümüne yazıyorum Ölüme inat gel Aklımın ucunda birileri var Bana birileri ‘git’ diyor Birileri ‘kal’

2014 – Sansar Salvo – Dum Taka Dum

Dum taka dum bunu bir daha duy. Hasetle yürümek en kötü huy. Kendine el uzat kendini duy. Duy bunu duy. Kendini bul.

2015 – Ceza – Suspus

Göz gözü görmüyor hep pus Takipteler ses etme sus Bir vakit donmuştu beynim Düzlükteyken bitmiş seyrim

2016 – Anıl Piyancı & DJ Artz – Bugün Biraz İçtim Ft. Ezhel & Grogi 

Bugün biraz içtim afedersin anne Söyle napsaydım sarmışken dört tarafımı Etimi kemirmek isteyen iki otobüs yavşak Oo her derde inan ki kafam kıyak kafam kaynak

2017- Gazapizm – Heyecanı Yok

Montumun cebinde yok kuruş Zıplıyor herkes kanguru sanki Full depo taunusun, Birde kafamıza bass vurur ama yine yok

Ezhel – Geceler

“Geceler daha acımasız gündüzden.” der Gencebay Geceleğin hem dert, hem iş, hem eğ-eğlence var Duygularım karmakarışık uyanırım uykularımdan Uyuyamamak mı? Ki geceleri gece yapan buydu kanımca

No.1 – Dünya Gül Bana (Düet Heja)

Kıyasla, bak aynaya kim daha çok hasta Satırla gitar çalıyor bir deli terasta Doksanlarda hipster sakallı babamla Fotoğrafımı parçaladım, ellilik Chivas’la

2018 – Şehinşah – Yak Yak Yak

Koltuk altlarım kanadı Fotoğraf çekile çekile çekilmez yaratık Şehrinde rehine Şeyn Yetimse Rap im yetinmemek genimde benim.

Ceg – Bu gece

Adamım kentin tozunu dumana katalım bu gece Kafama eseni yaparım yoruma kapalı bu gece Bu gece, bu gece (bu gece, bu gece) Bu gece, bu gece (bu, gece, bu gece)

2019 – Sagopa Kajmer – Avutsun Bahaneler

Kaybetmedim hiçbir zaman dürüstlüğümü ama dürüstlükten çok kaybettim. Ben her şeye kafa tutmadan önce her şey bana kafa tutmuştu ben gördüm. Anladım ya fayda etmiyor bir şey. Engel olamıyorum,dağılıyorum peyderpey.

Norm Ender – Mekanın Sahibi

Hey hey hadi bakalım Gucci Gang Gucci Gang nasıl yapalım? Mekanın sahibi geri geldi Bebeleri pistten alalım alalım

Mero – Olabilir

Sana, sana, bize bi’ şey olabilir Sebebini biliyorum, beni yorabilir Kafama gelen soruyu bana sorabilir

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam