Dağ

Birbirinden Güzel Dağ Filmleri

Aygün Akdağ

Dağcılar hazır mısınız? birbirinden güzel 10 dağ filmini sizler için hazırladık…

127 Hours

Kimileri vardır ki izlediği filmin gerçek bir hikayeden uyarlama olduğunu bildiklerinde konuya kendilerini daha bir kaptırır, ana karakter için daha çok ahlayıp vahlar, olaylar çözüldüğünde ise herkesten daha derin bir oh çekerler. 127 Saat, tam da bu hisleri yaşatacak bir film; çünkü genç bir dağcının kimselere haber vermeden çıktığı yolculuğunda bir kayaya sıkışmasının ardından hayatta kalmak için günlerce nasıl mücadele ettiğine şahit oluyorsunuz. Slumdog Millionaire ile bilinen Oscarlı yönetmen Danny Boyle’un başarılı filmi, bir yandan sizi gerçekliğin ortasına yerleştirirken diğer yandan da hayattaki seçimler hakkında düşünmenizi sağlıyor.

Valley Uprising

Valley Uprising, Yosemite Milli Parkı arka planında, kaya tırmanışının gelişimini öğreneceğiniz keyifli bir belgesel ve başta kaya tırmanışına özel ilgi duyanlar olmak üzere pek çoklarının favori dağ filmi. Onu diğerlerinden ayrı kılan ise eğlenceli üslubu. Öyle ki, izlerken gerilmeye alışkın olduğunuz dağ filmlerinin aksine bu filmi izlerken yer yer gülmekten kendinizi alamayacak ve ben neden hala bu işi yapmıyorum diye düşüneceksiniz.

The Eiger Sanction

Daha çok kovboy filmleriyle tanıdığımız Clint Eastwood “Zirvede Ölüm”de yönetmen ve başrol olarak karşımıza çıkıyor. 1975 yapımı bu aksiyon filmi Trevanian’ın aynı zamanda da dağcı olan bir klasik sanat profesörünün nasıl bir suikastçıya dönebildiğini anlattığı aynı adlı romanından uyarlanmış.

Everest

Everest’i arka planına alan bir dağ filmini dağ filmleri listesine eklememek olmazdı. Dünyanın en yüksek dağı olmasıyla Everest dağcılar için hem en zorlu hem de en heyecan verici zirvelerden biri. Ancak filmimizde bu heyecan ne yazık ki bir kar fırtınasının altında kalıyor. 1996 yılında yaşanan bir olaydan esinlenilerek çekilen filmde iki ayrı dağcı grubunun Everest’te kar fırtınasıyla yaşadıkları anlatılıyor.

The Wildest Dream

Rotamızda yine Everest var ancak bu sefer tarihleri biraz daha geriye alıp 1924 yılına gidiyoruz. Biyografi türündeki bu belgesel filmde Everest’e tırmanmaya çalışan ilk insan olan George Mallory ve 75 yıl sonra onun donmuş bedenine ulaşan dağcı Conrad Anker’in yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.

Cliffhanger

İşine küsüp inzivaya çekilen birini geri ne döndürebilir? Gabe Walker, yıllar önce genç bir dağcının ölümüne sebep olduğunu düşünerek bir daha tırmanmamaya karar vermiştir. Ancak düşen bir uçakta sağ kalanları kurtarmak yine ona düşer. Kurtarmak için yola çıktığı enkazın sıradan bir uçağa ait olmaması olaydaki düğümü daha heyecanlı kılar. Başrollerinde Sylvester Stallone ve John Lithgow gibi isimleri barındıran film, üç dalda Oscar’a aday olmuş ve gösterildiği dönemde yüksek izlenme rakamlarına ulaşmıştır.

The Summit

K2, Everest’ten sadece 235 metre daha kısa olan, dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Ancak etrafını çevreleyen diğer zirveler yüzünden hiçbir yerleşim yerinden görünmez. Hatta dağı keşfeden İngiliz topograf, dağın yerel adını araştırıp bir sonuç alamayınca ona Karakurum 2’nin kısaltması olan bu ismi verir. Dünyanın en zorlu zirvelerinden biri olan bu dağa çok az sayıda dağcı çıkabillmiştir; bunlardan biri de Nasuh Mahruki’dir. The Summit ise onun kadar şanslı olamayan 11 dağcının hikayesini anlatıyor. Bazısı canlandırma bazısı ise gerçek görüntülerden oluşan belgeselin pek çok görüntüsü İsveçli dağcı Fredrik Strang tarafından çekilmiş.

Vertical Limit

https://www.youtube.com/watch?v=WrTFoBHRSxA

Her açıdan sınırların zorlandığı bir dağ filmine verilebilecek en güzel isim “Dikey Limit” olsa gerek. Bu filmdeki limiti ise dünyanın en tehlikeli zirvelerinden biri olan K2 oluşturuyor. Usta bir dağcı olan Peter’in, kız kardeşini ve arkadaşlarını kurtarmak için K2’ye tırmanışını ve yolculuğu boyunca yaşadıklarını konu alan film, her açıdan izlenmeye değer.

North Face

Kuzey Yamacı’nda tırmanılan dağın arkasında 1936 yılının Nazi Almanyası yatıyor. İsviçre’nin Eiger Dağı, 70 derecelik eğimli kuzey yamacıyla dağcıların gözdesidir ve bu yüzden dünyanın en meşhur kuzey yamacına sahiptir. Faşist Alman ordusunda görev yapan iki kişinin bu yamaca tırmanmaya ikna edilişleri, dönemin politik yapısı ve tırmanış süreciyle dolu, heyecanlı ve çok yönlü bir film Kuzey Yamacı.

Nanga Parbat

https://www.youtube.com/watch?v=w-SC0VGWmzM

Nanga Parbat, 8126 metre yüksekliğiyle dünyada tırmanılması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu tehlikeli yolculuğa çıkmaya gözü kesen iki kardeşten biri ne yazık ki çığ altında kalarak ölür; ancak ölümü hakkında hala birtakım şüpheler aydınlatılamamıştır. Messner kardeşlerin hikayesini 2010 tarihli Alman yapımı bu filmde izleyebilirsiniz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam