Kapak

Merak Uyandıran The Irıshman Filminin Konusu

Aygün Akdağ

Irıshman Netflix son zamanlarda sadece dizileriyle değil belgeselleri ve filmleriyle de dünya çapında ilgi odağı olmaya başladı. Bu seferki ise diğerlerinden bambaşka. Çünkü bu sefer filmin yönetmeni de oyuncuları da birbirinden efsane işlere imza atmıştı zamanında. Dünyanın dört bir tarafında konuşulan Martin Scorsese imzalı “The Irishman” (İrlandalı) filmi ile ilgili merak ettiklerinizi bir araya getirdik. The Irishman’in oyuncuları, senaryosu, konusu ve daha fazlasına gelin birlikte göz atalım.

The Irishman filminin konusu oldukça ilgi çekici. ABD tarihinde önemli yere sahip olan mafyalar, John Kennedy suikastı ve daha pek çok şey anlatılıyor


Biyografik suç türünde olan ABD yapımı The Irishman filminde II. Dünya Savaşı’nın emektar askerlerinden Frank Sheeran’ın yıllarca çalıştığı suç örgütü Bufalino ve Sheeran’ın uğruna tetikçilik yaptığı ünlü isimler anlatılıyor. Temelde bu çerçevede ilerleyen filmde aynı zamanda Sheeran’ın bir dönem ABD’de Beatles kadar tanındığı söylenen işçi lideri Jim Hoffa’yı ortadan kaldırma hikayesi de anlatılıyor.

Hatta geçtiğimiz günlerde o dönem olayla ilgilenen gazetecilerden Dan Moldea, gerçekte Hoffa’nın cesedinin bulunamadığını ve Sheeran’ın evinde herhangi bir kan izine rastlanmadığını söyleyerek filmin gerçeklikten koptuğunu öne sürdü. Oyunculardan Robert De Niro ise, “İnsanların bizimle aynı fikirde olmamasıyla bir sorunum yok.

Dan, Hoffa ve dava dosyası konusunda bilirkişi. Marty’nin (Scorsese) söylediği gibi biz tamamen gerçek bir hikaye anlatmıyoruz; kendi hikayemizi anlatıyoruz” diyerek filmin gerçeği tamamen yansıtmadığını, belgesel havasında olmadığını ifade etti.

The Irishman’in yönetmeni Oscar ödüllü Martin Scorsese


Amerikalı yönetmen Scorsese, bu zamana kadar pek çok başarılı işe imza attı ve bu emeği hep ödüllendirildi. Scorsese bu sefer Netflix‘te yayınlanacak olan The Irishman filmi ile karşımıza çıkacak ve hepimizi bir kez daha şaşırtacak. En son 2016’da Silence filmiyle sinemada seyirciyle buluşan Scorsese, araya başka filmler soktuğu için The Irishman’i sürekli ertelemek durumunda kaldı.

Senaryosu ise Steven Zaillian imzası taşıyor ancak senaryo baştan aşağı Zaillian’a ait değil


The Irishman’in senaryosu’nun tamamı Steven Zaillian’a ait değil derken şunu kast ediyoruz; filmin senaryosu 2004’te Charles Brandt’in yazdığı “I Heard You Painted Houses” adlı kitabından esinlenerek yazıldı.

Filmin esinlendiği kitabın hikayesi ise epey ilginç


Filmin esinlendiği kitabın “I Heard You Painted Houses” olduğunu söylemiştik; Türkçesiyle, “Evleri Boyadığını Duydum”. “Evleri boyadığını duydum”, tahmin edersiniz ki mafyaların sıkça kullandığı bir ifade. Anlamı ise, vurulan kişinin vücudundan sıçrayan kanın duvarları ve zemini kana boyamasından ileri geliyor.

Filmin oyuncu kadrosu ise yıldızlar geçidine sahne oluyor. The Irishman oyuncuları arasında Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci var.

Film, bu üç oyuncusu için bile izlenmeye değer. Sinemaya verdikleri emeğin seyircinin beğenisini sayesinde her daim karşılığını almış olan bu üç efsane oyuncu The Irishman filminde ele alınan karakterlerin gençliklerini canlandıracaklar. Şu an yaşları geçmiş olan bu başarılı oyuncuların genç görünüme sahip olması için ağır makyajlar yerine ‘computer-generated imagery’ (CGI) teknolojisi kullanıldı.

Hatta De Niro, sonuçtan memnun olduğunu “Bu teknoloji kariyerime bir otuz yıl eklemiş olabilir” şeklinde bir esprili bir şekilde karşıladı.
Filmde Scorsese’nin en sevdiği oyuncusu ve yakın arkadaşı olan Robert De Niro Frank Sheeran rolünü, Al Pacino Jimmy Hoffa’yı ve Joe Pesci ise Russell Bufalino’yu canlandıracak.

“The Irishman” ismi ise Frank Sheeran’ın lakabından geliyor


New York’un meşhur mafya ailesi Russell Bufalino için pek çok cinayet işleyen Frank Sheeran’ın takma ismi İrlandalı yani Irishman imiş. Filmin ismi de buradan geliyor.

The Irishman filmi, usta yönetmen Scorsese’nin kariyerindeki en pahalı ve en uzun film

ırıshman


Film 3 saat 29 dakika sürerek adeta bizim yönetmenlerimizden Nuri Bilge Ceylan filmlerini hatırlatıyor. Bunun yanında film için ayrılan bütçeyi duyunca dudağınız uçuklayabilir, hazır olun! Filme ayrılan bütçe 159 milyon dolar. The Irishman, Scorsese’nin kariyerindeki en pahalı film olacak şüphesiz.

Çekimleri 2017’de başladı ama film için toplantılar 2009 yılında başlamıştı bile

Çoğu insan böyle bir filmin varlığından yeni haberdar olsa da filmle ilgili görüşmeler yıllardır yapılıyordu. Bu sırada Scorsese üç ayrı film de çıkardı ama filmin çekileceğini bile çok geç duyurdu. Belki de merakımızı tetiklemek istiyordu. 2017’de çekimleri başlayan filmin çekimleri 2018’de bitti. Toplam 319 sahnede çekilen film, 117 farklı mekanda geçiyor. Salisbury Mills, Hudson Vadisi, Suffern ve Mineola bunlardan yalnızca birkaçı.
Ayrıca filmde genç bir rolü oynayan yaşlı oyuncularımız Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci’ye çekimler boyunca daha genç davranmaları için bir koç eşlik etti.

27 Kasım 2019’da Neflix’te izlenebilecek olan The Irishman filmini merakla bekliyoruz

Film, ABD’nin 112 yıllık tiyatrosu olan Belasco Tiyatrosu’nda da gösterilerek bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca Avrupa ülkelerinin bazılarında film sinema salonlarında da gösterildi. Filmin dağıtımını üstlenen Netflix, en büyük seyirci kitlesinin Asya’da olmasından dolayı filmi en çok Asya ülkelerinde pazarlayacağını duyurdu.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam