#COVID19: Evde Oturarak Gezeceğiniz Online Müzeler

Ayşe Aslıhan

Dünyada #COVID19 salgını için alınan önlemlerle beraber, birçoğumuzun evlerimizde çalıştığı ve aynı zamanda dinlendiği günlerde; dışarı zorunda kalmadıkça çıkmadığımız için hiç gezemeyeceğiz sanıyorsanız, yanılıyorsunuz! Evde oturarak gezebileceğiniz online müzeleri sizler için listeledik.

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da çeşitli hastaların belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine SARS-CoV-2 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı, 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. Türkiye’de de 2019-20 koronavirüs salgınının ilk vakası Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıklandı.

Henüz kesin bir tedavi bulunamamasıyla tehlikeli bir salgına dönüşen korona virüsünün dünyaya hızla yayılışıyla beraber, hastalık bulunan ülkelerde yaşam düzeni tamamen değişti. Bu değişim, salgının yayılma hızını yavaşlatmak hatta mümkünse durdurmak içindi…

Şimdilerde hepimiz, mümkün olduğunda evlerimizde dinlenerek yahut çalışarak vakit geçiriyoruz. Ailemizle daha sık bir araya geliyor, dışarıya zorunda kalmadıkça çıkmıyoruz. Fakat bu “gezelim görelim” yapamayacağımız anlamına gelmez!

Oturduğunuz yerden gezebileceğiniz online müzeler, şimdi, burada.

Louvre Müzesi

Fransa’nın başkenti Paris’te, cam piramit görüntüsüyle ve Leonardo Da Vinci’nin ünlü Mona Lisa eseriyle dünyanın her yerinden milyonlarca turist birkaç ay öncesine kadar Louvre Müzesi’ni gezmeye geliyordu… Bir süredir ne yazık ki bomboş. Fakat hiç kuyruğa ve tehlikeye girmeden görme şansınız var!

Louvre Müzesi, burada.

Ayasofya

İstanbul’daki birçok dini ve tarihi eser, her yıl binlerce turisti kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Bunlardan en önemlisi ise Ayasofya! 537 yılından beri tarihe tanıklık eden Ayasofya, dünyanın en eski katedrali… Bu denli önemli bir yapıyı online gezmeye ne dersiniz?

Ayasofya, burada.

Doğa Tarih Müzesi

Birleşik Krallık tarafında finanse edilen diğer müzeler gibi bu müzede de giriş ücreti talep edilmez. Müze Kültür, Medya ve Spor Bakanlığınca desteklenmeyen bir kamu kuruluşu… Müze de en bilinen eserlerin başında Hintz Hall’da asılı duran mavi balina iskeleti var.

Doğa Tarih Müzesi, burada.

Rijksmuseum

Amsterdam’ın meşhur fotoğraf noktası ‘I Amsterdam’ yazısının arkasındaki Rijksmuseum, Hollanda’nın en kapsamlı müzesi. Rembrandt, Hals, Vermeer gibi ressamların eserleri ve sanat kütüphanesiyle tüm turistlerin gözdesi…Google, bu ikonik müzenin bir de Sokak Görünümü turunu sunuyor. Böylece salonlarını gerçekten dolaşıyormuş gibi hissediyorsunuz.

Rijksmuseum, burada.

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’te bulunan, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi, 2019’un ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesinin ardından ziyaretçi akınına uğramıştı… Müzede; çingene kızı, mars heykeli, ABD’den getirilen parçalar, yaklaşık 150 metrekarelik duvar resmi, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat Nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler sergileniyor.

Zeugma Mozaik müzesi, burada.

Salvador Dali Müzesi

Amerika’da meşhur ressam ve düşünür Salvador Dali’nin en fazla eserini barındıran sanat kurumu olarak dünyaca ün yapan müzede; sanatçının sadece resimleri değil, kolaj, heykel ve mekanik eserleri de yer alıyor. Online giriş yaptığınızda müzenin sergi alanına ulaşıyorsunuz. Galeri katına geldiğinizde eserlerin üstüne tıklayarak detaylı bilgilere İngilizce olarak ulaşabiliyorsunuz.

Salvador Dali müzesi, burada.

Beylerbeyi Sarayı

Set bahçeleriyle göz dolduran, köşkleriyle kendisine hayran bırakan 19. yüzyıl eseri olan Beylerbeyi Sarayı da evde gezebileceğiniz yerlerden biri! Beylerbeyi Sarayı için hazırlanan sanal tur sayfasında hareketli görüntüye tıklayarak açılan sayfada veya buradan indireceğiniz programlarla kendinizi Beylerbeyi Sarayı’nda gibi hissediyorsunuz…

Beylerbeyi Sarayı, burada.

Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli

Sanatın kalbi olarak da adlandırılan Vatikan Müzeleri ve Sistina Şapeli sanal turu, ziyaretçilerin pek çok eseri dijital ortamda incelemesine imkân tanıyor. Papalık odaları, Raffaello ve Michelangelo’nun eserleri, Antik Mısır koleksiyonları gibi pek çok eseri barındıran müze, dünyanın en çok ziyaret edilen noktalarından biri…

Vatikan Müzeleri, burada.

Metropolitan Müzesi

New York City’de bulunan Metropolitan Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük sanat müzesi! Müzede klasik antik eserler, tablolar, heykeller ve kapsamlı bir Amerikan modern sanat koleksiyonları bulunuyor. Görkemli yapısıyla, iki milyondan fazla eseriyle ve 52 kalıcı sanat galerisiyle müze dünyadaki en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden biri.

Metropolitan Sanat Müzesi, burada.

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul’un Hasköy semtinde, Haliç kıyısında bir sanayi müzesi… 1994 yılında iş adamı Rahmi Koç’un desteği ile açılmış müze, Türkiye’de sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış ilk önemli müze oldu. Bugünden itibaren; müzenin açık ve kapalı dahil olmak üzere 23 bin metrekarelik alanında nostaljik tren turu, denizaltı gezisi, atlıkarınca ve oyun parkı, uçaklar, klasik otomobiller online görülebiliyor.

Rahmi Koç Müzesi, burada.

Pera Müzesi

Pera Müzesi de online! “Kaplumbağa Terbiyecisi” dahil birçok eserin bulunduğu müzede koleksiyon sergileri “İmparatorluktan Portreler”, “Düşlerin Kenti: İstanbul” ve “Kahve Molası”nın yanı sıra; graffiti üzerine dünyadaki en kapsamlı sergilerden biri olan “Duvarların Dili” ile, çocukların Pera Öğrenme atölyelerinde ürettiği renkli çalışmaları bir araya getiren “Yaz Yaz Yaz” sergileri de dijital ortamda ziyarete sunuluyor.

Pera Müzesi, burada.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam