nazım hikmet'in

Nazım Hikmet’in Bilinmeyen 5 Şiiri Ortaya Çıktı!

Ayşe Aslıhan

Yapı Kredi Yayınları’nın iki aylık edebiyat dergisinin Temmuz–Ağustos sayısında Nazım Hikmet’in şu ana kadar hiçbir yerde yayımlanmayan beş şiiri yer aldı!

Mavi gözlü dev Nazım Hikmet’in yayımlanmamış 5 şiiri bulundu. “İstanbul’da 1 Mayıs”, “Beyanname”, “Gecenin Penceresinde”, “İtiraf” ve “Hayatımız Yirmi İki Kelimede” adlı şiirler, YKY tarafından, ilk kez bu ay yayımlandı.

Bu şiirler, Nazım Hikmet’e ait olmayan eski bir el yazısıyla yazılmış sayfalar halinde, 1925 tarihli bazı belgelerin arasında bulundular. Beş şiir, aynı el yazısıyla, aynı bloknottan koparılmış kareli sayfalara yazılmış Sayfalar 1’den 6’ya kadar, birbirini takip edecek şekilde numaralandırılmış. Son sayfada yer alan şiir dışındaki diğer dört şiir daha önce yayımlanmamış.

Son sayfada bulunan “Hayatımız Yirmi İki Kelimede” adlı şiirde ise durum farklı… Şiir, Nazım Hikmet’in Bütün Şiirleri kitabında “Biz-Hayatımız-Yaptığımız İş” adıyla yer alan şiirin son dizelerini oluşturuyor.

Arşivde yapılan araştırmalar sürerken, çok sevdiğimiz bir şairin yıllar sonra, dünyada olmadığı halde hayatımızda yeni şiirleriyle yer alması, hepimizi heyecanlandırıyor!


Hasretle ve şiirle anıyoruz.

“Yüz yıl oldu yüzünü görmeyeli,
belini sarmayalı,
gözünün içinde durmayalı,
aklının aydınlığına sorular sorular sormayalı,
dokunmayalı sıcaklığına karnının.
Yüz yıldır bekliyor beni
                    bir şehirde bir kadın.
Aynı, daldaydık, aynı daldaydık
Aynı daldan düştük ayrıldık.
Aynı daldan düştük, ayrıldık…
Aramızda yüz yıllık zaman,
                          yol yüz yıllık.”

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam