İskandinav Mitolojisi’nin temelini oluşturan Yggdrasil aslında hepimizin karşısına mutlaka dövme olarak çıkmıştır. Fakat bu ağaç bir ağaçtan çok daha fazlası… Bu yazımızda dokuz diyarı birbirine bağlayan en kıymetli mitsel öğeyi inceliyoruz.
Kadim Ağaç Yggdrasil!
Yggr, “korkunç, muhteşem” gibi anlamlara gelir ve Odin’in sonsuz isimlerinden birisidir. “Drasil” ise at demektir. Yani “Odin’in Atı” anlamına gelir. Yggdrasil aynı zamanda Odin’in atının da adıdır. Odin’in yüce bilgiye ulaşabilmek için atıyla beraber tepesine çıkıp, 9 gün 9 gece boyunca kendini asmıştır bu ağaca… Dallarının ve köklerinin Dokuz Dünya’ya bağlandığına ve bu Dokuz Dünya dışındaki her şeyin de bu ağaca bağlandığına inanılır. Yani Yggdrasil’in iyiliği tüm evrenin iyiliği demektir. Her canlı gibi o da ölümlüdür. Ancak bu ölümü geciktirmek için Yggdrassil ‘in köklerinde yaşayan norn’ların onu büyülü suyla beslediğine inanılır.
Genellikle devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilir. Fakat her mitolojide olduğu gibi bu konu da biraz tartışmalıdır. Muhteşem bir ağaç olduğu konusunda herkes hemfikirdir ama türü tam olarak tespit edilememiştir. Yggdrasil ‘e bağlı olduğu düşünülen Dokuz Diyar şunlardır;
- Asgard (Aesir Tanrılarının Dünyası)
- Vanaheim (Vanir Tanrılarının Dünyası)
- Alfheim (Işık Elflerinin Dünyası)
- Midgard (İnsanların Dünyası)
- Jotunheim (Buz Devlerin Dünyası)
- Muspelheim (Ateş Devlerinin Dünyası)
- Svartalfaheim ya da Nidavellir (Cücelerin Dünyası)
- Nilfheim (Karanlık Dünya)
- Helheim (Ölüler Dünyası)
Bu dünyalarda açıklamalardan da anlaşıldığı üzere çeşitli ırklar yaşar. Zaten eminim pek çoğunuza Thor filmlerinden bu isimler tanıdık gelmiştir.
Yggdrasil üç tane uçsuz bucaksız köke sahiptir. Bunlardan biri tanrıların diyarı Asgard’a, biri devler meskeni Jotunheim’a, bir diğeri de karanlık ve soğuğun diyarı Niffleheim’a aittir. Ragnarok geldiğinde iki insan bu ağacın içine saklanarak hayatta kalırlar ve bu ağaçtan beslenirler. Her şey bittiğinde insanlığı tekrar oluştururlar.
Yggdrasil’in dalları arasında dört tane geyik koşturur. Bu geyikler dört tane rüzgarı temsil ederler. Ayrıca depremlerin bu ağacın dallarını silkelemesinden kaynaklandığına inanılır. Yggdrasil, pek çok farklı mitolojide, farklı isimlerle yer edinmiştir kendisine. Eh, mitoloji zaten etkileşimlerle büyüyen bir yapı buna çok şaşırmamak lazım.
Yunan Mitolojisi’nin ünlü kahramanı Akhilleus hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.