Karma

Hem Queen’in Gitaristi Hem Bilim İnsanı: Brian May

Cansu Özer

Hepimiz mutlaka Queen dinlemişizdir. Bu grupta bir isim var ki; kendisi hem harika bir müzisyen hem de bir bilim insanı!

Grubun gitaristi Brian May ve hayatına gelin yakından göz atalım.

Astrofizik Desen var: Brian May!

Brian May, 1947 yılında elektrik mühendisi bir ailenin tek çocuğu olarak, İngiltere’de dünyaya geliyor. Annesi ve babası savaş uçakları üreten bir fabrikada çalışan insanlar. Babası ise işini eve getirmeyi seven biri. Evin garajını atölye haline getiren baba, bu atölyede elektronik aletleri yeniden yapıyor sürekli. Yani teknolojiye ilgili bir ailede büyüyen bu ismin fiziğe olan ilgisine pek de şaşırmamak gerekiyor.

Aileden gelen ilgi sadece teknoloji de değil üstelik. Brian May’in babası müziğe de oldukça ilgili bir adam. Piyano çalan babasıyla birlikte sürekli teknoloji ve müziğin içinde anlayacağınız. Liseye giderken özellikle fizik derslerinde başarısıyla dikkatleri üzerine çeken  Brian May, babasının bir doğum gününde ona folk müzik için tasarlanmış bir akustik gitar almasıyla müzik dünyasına adım atıyor. Kısa bir süre içinde, gitarının üzerinde oynamalar yaparak akustik gitarına elektrik çekmeyi başarır ve kırmızıya boyayarak “red special” ismini verdiği kendi gitarını yaratır.

brian mayLiseyi birincilikle bitiren May, döneminin İngiltere’deki en iyi okulu olan İmparatorluk Koleji’nin (imperial college) fizik bölümüne burslu olarak kabul edilir. Üniversitede arkadaşlarıyla bir müzik grubu kurar. Fakat bu grup derslerin yoğunluğu sebebiyle bir süre sonra dağılır. Brian May, müzik sevdasından vazgeçmez. Bu dönemde hem fizik hem matematik alanını birincilikle bitirir. Aynı zamanda gitarist olarak da sahneye çıkmaya devam etmiştir. Üniversitede yazdığı lisans tezi o kadar başarılıdır ki Astrofizik bölümüne hemen kabul edilir. Doktorasını yaparken ise Freddie Mercury ile tanışır.

Müzik Daha Ağır Basıyor!

Queen’in yakaladığı başarı sonrası astrofizik ve müzik arasında kalan May, müziği seçiyor. Fakat bildiğimiz üzere bu rüya Mercury’nin ölümüyle çok da uzun sürmüyor. Grup dağılmasa bile aktif müzik yaşantıları büyük bir sekteye uğruyor.

2000’li yıllarda müzik için yarıda bıraktığı astrofizik alanına geri dönüyor. Oort Bulutu’nun yapısını araştıran 4 makale yazıyor. Mayıs 2008 yılında İmparatorluk Koleji’nden mezun olarak “doktor” unvanını da en nihayetinde alıyor Brian May. 2007 yılından beri de “İmperial Astrophysics Group”ta araştırmacı asistan olarak çalışma yürütmektedir. Yani anlayacağınız o hem bir bilim insanı hem de harika bir müzisyen!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam