ceren

Metaverse Hakkında Erken Uyarılarda Bulunan 5 Film!

Ayşe Aslıhan

Dünyanın en büyük sosyal medya ağlarından Facebook, ismini “Meta” olarak değiştirdi ve hikaye başladı! Daha sonra Metaverse tartışmaları büyük bir popülerlik kazandı. “Sanal evren” olarak tanımlanan Metaverse, bambaşka bir deneyim ve hayat demek oldu. Artırılmış gerçeklik ekipmanlarıyla beraber çevrim içi 3 boyutlu ortamı destekleyen, internetin varsayımsal bir yinelemesi oldu.

Metaverse’ün mucidi, bilinenin aksine Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg değil. Metaverse kelimesi ilk defa, Neal Stephenson’ın 1992 tarihli Parazit (Snow Crash) isimli romanında ortaya atıldı. O günden sonra Metaverse kavramı, distopik dünyaların tasviri için birçok roman ve filme konu oldu.

Metaverse dünyasıyla ilgili sinyaller veren filmler hangileri mi? İşte listemiz!

1. Ekrandaki Dehşet (Videodrome) – 1983

David Cronenberg’in yönetmenliğini yaptığı Ekrandaki Dehşet, Max Renn isimli bir televizyon yöneticisinin yaşadığı tuhaf olayları konu alıyor. Renn, kanalın izlenme oranlarını yükseltmek için çalışırken garip bir korsan yayına denk geliyor. Videodrome isimli bu yayında, cinsel içerikli görüntüler ve teknolojiye tapınma konulu videolar da var. Renn kısa bir süre sonra gerçeklikle tüm bağını yitirmeye başlıyor.

2. Makinedeki Hayalet (Ghost in the Machine) – 1993 

Bir bilgisayarcıda teknisyen olarak çalışan Karl, kurbanlarının isimlerini çalınmış bir adres defterinden buluyor. Karl, bir gün kaza sonucu hastanelik olur ve o gün hastaneye yıldırım düşer. O an Karl’ın ruhu yapay zekaya aktarılır. Artık onu tamamen öldürmek mümkün değildir! Zihni bilgisayarda yaşadığı için ayrıca, istediğini öldürme gücüne de sahiptir.

3. Johnny Mnemonic – 1995

metaverse

Robert Longo’nun yönetmenliğini yaptığı Johnny Mnemonic filminde başrolü Keanu Reeves oynuyor. Büyük şirketler önemli bilgi ve verilerini, “veri kuryeleri” aracılığıyla aktarır. Bu kuryeler verileri, kafataslarındaki bir cihaz yardımıyla beyinlerinde depolar. Beraberinde hedefe götürür. Bu kuryelerden biri olan Johnny (Keanu Reeves), kendini küresel bir komplonun içinde bulur.

4. Kabuktaki Hayalet (Ghost In The Shell) – 2017

Rupert Sanders’ın yönettiği Kabuktaki Hayalet filminin başrolünde Scarlett Johansson, Takeshi Kitano ve Michael Pitt gibi isimler yer alıyor. Binbaşı Mira Killian korkunç bir kazadan çıkmış bir kadındır. Killian kazadan sonra geçmişine dair hiçbir şey hatırlamaz. Bu nedenle ona, siber-geliştirilmiş insan türünün ilk örneği olması adına yepyeni bir vücut yapılır. Mira zihinlere girip terörizmle mücadele eder.

5. Sanal Gerçek (Virtuosity) – 1995

Brett Leonard’ın yönetmenliğini yaptığı bu filmin başrolünü Denzel Washington ve Russell Crowe paylaşıyor. Filmde, 200 farklı seri katilin kişiliğiyle kurulan sanal gerçeklik simülasyonu, sanal dünyadan gerçek dünyaya kaçar. Bu olağanüstü düşmanı alt etme görevi eski bir polis memuruna düşmüştür. Peki sanal dünyada durdurulamayan bu katil, gerçek dünyada ne olur?

Bonus: Matrix – 1999 

Büyük bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson, günlük işlerinden kalan vaktini “Neo” takma adıyla Matrix’i araştırarak geçirir. Kısa bir süre sonra Trinity ve Morpheus’la tanışan Neo, gerçek sandığı dünyanın aslında beynindeki bir simülasyondan ibaret olduğunu öğrenir. Dünyayı bu durumdan kurtarmak için Morpheus’un ekibine katılan Neo, kendini insanlar ve makineler arasındaki bir savaşın ortasında bulur.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam