Pocahontas

Efsanevi Kızılderili Karakter Pocahontas Aslında Kimdi?

Ayşe Aslıhan

Pocahontas“Pocahontas ve onun hayatı, Disney tarafından 1995 yılında yapılan animasyondan oldukça farklıydı” denmişti Ancient Origins’te yayımlanan bir makalede… Pocahontas, Uyuyan Güzel veya Yasemin gibi bir prenses değildi… İsmini çok fazla insanın duyduğu fakat hikayesini bir o kadar az insanın bildiği bir prensesti o.

Pocahontas’ın gerçek hikayesi çocuk filmleri için zayıf bir materyal olsa da oldukça içe işleyen bir hikayedir. Pocahontas gerçeğinin büyük bir kısmı, İngiltere’ye gerçekleştirdiği ziyaretin temyizini artırmak için bilinçli olarak oluşturulmuş olan efsaneler tarafından gizlenmiştir.

Pocahontas’a dair bilinen ögelerden biri, 1596 civarında, Şef Powhatan‘ın kızı olarak dünyaya geldiğidir. Annesinin kim olduğu ise net olarak bilinmiyor. Powhatan, Virginia-Jamestown yerleşiminin kurulduğu yıl olan 1607’den beri Yerli Amerikalı-İngiliz ilişkilerini denetlemekte önemli bir role sahipti. İngilizler, Amerika’da yaşamaya hazır değillerdi. Yüzlerce kişi açlık ve hastalık yüzünden ölmüştü. Kolonicilerin sahip olduğu tek yaşam hattı ise Yerli Amerikalıların cömertliğiydi. Pocahontas sık sık açlık çeken göçmenlere uygun koşulların sağlanması için çaba göstermişti ancak bunu yaparken tek başına değildi ve özellikle yaşına bakıldığında da bu girişimin onun tarafından sağlandığının olasılığı düşüktü.

Jamestown, İngiltere’den gelen tedariğe, Virginia Company’nin bütçe kriziyle karşı karşıya kalmasından dolayı güvenememişti. Koloninin karşı karşıya kaldığı sayısız sorunun haberi Londra’ya ulaştığında birçok yatırımcı çekilmiş, anonim şirketten fonlar kesilmişti.

PocahontasNitekim Pocahontas, İngiltere’ye, başta sermayeyi artırmak için reklamlarda hile olarak kullanılmak üzere getirildi. Mali yıkımın sınırında olan bir şirket için Pocahontas’ı kraliyet ailesindenmiş gibi gösterebilmek için çok para harcadılar.

POCAHONTAS CİCİ BİR PRENSES OLMADI

Pocahontas, Uyuyan Güzel veya Yasemin gibi bir prenses değildi. Güçlü bir şefin kızıydı ve belki de bu durumun ona getirdiği imkanlardan hoşlanıyordu. Çocukluğu muhtemelen Tsenacommacah’daki bir kız için sıradandı… Yemek ve yakacak için odun toplamayı, çiftlik ve samandan evler kurmayı öğrenmişti. Powhatan’ın birçok kızından biri olarak bayram ve diğer kutlamaların hazırlanmasına da katkıda bulunmuştu.

POCAHONTAS’IN GERÇEK AŞKI

1610’da 600 orijinal Jamestown kolonicileri 70’e düşürüldü. 1613 yılına gelindiğinde geride kalan İngilizler umutsuzlardı ve Powhatan’ın onları tuttuğuna inanıyorlardı. Koloniciler zorla kurtulmaya çalıştılar. Bu, İlk Anglo-Powhatan Savaşı olarak bilinirdi. Bu süre zarfında, Pocahontas yakalanıp tutuklandı.

Koloniciler, Powhatan tarafından tutulan bol miktarda malzeme ve İngiliz esirleri Jamestown’a teslim edilmedikçe Pocahontas’ın serbest bırakılmayacağını söyledi. Powhatan, sömürgecilerin aşırı talebini karşılamakta başarısız olunca Pocahontas esaret altında kaldı. Pocahontas, güvenliği için, Alexander Whitaker adlı bir papazın evinde tutuldu. Orada ona, İngilizce, Hristiyan inancı ve nasıl bir İngiliz hanımefendi gibi giyinileceği öğretildi.

PocahontasNisan 1614’te Pocahontas, Kızılderililer ve yerleşimciler arasında barışı sağlayabilmek için yeni keşfedilmiş bilgilerinden yararlanacaktı. Tutsak olunca, Pocahontas, John Rolfe adlı yerel bir tütün çiftçisi ile tanıştı.Son derece dindar bir adam olan Rolfe karısı ve çocuğunu Virginia’ya olan bir yolculukta kaybetmişti. Valiye, Pocahontas’la evlilik izni talebinde bulunan uzunca bir mektubunda, hem kendisine olan sevgisini hem de Hıristiyan evlilik kurumunu kurtarmaya yönelik olan inancını anlatmıştı.

Jamestown valisi Sir Thomas Dale ile Şef Powhatan arasında büyük tartışmalar oldu. Sonunda ikisi de evliliğe izin vermeyi kabul ettiler. Bu evlilik, Anglo-Powhatan Savaşı’nı sona erdirmek için yararlı olacaktı.

İki yıl sonra, John ve Pocahontas, Rolfe çiftliğinde birlikte mutlu yaşadılar. 1615’te Thomas adlı bir oğulları dünyaya geldi. Pocahontas, “evcil vahşi” sembolü haline gelmişti.

POCAHONTAS İNGİLTERE’DE

İngiliz din adamları, özellikle de çocuklar için dini okulların kurulmasıyla Amerikan Kızılderililerini Anglikan inancına dönüştürmek için büyük bir hareket başlatmak istediler. Virginia Şirketi, bahtlarını tersine çevirme fırsatı bulduğunda, Rolfe ailesinin İngiltere’ye gelip “evcilleştirilmiş bir vahşinin” ne kadar uygar olabileceğini göstermesini istedi. Rolfes ve küçük bir Kızılderili grubu, 3 Temmuz 1616’da İngiltere’ye geldi. Pocahontas, yılın geri kalanında, iyi karşılandığı Londra’da yüksek toplum çemberini oluşturdu.

5 Ocak 1617’de Pocahontas ve John, Kral ve Kraliçe ile tanışacakları davet için Whitehall Sarayı’na geldiler. Bu davet, tarihe 12. Gece Ziyafeti olarak geçecekti.

POCAHONTAS’IN ÖLÜMÜ

Londra’daki hava Pocahontas’a solunum problemleri yaşattığından, o ve John sıklıkla kentten, kasabalarda kalmak için ayrılmışlardı. Mart 1617’de John, Virginia kolonisine sekreter oldu ve Amerika’ya dönmeye hazırdı. Maalesef, yelkenliyi açtıktan hemen sonra, Pocahontas’ın yolculuğa çıkmak için çok hasta olduğu ortaya çıktı.

Gravesend’e götürüldü ve birkaç gün sonra, 21 Mart 1617’de öldü. Birçok tarihçi, tüberkülozu olduğuna inanıyor ancak kızıl renkli ateş gibi yabancı hastalıklardan herhangi biri de olabilir. George Kilisesi’nde gömüldü Pocahontas. Thomas da çok hastaydı fakat iyileşti. John Rolfe ise 1619’da yeniden evlendi.

Pocahontas

Kaynak: Ancient Origins

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam