İlk Korku Filmi: Le Manoir du diable

Cansu Özer

Korku filmleri sinemanın yapı taşlarından biri. Pek çoğumuzun da film gecelerindeki ilk tercihlerinden. Peki ilk korku filmi hangisi biliyor musunuz? Karşınızda sinema tarihinin ilk korku filmi, Le Manoir du diable!

Sene 1986, Karşınızda İlk Korku Filmi!

ilk korku filmi

Le Manoir du diable (The House of the Devil/Şeytanın Evi) 1896 yılında yapılmış, yapımcılığını ve yönetmenliğini Georges Melies‘in üstlendiği, sinema tarihinin ilk korku filmi. Aslında bir kısa film çünkü uzunluğu sadece 3 dakika! Filmimiz pek çok farklı isim almış durumda. Amerika birleşik Devletleri’nde The Haunted Castle, Birleşik Krallık’ta ise The Devil’s Castle ismini almış.

ilk korku filmi

Filmin oyuncu kadrosunda Jehanne D’alcy, Jules Eugene Legris ve yönetmen Georges Melies var. Konusuna gelirsek ise, bir yarasanın şeytani bir varlığa dönüştüğü ve sonrasında da yardımcıları ile birlikte yaptığı sihirli denemeleri anlatıyor. Aslında kendisine tam olarak korku filmi demek doğru olmaz. Korku-komedi karışık bir durumda. Korkutmak kadar, merak duygusu uyandırmak ve şaşırtmak dürtüsü de var. Filmin, 1988 senesine kadar kayıp olduğu düşünülüyordu. Daha sonra bir kopyası New Zealand Film Archive bünyesinde ortaya çıktı. Bulunamasaydı gerçekten büyük kayıp olurdu!

Geçmişe gittiğimizde 1896 ve 1899 yılları arasında tam olarak 17 tane korku filmi var ve bunların 10 tanesinin yönetmeni Georges Melies. Méliès’in diğer popüler korku filmi, “lanetli mağara” olarak tercüme edilen La Caverne maudite (1898) filmi. İngilizce adı The Cave of the Demons olarak da bilinen film, orada ölen insanların ruhları ve iskeletleriyle dolu bir mağarada tökezleyen bir kadının hikayesini anlatıyor. Yani anlayacağınız kendisinin korku sineması üzerindeki emeği büyük.

İlk korku filmi çekildikten sonra korku sinemasının tam olarak kabul edilmesi 1930’lara dayanıyor. Bu filmler başta romantizm, şiddet, gerilim ve duygusallığa odaklanan duygu yüklü olay örgüleri nedeniyle karanlık melodramlar şeklindeydi. Daha sonra Universal stüdyolarının canavar filmleriyle birlikte korku filmi olarak kabul görmeye başladılar. Yani sinema yeni bir sanat dalı ama korku sineması daha da yeni bir alan. Aslında korku insanlığın en temel duygularından biri ama bunu tanımak için epey bir süre beklemişler sinemada. Ne diyelim, sanat işleri biraz karışık!

Sizin favori korku filminiz hangisi?

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam