ateş su toprak tahta

Tahta Gerçekten Element Olabilir Mi?

Cansu Özer

GORA filminde Arif “Ateş, su, toprak, tahta!” dediğinde hepimiz çok gülmüştük. Peki Çin Mitolojisi için tahtanın gerçekten bir element olduğunu söylesek? Kemerlerinizi bağlayın: Tahtanın elementliğini öğrenmeye gidiyoruz!

Çin Mitolojisi ve Beş Element

çin mitolojisi

Aslında Çin Mitolojisi diğer mitolojilere nazaran daha az etkin bir yapıya sahip. Budizm’in Çin’de yayılmasıyla beraber de ikiye ayrılmıştır. Mitlerde budist kahramanlar ve Daoist kahramanlar karışık bir biçimde yer alır. Bazen aynı kahramanlar iki özelliği de taşıyabilir. Yine Çin Mitolojisi siyasi bir karaktere de sahiptir. Yani anlayacağınız işler baya karışık. Çin’in kapalı yapısı sebebiyle dış kaynaklardan da pek beslenememiştir. Haliyle bu mitoloji oldukça kendilerine has bir şekilde şekillenmiştir.

Gelelim 5 elemente…

Vu Şing yani Beş Element, Çin Mitolojisi için çok önemli bir kavram. Beş Element, bütün doğal olayları ve bunların birbiriyle olan ilişkisini açıklamak için kullanılır. Aynı zamanda felsefik bir anlama da sahiptir. Bu beş element şunlardır:

  • Metal (Pinyin: Jin)
  • Tahta (Pinyin: Mu)
  • Su (Pinyin: Shui)
  • Ateş (Pinyin: Huo)
  • Toprak (Pinyin: Tu)

Çin Mitolojisi’nde iki döngü vardır. Bunlardan biri yaratılış diğer ise yok ediş döngüsüdür. Yaratılış döngüsünde, tahta ateşi besler, ateş toprağı (külü) oluşturur, toprak metali doğurur, metal suyu toplar, su da tahtayı besler. Geleneksel Çin Tıbbın’da rahatsızlıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir rol oynar. Bu yöntemde evrendeki her türlü süreç muhakkak Tahta (木 ), Ateş (火 huǒ), Toprak (土 ), Metal (金 jīn), Su (水 shuǐ) olarak beş ögenin süreçlerinden geçmelidir.

Tahta, canlı yaşamın simgesidir. Vücutta karaciğeri simgeler. Duygu olarak ise öfkeyi temsil eder. Dışa dönüklük ve önderliği getirir ama öfkeyi temsil etmesi sebebiyle de öfke kontrolünü de gereksindirir. Büyüme ve gelişmenin de karşıladığı element budur.

Yani anlayacağınız Arif, Türk değil de Çinli olsaydı tahta kullanması gayet yerinde olacaktı.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam