uzungöl

Muhteşem Bir Hafta Sonu Gezisi İçin: Dünyanın Sonu, Uzungöl

Aygün Akdağ

Trabzon Uzungöl, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağlarının birleşiminde bulunan, Haldizen Deresi’nin önünü kapatan 1100 rakımındaki bir göl. Adının Uzungöl olmasının nedeni ise uzunluğunun genişliğinden oldukça fazla olması. Muhteşem bir orman örtüsü yaratan göl aynı zamanda kuş gözlem yeri. Böyle bir doğal güzellikten etkilenmemek söz konusu değil.

Eski ismi Godandost olan Uzungöl, kendi belediyesine sahipken Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne ait olunca burası da Uzungöl mahallesi oldu. Bölgedeki koruma altına alınan birki örtüsü sayesinde Uzungöl’ün bir kısmı da “Tabiat Parkı”. Tabiat parkına hakim olan ağaçlardan biri de Doğu Ladin’i. Kayın, köknar, porsuk, kızılağaç, gürgen, fındık ve kestane gibi daha birçok çeşitli ağaçların olduğu bir doğal güzellikte.
Trabzon Uzungöl, tercih edeceğiniz en güzel tatil yerleri arasında.

Uzungöl

Uzungöl’e nasıl gidilir?

Uzungöl Trabzon arası yaklaşık 1 saat sürüyor. Eğer Trabzon meydandan gitmek isterseniz ilk yapmanız gereken şey otobüslerin bulunduğu Çömlekçi’ye gitmek olmalı. Buradan Uzungöl Çaykara tur otobüslerine binmeniz gerekiyor. Çaykara tur bürosundan bilet alabilirsiniz. İkinci seçenek olarak taksi tercih edebilir ve Trabzon merkezden direkt Uzungöl’e gidebilirsiniz. Burada her taksi Uzungöl’e gidiyor. Üçüncü bir seçenek ise Çömlekçi’den kalkan otobüslerle Of’a geçmek ve Of Ulusoy Lisesi’nde inip Çaykara dolmuşlarına binmek. Çaykara merkezden tekrar Uzungöl-Çaykara otobüs hattını tercih ederek Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. 

uzungöl

Uzungöl konaklama tavsiyeleri için fazlasıyla seçeneğiniz var. Uzungöl yaylası, dört mevsim hizmet veren otel, pansiyon ve apart imkanlarıyla her yıl turistlerin gözdesi.
Uzungöl otelleri gölün çevresine dizilmiş şekilde karşınıza çıkıyor.

100’den fazla otel, ekonomik olarak da geniş bir yelpazesi sayesinde muhteşem bir tatilin kapılarını açıyor. Özellikle Uzungöl manzaralı oteller oldukça ilgi görüyor. Uzungöl otelleri yanı sıra Uzungöl apart seçenekleri de mevcut. Otellere göre daha uygun fiyatlarda karşınıza çıkıyor ve tatil için tasarruf yapmak isteyenlerin ilk seçenekleri arasında yer alıyor.

uzungöl

Kamp yapmayı sevenler için Uzungöl’de kamp alanları da sevenlerini ağırlıyor. Aynı zamanda oldukça konforlu olan bu tesislerde market, sıcak su, lokanta gibi imkanları da var. Böylece bölgede yürüyüş yapabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Uzungöl’de kahvaltı seçenekleri ve yöresel yemekleri de oldukça fazla.

Uzungöl kahvaltı lezzetiyle ünlü. Temiz havasıyla orman içerisinde yapacağınız kahvaltının tadı bambaşka olacak. Yöresel bir kahvaltı için oldukça fazla mekan var. Ayrıca fiyatlar da oldukça uygun. Kahvaltının vazgeçilmezlerinden biri de kuymak. Doğu Karadeniz mutfağının incisi. Kahvaltıda tercih edilse de günün her saatinde tercih edilen bir tat.

Tereyağı ve mısır ununun muhteşem birlikteliğiyle başka yerde aynı tadı bulmanız imkansız. Mısır ekmeğiyle de tadarsanız tadı bir başka olacaktır.
Hamsili yöresel yemekler de en sevilenler arasında. Hamsi çorbası, hamsi köftesi, kiremitte hamsi, hamsili pilav gibi daha birçok hamsi yemeğini tatma imkanı bulacaksınız.

uzungöl

Karadeniz’in en meşhur çorbalarından biri de lahana çorbası. Fakat yerli halk pancar çorbası olarak da bahsediyor. Lahana demişken etli lahana sarması da yöresel yemeklerden. Bu yemeklerin yanında turşu kavurması da bambaşka bir tat katacak. Sıcak ve soğuk seçenekleri olan turşu kavurması, yemeklerin yanında iştah açıcı bir ara sıcak.

Uzungöl’de tadılması gereken en önemli tatlılardan biri sütlaç. Fırında pişen yoğun kıvamlı bu sütlaca bayılacaksınız.
Buraya gelmişken alabalık da yemeden olmaz. Göl kenarında alabalık yiyerek keyifli bir akşam yemeği tercih edebilirsiniz.

uzungöl

Uzungöl’de Gezilecek Yerler

Uzungöl tur seçenekleriyle muhteşem bir tatile adım atabilirsiniz. Uygun fiyatlardaki tur seçenekleri sayesinde muhteşem bir doğal güzellik turuna çıkabilirsiniz.

Çay bahçeleri!

Uzungöl turu yaparken buradaki yerli halkın günlük hayatına da tanıklık ediyorsunuz. Çay bahçeleri ve çay toplayan kadınlar sizlere görsel güzellik sunarken misafirperverlikleriyle de gönlünüzü kazanıyorlar. Hatta çay fabrikasını da ziyaret edip muhteşem tattaki taze çayların tadına da bakabiliyorsunuz. Sevdiklerinize ikram etmek için de şirin ve küçük çay poşetlerinden satın alabilirsiniz.

Uzungöl Camiisi

uzungöl

Uzungöl gezilecek yerler listesindeki yer alanlardan biri de Uzungöl camisi. 2002 yılında yapılan cami, Uzungöl’ün sembollerinden biri. Minareleri 600 metre uzaktan görülen caminin görselliğini korumak için belli zamanlarda boya çalışmaları yapılıyor. Özellikle akşam saatlerinde muhteşem bir görünüme sahip olan cami her gün binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Uzungöl’ün yaylaları

Uzungöl yaylaları, doğal güzelliği ile sizleri de büyüleyecek. En güzellerinden biri de Haldizen yaylası. Uzungöl’e 20 kilometre mesafede bulunuyor. Haldizen yaylası yanı sıra Şekersu yaylası, Traşkapanı yaylası, Büyük yayla, Multat yaylası, Lustra yaylası, Tabanoz yaylası, Derindere yaylası, Garester yaylası ve Veli yaylası da görülmesi gereken yerler arasında.

uzungöl


Yaylalara ulaşım ise oldukça kolay. Bu yaylalara giden ve her 15 dakikada bir kalkan otobüs ve minibüsleri tercih edebiliyorsunuz. 11 kişilik bu ulaşım araçları sayesinde yol boyunca da muhteşem manzara yolculuğunuza eşlik edecek ve unutulmaz anılar bırakacak. Yaylalar yaklaşık 8-15 kilometre uzaklıklarla değişen lokasyonlarda. Böylece en fazla yarım saat içinde istediğiniz bir yaylaya da ulaşmış oluyorsunuz.

Kiremitli Köprü – Hapsiyaş Köprüsü

uzungöl

Uzungöl turunda mutlaka görülmesi gerekenler arasında bulunan muhteşem köprü sizlerin de ilgisini kazanacak. 1935 yılında yapılan tek gözlü kemer köprü, ahşap kütüklerle yapıldığı için Karadeniz’in geleneksel yapılarından biri. Kayalar üzerine oturtulan kesme taş ayakları ve ahşap gövdesinin üzerinde de kiremitten bir çatı bulunuyor. 1996 yılında ise anıtsal bir eser olarak kabul edilen köprü, çatısı kırmızı olduğu için de kiremitli köprü olarak anılıyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam