distopik

İzlenmesi Gereken 5 Distopik Film!

Onur Şafak Yücel

Muhakkak izlenmesi gereken 5 distopik filmi listeledik!

Distopya kelime anlamı olarak, ütopyanın tam tersi bir anlam taşımaktadır. Kısaca baskıcı ve otoriter bir rejimin altında yaşayan ya da kaos ortamında insanların çektiği sıkıntıları anlatır. Sonuç olarak çok sevilen bu türün bize göre en iyi örneklerini sırasız bir biçimde listeledik. Distopik filmleri görmek için, Haydi listeye!

Körlük (2008)

Jose Saramago’nun aynı adlı romanından uyarlanan film, oldukça sevilmişti. Jose Saramago körlük adlı romanıyla nobel edebiyat ödülünü kazanmıştı. 2008 yılında Cannes Film festivalinin açılış filmi seçilen yapımın yönetmen koltuğundaysa, Fernando Meirelles oturuyor. Son olarak filmin konusu şöyle;

Bir göz doktorunun normal bir tempoda akan yaşamı, gözlerinin birdenbire kör olduğu şikayeti ile başvuran bir hastası tarafından alt üst olur. Körlük bu göz doktoruna da bulaşır. Nedeni bilinmeyen bir şekilde tüm kent halkında görülmeye başlanan bu olağan dışı körlük yalnızca doktorun eşinde görünmemektedir. Olan biteni canlı olarak gören doktorun eşi, yaşanılan kaos ortamında kendisini ve ailesini kurtarmaya çalışır.

Zamana Karşı (2011)

25 yaşına gelince yaşlanması duran insanların yaşadığı bir evrende geçiyor film. Paranın yok olduğunu ve maaş olarak zaman alındığını ekleyelim. Zamanı bitene ne mi oluyor? Tabi ki ölüyor… Film yayınlandığı dönemde orijinal senaryosuyla adından sıkça söz ettirdi. Oldukça etkileyici hikayesiyle yer yer dram yer yer aksiyonlu hikayesiyle izlenmesi gereken distopik filmlerden biri de Zamana Karşı…

 

Truman Show (1998)

Yaratıcı senaryo eşittir Truman Show. Jim Carrey’nin muazzam oyunculuğu ve yaratılan harika dünya izleyicileri farklı bir bakış açısıyla tanıştırdı. Ya bir adada yaşıyorsak? Son olarak filmin konusuysa şöyle;

Harika bir yaşamın olduğu adanın sakinleri gündelik yaşantılarına devam etmektedirler. Truman adında ki bir adam dışında her şey sahtedir. Doğduğu günden beri izlenen Truman zamanla bu olayı fark etmeye başlayacaktır.

Otomatik Portakal (1971)

Yine korku imparatorluğu üzerine kurulan bir film, Otomatik Portakal. Suç bağımlısı bir çetenin yarattığı korkunun etkilerini inceleyen bir film. Son olarak çetenin lideri Alex yakalanır ve hapse atmak yerine bir suç deneyinde kobay olarak kullanılır. Yaratılan evrenin gerçekçiliği çok yukarıda ve harika bir senaryo. Böylelikle insanlığın şiddetle ilişkisini gözler önüne seriyorlar.

Açlık Oyunları (2012)

Distopik bir evren ve birbirleriyle mücadele eden insanlar. Yaşamak için öldür düsturundan yola çıkarak hazırlanmış bir hikaye. Aynı isimli romandan uyarlanan film çok sevildi ve çok izlendi. Açlık Oyunları filminin, daha sonra devam filmleri çekilse de en akılda kalıcı olanı kesinlikle ilk film oldu. Son olarak filmin konusuysa şöyle;

Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen yerde artık başka bir ulus yaşar. Burası Capitol’e bağlı bir sömürü ülkesidir. Açlık oyunları adı verilen ve her sene yenisi düzenlenen yarışlara 12 bölgeden yarışmacılar seçilecek ve yaşamak için öldürmek zorunda kalacaklardır. Kız kardeşi için gönüllü olan Katniss Everdeen yarışmaya farklı bir bakış açısı getirecektir.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam