Fotoğrafçılık

İlkleriyle ve Tüm Tuhaflıklarıyla: Fotoğrafçılığın Tarihi

Ayşe Aslıhan

Bildiğimiz kadarıyla; 14 Mart 1839’da, Sir John HerschelRoyal Society of London’da bir dersinde fotoğrafçılık kelimesini dünyaya tanıttı. Ancak aynı senenin 25 Şubat’ında Vossische Zeitung adında bir gazetede Johann von Maedler de bu kelimeyi kullanmıştı… Fotoğrafçılık, orijinalinde “photography” kelimesi ,se Yunanca’dan geliyor. İlk fotoğraflar yapılmadan uzun zaman önce; Çinli filozof Mo Di ve Yunan matematikçiler Aristoteles ve Öklid, M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllarda bir iğne deliği kamerasından bahsetmişlerdi. Fakat, tarihe geçen gerçek ilkleriyle fotoğraflar, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

1- İlk fotoğraf.

1826 yılında çekilen ilk fotoğraf, Joseph Nicéphore Niépce tarafından çekilmiş. Bu kare, heliography adı verilen bir teknikle basılmış. Fotoğrafın çekildiği yer ise Fransa.

2- İlk selfie!

İlk otoportre, hatta ilk selfie olarak adlandırabileceğimiz bu fotoğraf, Robert Cornelius tarafından 1839 yılında çekilmiş.

3- İlk renksiz ve renkli sualtı fotoğrafları.

ilk fotoğraflar

1856 yılına ait olan bu kare, 50 metre derinlikte çekilmiş. Renkli olanı ise bir sonraki yıl, benzer derinlikte çekilmiş.

ilk fotoğraflar

4- Havadan çekilen ilk fotoğraf.

“Drone olmadan, nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Sıcak hava balonu sayesinde yakalanan kare, 1860 yılına ait. Fotoğraftaki bölge ise Boston!

5- İlk renkli manzara fotoğrafı.


6- İlk savaş fotoğrafı…

Bilinen ilk savaş fotoğrafçısı Carol Popp de Szathmari tarafından yakalanan bu kare, 1870 yılına ait.

7- İlk haber fotoğrafı.

Bir suçlunun tutuklandığı anı gözler önüne seren bu fotoğraf, 1847 yılına ait.

İlkleriyle uzay tarihi…

8- İlk uzay fotoğrafı!

V-2 #13 roketi sayesinde çekilen bu fotoğraf, 1946 yılına ait. 104 kilometre yükseklikten çekilen fotoğrafta dünyayı siyah-beyaz olarak görmüşüz!

9- İlk Güneş ve Ay fotoğrafı.

1845 yılına ait Güneş fotoğrafı, Fransız fizikçiler Louis Fizeau ve Leon Foucault tarafından çekilmiş. Dagerreyotipi tekniğiyle basılan Ay fotoğrafı ise 1840 yılına ait ve John W. Draper tarafından çekilmiş.

fotoğrafçılığın tarihi

10- Ay’dan çekilen ilk Dünya fotoğrafı.

23 Ağustos 1966’da yakalanan bu kare, yörünge aracının 16. turu esnasında çekilmiş.

11- Güneşin ışık çemberinin içerisinde çekilen ilk fotoğraf.

NASA tarafından yakalanan bu kare, 2018 yılına ait. Yani oldukça yeni bir fotoğraf! Fotoğraf, Güneş’ten yalnızca 27 kilometre uzakta çekilmiş!

12- İlk karadelik fotoğrafı.

Oldukça ses getiren ilk kara delik fotoğrafını hatırlamayan var mı? Fotoğraf, 2019 yılına ait. 

13- İlk Instagram fotoğrafı!

Instagram’da paylaşılan ilk fotoğraf, 2010 yılına ait. Fotoğrafın sahibi ise Instagram’ın kurucu ortaklarından Kevin Systrom.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam