Oscar

Son 10 Yıla Damga Vuran Oscarlı Soundtrackler

gamzeerinc

İsimlerini pek de bilmediğimiz ancak unutulmaz film sahnelerine tabir-i caizse ruh veren, onları hafızalarımıza kazıyan müziklerin bestecilerine, son 10 yılın Oscar kazanan soundtracklerini sizin için mercek altına aldık.

2008 Atonement (Kefaret) “Dario Marinelli”

Oscarlı Besteci Dario Marianelli1963 İtalya doğumlu Dario Marinelli;eğitimini Floransa ve Londra’da tamamladı. Bol ödüllü bestecinin diğer filmlerinden bazıları ise: ‘Paddington 2’ (2017), ‘Darkest Hour’ (2017), ‘Kubo and the ‘Two Strings’ (2016) Everest (2015), ‘The Boxtrolls’ (2014), ‘Anna Karenina’ (2012-İkinci Oscar’ını bu filmle kazandı.), ‘Jane Eyre’ (2011), ‘Salmon Fishing In The Yemen’ (2011), ‘Eat Pray Love’ (2010), ‘The Soloist’ (2009), ‘Agora’ (2009), ‘Atonement’ (2007), ‘V for Vendetta’ (2006) ‘Pride and Prejudice’ (2005). Bol ödüllü ve bir çok muhteşem projeye imza atmış olan Marinelli, kariyeri boyunca bir çok adaylık kazandı ve Atonement filmiyle aynı yıl Goldon Globe’da “En İyi Özgün Müzik” ödülü de onun oldu. Çalışmalarına devam eden İtalyan Besteci aynı zamanda; Queensland,  BBC Senfoni, Londra Filarmonik gibi  bir çok orkestrada  muhteşem işlere imza atmış.

Atonement filminin soundtrack albümünde yer alan şarkılardan seçmek  zor olsa da, “Elegy for Dunkirk” filmin unutulmaz sahnesine eşlik eden parçalardan…

 

2009 Slumdog Millionaire (Milyoner)

“A.R Rahman”

Oscar ödüllü A.R Rahman2009 yılına damgasını vuran ve sekiz dalda Oscar kazanan “Slumdog Millioneire” film müzikleri 1967 Hindistan doğumlu  A.R Rahman’a ait. Müziğe çok küçük yaşlarda başlayan Rahman, Hindistan’ın en ünlü bestecileri arasında başı çekiyor. Onlarca ödül ve adaylığı bulunan besteci; 2011 yılında 127 Hours film müzikleriyle Bafta ve Golden Globe’da da dikkat çeken isimlerden oldu. Kariyerine televizyon filmlerinde jingle yaparak başladı. Dünyanın önde gelen bir çok kolej ve üniversitesinin fahri doktora ünvanı verdiği Rahman, 2009 yılında Time Magazin tarafından Dünya’nın 100 Etkili İnsan sıralamasına girdi.

Hepimizin hafızalarında yer etmiş olan Jai Ho Slumdog şarkısını dinleyelim:

2010 Up (Yukarı Bak) “Michael Giacchino”

Oscarlı besteci Michael Giacchino

1967 Amerika doğumlu Michael Giacchino’nun şimdiye dek yer aldığı projeleri saymakla bitiremeyiz. Üstelik bu film, dizi ve bilgisayar oyunları dünyaya mal olmuş öyle sıradan işler de değil. Jurassic World, The Incredibles, Star Trek, Dawn Of The Planet Apes, Coco, Spider Man, Doctor Strange, Zootropolis gibi onlarca başarılı film müziklerinin altına imza atmış bir isim. Aynı zamanda Lost, Alias ve Fringe gibi dizilerde ve Medal Of Honor, Call Of Duty bilgisayar oyunlarının müziklerinin  sahibi.  Giacchino, NYC’de Görsel Sanatlar Okulu’nda sinema eğitimi aldı. Üniversiteden sonra Disney’de bir pazarlama işine başladı ve ilk olarak Juilliard’da ve ardından UCLA’da müzik kompozisyonunda çalışmalara başladı. Pazarlamadan video oyunları için müzik yazma imkânı bulduğu yeni kurulan Disney Interactive Division’da üretime geçti. DreamWorks Interactive’e geçtikten sonra, Steven Spielberg’le çalışmaya başladı. Giacchino, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Müzik Şube Müdürü olarak görev yapmakta ve Los Angeles Müzik Eğitimi Bölümü danışma kurulunda görev yapmaktadır.

Çok sevdiğimiz, Up filminden harika bir şarkı:

2011 The Social Network (Sosyal Ağ)

“Trent Reznor & Atticus Ross “

Trent Reznor ve Atticus Ross

 

Trent Reznor Amerikan şarkı sözü yazarı,  müzisyen, yapımcısı, Atticus Matthew Cowper Ross ise  İngiliz müzisyen, şarkı yazarı, plak yapımcısı ve ses mühendisi. Trent Reznor’la birlikte Ross, 2010 yılında Sosyal Ağ, 2013’te Dragon Tattoo ile The Girl film müzikleri için  Grammy’de “En İyi Özgün  Film Müziği”ödülünü kazandılar.  2016 yılında Ross, Trent Reznor’ın grubu Nine Inch Nails’ın bir üyesi oldu. Müzik piyasasında ve sinema sektöründe çalışmalarına devam ediyorlar.

 

Social Network soundtrack albümünden In Motion:

2012 The Artist “Ludovic Bource”

ludovic bource

 

Başarılı müzikallere imza atanLudovic Bource ir Fransız besteci ve aranjör. Kariyerine çeşitli reklam filmlerinde başladıktan sonra, kısa filmleri En Attendant, Sirene Song ve Spartacus için film müzikleri yaratmaya ve Fransız hip-hop trio Svinkels (Bois Mes Paroles), halk pop chanteuse Little gibi albümler üretmeye başladı. (Gül Bonbon) ve Gallic rock vokalisti Alain Bashung (L’imprudence), 2006 casusluk komedisi OSS 117: Le Caire Nid d ‘için Hazanavicius (daha önce 1999’da Mes Amis ile birlikte çalışmıştı) ile yeniden bir araya gelmeden önce Espions ve 2009 takibi Rio Ne Repond Plus. Bource’un Pierre Barougier / Olivier Bourgeois tarafından yönetilen çevre belgeseli Nous Resterons Sur Terre’ye katkısının ardından, Artist filmiyle Oscar’lı besteciler kervanına katılmış oldu.

 

 

 

2013 Life Of Pi (Pi’nin Yaşamı) “Mychael Danna”

Mychael Danna

2013 yılında Dev Patel’in başrol oynadığı ve dört dalda oscar kazanan Pi’nin Yaşamı’nın eşsiz müziklerinde Mychael Danna karşımıza çıkıyor.Besteci; batılı geleneklerin orkestra ve elektronik müzikle harmanlanmasını ustaca başaran nadir isimlerden biri.  Danna  Deepa Mehta’nın Oscar ödüllü filmi Water (2005), Lee’nin Buz Fırtınası (1997) gibi filmlerle bir çok ödüle layık görüldü. Hint sitarları, Fransız ezgileri, ve Güney Asya motifleri, onun müziğini özel kılan niteliklerden sadece bir kaçı.  

2014 Gravity (Yerçekimi) “Steven Price”

steven price

2014 yılına adını altın harflerle yazdıran ve toplam yedi dalda Oscar kazanan Gravity müzikleri;1977 İngiltere doğumlu Steven Price’a ait. 2014 yılında Alfonso Cuaron’un Gravity için çığır açan çalışması sadece  Akademi Ödülü değil, aynı zamanda BAFTA, Eleştirmenlerin Seçimi Ödülü, Uydu Ödülü ve ASCAP’ın Yılın İlk Yılın En İyi Film Ödülünü kazandı. Besteci Steven Price; kariyerine, gitarist -yapımcı Andy Gill ile birlikte London of Gang of Four adlı ofisinde asistan olarak başladı. Daha sonra film besteci Trevor Jones ile beş yıllık bir çıraklık eğitimi gördü. Bu süre boyunca Onüç Gün, Olağanüstü Beyler Ligi, 80 Gün Çevresinde Dünya, Dinotopya ve Kavşak gibi projelere katkıda bulundu. Londra Senfoni Orkestrası’nın yanında, stüdyolarda düzenli olarak yer alan Abbey Road, The Rings of the Rings üçlemesi üzerine müzik editörü olarak rol aldı. Christopher Nolan için Batman Begins’te ve Scott Pilgrim v. Edgar Wright için bir dizi filmin ve TV dizisinin müzik düzenlemesinde devam etti ve Brad Pitt’in başrolünü oynadığı Fury’ye de imza attı.

 

Unutulmaz Gravity’nin kalbe dokunan main theme parçası:

Alexandre Desplat”

2015 Grand Budapest Hotel (Büyük Budapeşte Oteli )

2018 The Shape Of Water (Suyun Sesi) 

alexandre desplatAlexandre Desplat Fransa’nın en değerli müzik mirasçıları arasında anılsa da, dünyaya mal olmuş “müzik dahilerinden” diyebileceğimiz biri. İki kez Oscar kazanmış olan ve yüzlerce ödüle sahip bu isim, sinemaya olan bakış açısı ve yaklaşımı açısından da en özel besteciler arasında yer alıyor. Yunan annesi ve Fransız babasıyla müzikal ve kültürel bir karışım içinde büyüyen besteci, Fransız senfonistleri Ravel ve Debussy’yi Dünya Müziği ve Caz’a kadar dinleyerek büyüdü. Ana enstrüman olarak flütü seçmeden önce piyano ve trompet eğitimi aldı. Daha sonraları Carlinhos Brown ve Ray Lema ile rekor kıracağı Brezilya ve Afrika Müziği eğitimi alarak klasik müzik eğitimini zenginleştirdi. Sinema ve Televizyon için beste yaparken, dramaturjinin önemini ve müziğini aktörlerin performanslarına nasıl uyarlayacağını anlamalarını sağlayan La Comédie Française gibi Tiyatro şirketleri için çalışmaya başladı.İlk uzun metrajlı filminin kayıtlarında, nadir bir kemancı Dominique “Solrey” Lemonnier ile tanıştı ve olağanüstü bir sanatsal alışverişe başladılar. Favori solisti, konser sanatçısı, sanat yönetmeni ve karısı oldu. Özel yorumlama anlayışı ve yaratıcı ruhuyla eşiyle birlikte üretmeye başladı.  Altın Küre’de, BAFTA ve Avrupa Film Ödülleri’nde adaylıklar kazanan ve İnci Küpeli Kız filmiyle Hollwood’a adım atıyorşlar.Queen, Harry Potter, Benjamin Button, The King’s Speech, Moonrise Kingdom, Argo, Zero Dark Thirty, Godzilla, The Imitation Game gibi onlarca filme imza atan besteci, 2018 yılında Guillermo del Toro’nun The Shape Of Water filmindeki eserleriyle ikinci kez Oscar kazanan son yüzyılın en önemli bestecileri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

İki Oscar ödüllü Alexandre Desplat’ın önce Büyük Budapeşte Oteli’nden:

https://www.youtube.com/watch?v=H22fZWySJ50

The Shape Of Water (Suyun Sesi) 

 

2016 The Hateful Eight Ennio Morricone

Ennio MorriconeBüyük yönetmen / besteci ortaklıklarından (Eisenstein & Prokofiev, Hitchcock & Herrmann, Fellini & Rota ile birlikte) bir araya geleceği yönetmen Sergio Leone’nin bir sınıf arkadaşı olan Ennio Morricone, Roma’nın Santa Cecilia Konservatuarı’nda uzmanlaştı. Ennio Morricone, 10 Kasım 1928’de Roma’da doğdu. Uzun sanatsal kariyeri, mutlak konser müziğinden uygulamalı müziğe, orkestra şefi, tiyatro, radyo ve sinema için besteci olarak çok çeşitli kompozisyon türlerini içeriyor. 1946’da Ennio trompet diplomasını aldı ve 1954’te Goffredo Petrassi’nin rehberliğinde Conservatorio di Santa Cecilia’da Kompozisyon eğitimini tamamladı. RAI (İtalyan yayın şirketi) ve RCA-İtalya için aranjör olarak çalışmıştır. Kariyerine 1961 yılında Luciano Salce’nin yönettiği Il Federale filmi ile film müziği bestecisi olarak devam etti.  Dünya şöhreti Sergio Leone’lilerden geldi: Bir Avuç Dolar (1964), Birkaç Dolar Daha Fazla (1965), İyi, Kötü ve Çirkin (1966), Bir Zamanlar Batı’da (1968) ve Bir Dynamite Fistful (1971). Altın Aslan’ın yanı sıra 2003’te ödüle layık görülen Oscar’ı ile birlikte sekiz Nastri D’argento, beş BAFTA, beş Oscar adaylığı, yedi David Di Donatellos, üç Altın Küre, bir Grammy Ödülü ve bir Avrupa Filmi ile ödüllendirildi. Quentin Tarantino’nun Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009) ve Django Unchained (2012) gibi filmlerde sayısız kez yeniden kullanılmıştır. Morricone, 2007’de “film müziği sanatına yaptığı muhteşem ve çok yönlü katkıları” için Akademi Onur Ödülü’nü aldı.

2017 La La Land (Aşıklar Şehri) Justin Hurwitz

1985 Los Angeles doğumlu Justin Hurwitz, yapımcı, senarist ve bestecidir. Unutulmaz Whiplash filmine de besteci olarak imza atan Hurwitz, 2017 yılında 6 dalda Oscar kazanan La La Land müzikalinde muhteşem müziklerle bizi buluşturdu. Aynı zamanda “En Özgün Şarkı” ödülünü de, aynı yıl söz yazarları Benj Pasek ve Justin Paul’le paylaştı. Bir masalı dinlermiş gibi ruha dokunan müziklerden birini dinleyelim:

 

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam