Yeşilçam Seslendirme

Karma’dan Saygı Duruşu: Yeşilçam’a Hayat Veren Sesler

Ayşe Aslıhan

Kartal Tibet‘in “Atıl kurt!” nidasını hangimiz hafızamızdan silebiliriz? Ya da Kadir Savun‘un “Eeh, hadi git işine be sen de…” serzenişini? Peki ya Hulusi Kentmen‘in o bildiğimiz, klasik babacan tavrıyla evlatlarına sitem edişini? İşte hafızamıza kazınan o babacan, tok seslerin kime ait olduğuna bakacağız. Karşınızda, büyük Yeşilçam emektarları, yani, unutulmaz karakterlere hayat veren o sesler…

SADETTİN ERBİL

Yeşilçam’ın en bilindik kötü adam sesi. Erol Taş, Bilal İnci, Ali Şen, Hayati Hamzaoğlu başta olmak üzere sayısız filmde sayısız kötü adam karakterine sesiyle hayat vermiş bir emektar. Erol Taş’ın meşhur “Nıahahaha” gülüşünün gerçek sahibi.

Sadettin Erbil

https://youtu.be/0QtbzQCH8-0

 

JEYAN MAHFİ AYRAL TÖZÜM

Eski Türk filmlerinde başrol kadın oyuncuların birçoğuna ses vermiş, aynı zamanda Zeki Müren‘le de bir film çevirmiş olan sanatçı.

 

ABDURRAHMAN PALAY

Abdurrahman PalayKadir inanır‘dan Cüneyt Arkın‘a, İzzet Günay‘dan Kartal Tibet‘e kadar neredeyse bütün jönleri seslendirmiş efsane sanatçı.

“Ben Kadir… Deli Kadir ülen!” repliğinin asıl sahibi. O kadar çok film seslendirmiştir ki, dublaj odasında yorulup yere çömelerek, elleri çenesinde dublaj yaparken; “Nevet, Nayır” efsanesinin doğmasına istemeden de olsa sebebiyet vermiştir.

 

 

 

Kemal ErgüvençKEMAL ERGÜVENÇ

Bugüne dek hiçbir filmde kendi sesiyle oynamayan Hulusi Kentmen‘i bir dönem en çok seslendiren sanatçı.

Köyden İndim Şehire filminde babacan komiser Kentmen’in sesi. Sezercik‘i annesi Hülya Koçyiğit‘ten ayıran, “Kes ulan velet” diye itip kakan zalim Erol Taş sesi de odur.

Hababam‘ın ilk kimyacısı olarak da hatırlarız.

 

HAYRİ ESEN

“Atıl kurt!” repliğinin gerçek sahibi. Kartal Tibet, Ediz Hun ve Cüneyt Arkın başta olmak üzere birçok filmde jönleri seslendirmiştir.

https://youtu.be/GRWj_-dCSUA

 

HALDUN ERGÜVENÇ

Bu büyük ustanın sesini hiçbir görüntü olmadan dinlerseniz; “Ee Kadir Savun bu” dersiniz. O derece inandırmıştır Kadir Savun‘un sesi olduğuna. Kadir Savun’u neredeyse her filminde seslendiren büyük usta. Erol Taş‘ı da sık seslendirmiştir.

 

TİJEN PAR

Türkan Şoray‘a en çok yakışan ses. Selvi Boylum Al Yazmalım‘da Asya olmuştur, Hanzo’da Meral Zeren… Bugün piyasada gördüğümüz tiyatro kökenli ne kadar oyuncu varsa, çoğunun konservatuvarda diksiyon hocası Tijen Par’dır.

https://youtu.be/-HVN14IBvPw

 

ERHAN YAZICIOĞLU

Onun, Küçük Emrah‘ın amcasının sesi olduğunu biliyor muydunuz? Seksenler sinemasının; mahallenin körpe gelinlerine göz koyan, eli uçkurunda tiplerin tamamına yakınını seslendiren erotik sesli ağabeyimiz.

“Bırak o silahı Emrah, oyuncak değil o elindeki…” repliğiyle hafızalara kazınan, Nuri Alço‘nun Nuri Alço olmasında, sarı bıyıklarıyla birlikte en çok payı olan sanatçı.

 

NİLGÜN KASAPBAŞOĞLU

Yetmişlerin başından, seksenlerin sonuna kadar neredeyse bütün çocuk yıldızları seslendirmiş olan sanatçı. Bilhassa Sezercik seslendirmeleri ile nam salmıştır. “Vey payamı, vuyma anneme” gibi efsane repliklerin asıl sahibidir.

 

RIZA TÜZÜN

Sadece üç filmde kendi sesiyle oynayan Ali Şen‘in, meşhur Kayserili şivesinin asıl sahibi. Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni filmi dışında yine hiç kendi sesiyle oynamayan Nubar Terziyan‘ı da en çok seslendiren sanatçılardandır.

https://youtu.be/Je38SVqKZ9w

 

PEKCAN KOŞAR

Tarık Akan seslendirmeleri ile nam salmış, çok yakışıklı bir sese sahip olan üstadımız. Tarık Akan’ın, kızların kalbini tir tir titreten o kazanova sesinin asıl sahibi, Selvi Boylum Al Yazmalım’da Kadir İnanır’ı da seslendirmiştir. Pek tabii hafızalarımıza Damat Ferit‘in sesi olarak yer etmiştir.

 

KAMRAN USLUER

Hem jönleri, hem karakter oyuncularını aynı başarıyla seslendirmiş, kudretli bir sese sahip büyük usta. Kadir İnanır, Tarık Akan, Hüseyin Peyda, Fikret Hakan, Kadir Savun, Yaman Okay gibi oyunculuk karakterleri birbirinden farklı sayısız ismi hayran olunası bir başarıyla seslendirmiş dev bir çınar.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam