2018'de Türkiye'de Müzik

2018’de Türkiye’de Müzik Dünyası: Zirvede Kimler Var?

Ayşe Aslıhan

Yeni yıla artık saatler kala diyelim, 2018’de Türkiye’de müzik dünyasında neler oldu, şöyle bir genel bakış atmak istedik. Popüler kültürün öne çıkanları ile başlayıp, aslında karşı durduğumuz bir tabir olan alternatif müzik ile devam edeceğiz. Birazdan okuyacaklarınız sayesinde göreceksiniz ki, alternatif müzik temsilcileri, popüler kültürün gedikli isimlerinin tahtını artık ciddi boyutta sallıyorlar.

Ezhel

Türkçe müzik dinleyicisi, pop müzik ağırlıklı yayınlar yapan radyo ve televizyonlar yerine Spotify, Apple Music, Fizy gibi çok daha özgür müzik dinleme platformlarına yöneliyor. İnsanlar, ulusal yayın yapan belli başlı 3-5 kanalın insanlara dayattıkları ve her saat başı yayınladıkları 3-5 isim ve 5-10 şarkı yerine, az önce örnek olarak verdiğimiz platformlar üzerinden istedikleri sanatçıları ve o sanatçıların albümlerini rahatlıkla dinleyebiliyorlar.

Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan geride bırakmak üzere olduğumuz 2018’e genel bakışımızı atmaya başlayalım. Önceliği popüler kültüre veriyoruz.

2018’in en iyi çıkış yapanı/yapanları; Eli Türkoğlu & Tuğçe Kandemir ikilisi oldu diyebiliriz. Beğeneni kadar beğenmeyeni de çoktu bu ikiliden doğan çalışmaların. Durum böyle olsa da, Youtube’da 150 milyon barajına dayanıp rekor bir sayıyı elde ettiklerini söylemek gerekiyor.

2018’in öne çıkan kadın vokali; Simge. Bu yıl yayımladığı Ben Bazen albümüyle kariyerinin en sağlam adımlarını atan Simge, Ben Bazen ve Öpücem çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Üstelik, Öpücem klibi MTV‘de de yayınlandı ve uzun süre sonra MTV’de yayınlanan ilk Türkçe klip oldu.

2018’in öne çıkan erkek vokali Edis oldu. İlk albümü An, Emina Sandal ile yaptığı Güzelliğine ve Yıldız Tilbe’nin proje albümünde seslendirdiği Buz Kırağı ile artık amatör ligde değil, şampiyonlar liginde oynamaya başladı.

2018’in en çok konuşulanları ise şüphesiz Aleyna Tilki ve Merve Özbey oldu. Sevin ya da sevmeyin ama Sezar’ın hakkını Sezar’a vermek gerek. Aleyna TilkiYıldız Tilbe albümünde seslendirdiği Yalnız Çiçek ve Emrah Karaduman albümündeki Dipsiz Kuyum ile aylarca gündemde kaldı.

Merve Özbey ise yine bir Yıldız Tilbe şarkısı olanVuracak ile altın çağını yaşadı desek abartmış olmayız.

SEZEN AKSU’DAN DİJİTAL ATAK

2018’in en dikkat çekici olayı, Sezen Aksu‘nun Youtube atağı oldu. YouTube kanalına özel yayınladığı Demo çalışmasında, daha önce birçok sanatçının seslendirdiği şarkıları bu sefer Sezen Aksu yorumuyla ve şarkının ham haliyle dinleme fırsatı yakaladık. İlgi büyüktü. Çalışma daha sonra albüm haline getirilerek müzik marketlerde satışa sunuldu ve Sezen Aksu hayranlarını memnun etti.

2018’in en iyi albümü başlığı altına Mabel Matiz‘in Maya çalışmasını koymak yerinde olur. Oldukça özgün ve kaliteli olan albüm, Sarmaşık ve A Canım şarkılarıyla dikkat çekti. Anadolu Diskosu şeklinde tanımlayabileceğimiz tarz, dinleyicilerden tam not aldı ve bu albümü özel kıldı.

TÜRKÇE RAP YENİDEN DOĞDU

Şimdi gelelim işin alternatif kısmına… 2018 yılında alternatif ve üçüncü yeniler kategorisine dahil edilen isimlerin yükselişi konuşuldu. İrili ufaklı pek çok yorumcu ve grup, kalite kokan çalışmalarıyla seneye damga vurdu. Yüzyüzeyken Konuşuruz bu anlamda en ön sırada yer aldı.

Yılın bir diğer dikkat çekici özelliği ise Türkçe Rap’in küllerinden doğması oldu. Bu anlamda Ezhel ve Gazapizm, yaptıkları büyük atakla öne çıktılar. Özellikle Ezhel, hem şarkıları hem de yıl içinde yaşadıkları sebebiyle gündemden düşmedi. Gazapizm ise, özellikle Heyecanı Yok ile fırtına estirdi.

Spotify verilerine göre, 2018’in en çok dinlenen şarkıları listesinde ilk beş sıra şu şekilde oluştu;

  1. Ezhel – Geceler
  2. Gazapizm – Heyecanı Yok
  3. Aleyna Tilki – Yalnız Çiçek
  4. Ezhel – İmkansızım
  5. No.1 – Hiç Işık Yok

Spotify

Yine Spotify verilerine göre, yılın en çok dinlenen sanatçı listesi ay bazında şu şekilde dağıldı;

Ocak – Ezhel

Şubat – Ezhel

Mart – Edis

Nisan – Ezhel

Mayıs – Ezhel

Nisan – Ezhel

Mayıs – Ezhel

Haziran – Ezhel

Temmuz – Ezhel

Ağustos – Ezhel

Eylül – Ezhel

Ekim – Ezhel

Bu tabloya göre, 2018 için Ezhel’in Yılı desek yersiz olmaz. Yeni yıl için dileğimiz, kalitenin yükselişinin sürmesi ve alternatif denen fakat bize göre alternatif olmayan isimlerin çoğalması.

Mutlu seneler!

Kaynak: NTV Sanat & Hürriyet Sanat

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam