Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu Kişilik Bozukluğunu Konu Edinen 10 Film

Ayşe Aslıhan

İnsan psikolojisi, yüzyıllar geçse de, asla anlaşılamamış bir olgu… Psikolojinin bu karmaşık yapısı, pek çok başarılı filme ilham kaynağı oldu. Disosiyatif kimlik bozukluğu, bilinen adıyla çoklu kişilik bozukluğu ise en çok dikkat çeken psikolojik rahatsızlıklardan biri… Çok kötü ve ağır nedenlerden dolayı oluşsa da, beynin muhteşem bir mekanizmaya sahip olduğunu gösteren bir rahatsızlık. Aslında beynin kendini koruması bir nevi… Kötü olaylara bir kişilik tanık oluyorken, diğer kişilikler bundan tamamen habersiz ve bunun kötü etkileriyle hiç karşılaşmıyor ve farklı farklı birçok insan aynı bedeni kullanıyor… Oldukça tuhaf, zor ve ağır olan bu hastalığı konu edinen filmler ve diziler de mevcut. Biz sizin için bu filmlerden 10 tanesini listeledik. Keyifli seyirler!

1. Psycho / 8.5

Alfred Hitchcock’un kült filmi Psycho ile başlıyoruz. Şüphesiz sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden Psycho, sizi ilk dakikadan itibaren içine alan bir film. Patronunun parasını çalan Marion’un bu parayla sevgilisine gitmek için yola çıktığı sırada konakladığı bir motelde öldürülmesinin ardından ortaya çıkan gizemli bir olayı konu alıyor. Robert Bloch’un isimsiz romanından esinlenen bu filmde, Bates Motel’de müdür olan Norman Bates (Anthony Perkins) karakterinin kişiliği üzerinde yoğunlaşıyor.

2. Shutter Island / 8.1

Leonardo Di Caprio’nun en başarılı performanslarından birini sergilediği Martin Scorsese imzasını taşıyan bu film, iki polis memurunun bir akıl hastanesine soruşturma amacıyla gitmesiyle başlıyor! Leonardo Di Caprio’ya filmde Mark Ruffalo, Ben Kingsley ve Michelle Williams gibi isimler eşlik ediyor.

3. Persona / 8.1

Persona, hiç konuşmayan bir kadını ve ona göz kulak olan bir hemşirenin hikayesini konu ediniyor. Ünlü bir tiyatro oyuncu olan Elisabeth Vogler bir piyes sırasında aniden sessizliğe gömülüyor. Çevresindekiler ise olayları anlamaya çalışıyor ancak genç kadın asla konuşmuyor ve bir kliniğe yatırılıyor, ancak Elisabeth’in konuşması için hiçbir fiziksel engel bulunmuyor. Bu ise işleri çok daha ilginç bir hale getiriyor.

4. Black Swan / 8.0

Natalie Portman’ın baş rolde olduğu bu sinema şaheseri New York’ta yaşayan Nina isimli genç ve yetenekli bir balerinin hikayesini anlatıyor. Yaşamındaki en büyük tutkusu olan dans, aynı zamanda Nina’nın hayatında büyük bir baskı yaratıyor. “Swan Lake” isimli bir gösteride baş dansçı olmak için çaba sarfeden Nina, bir yandan rakibi Lily ile yarışırken bir yandan da kendi karanlık tarafıyla yüzleşiyor… Bu film, en iyi çoklu kişilik bozukluğu filmleri arasında yer alıyor.

5. Sybil / 7.7

2007 yapımı bu filmde, çocukluğunda yaşadığı tacizler nedeniyle çoklu kişilik bozukluğuyla mücadele eden genç bir kadının yaşadıkları anlatılıyor. Sybil’in tam tamına 15 alter egosu, yani kişiliği var! Filmi ilginç kılan ise gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanmış olması…

6. The Machinist / 7.7

Christian Bale’in baş rolünde oynadığı bu film de kült filmlerden biri… Insomnia rahatsızlığı yüzünden bir yıldır uyuyamayan Trevor Reznik’in kendi akıl sağlığından şüphe etmeye başlamasını konu alan bu film, sizi derinden etkileyecek. Filmin yönetmeni ise Brad Anderson.

7. Split / 7.3

James McAvoy’ın baş rolde oynadığı Split, çoklu kişilik bozukluğunu anlatan belki de en iyi film! Bu hastalıktan muzdarip genç bir adamın 23 ayrı kişiliğini konu ediniyor… Bu alt kişiliklerden en baskını olanı ise, bir gün 3 genç kızı kaçırıyor fakat kendi alt kimlikleri, aralarında çatışmaya girince, ana karakterimiz Kevin için işler oldukça karmaşık bir hal alıyor.

8. Me, Myself & Irene / 6.6

Jim Carrey’nin oynadığı 2000 yapımı bu filmde, Rhode Island polis teşkilatında görevli olan Charlie Bailygates (Jim Carrey)‘in hikayesi anlatılıyor. Charlie, bir gün kişilik bölünmesi yaşıyor ve farkı bir yanıyla tanışıyor… Charlie ve Hank isimli diğer kişiliğinin asıl problemi ise ikisinin de aynı kadına aşık olması ve kadını birbirinden kıskanması!

9. Frankie & Alice / 6.5

Halle Berry’nin baş rolünde oynadığı film, başarılı bir dansçı olan Frankie’nin yaşadığı kişilik bölünmesiyle birlikte hayatının alt üst olmasını konu ediniyor. Çünkü alter egolarından biri oldukça hırslı ve şeytani bir ruha sahip!

10. Beyza’nın Kadınları

Mustafa Altıoklar’ın yönettiği, baş rollerinde ise Demet Evgar, Tamer Karadağlı ve Levent Üzümcü’nün oynadığı bu film, bu konudaki en iyi Türk yapımlarından biri… Filmde, seri cinayetlerin ardından vakaları araştıran bir polis memurunu ve onun Beyza isimli eşini izliyoruz. Oysa Beyza‘nın birçok kişiliği var…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam