Yavuz Turgul

Usta Yönetmen Yavuz Turgul’un 9 Muhteşem Filmi

Ayşe Aslıhan

Türk sinemasında kattıklarıyla adını unutulmaz yönetmenler arasına yazdıran Yavuz Turgul‘u hiç duymuş muydunuz? Turgul; yazar, yönetmen ve gazetecilik hayatına senaryosunu yazdığı, çektiği ve tek örneği olsa da müziklerini yaptığı 20 film sığdırdı!

Yavuz Turgul, hem şehir hayatını hem de köydeki ince detayları anlattığı becerisiyle aslında Türkiye üzerinden ne kadar başarılı çıkarımlar yapabildiğini de gösteren filmler üretti ve Türk sinemasına büyük katkı sağladı.
Turgul filmlerinin hangileri olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız!

1- Züğürt Ağa

Yavuz Turgul’un senaryosunu kaleme aldığı feodal yapının çöküşünü anlatan hüzünlü hikayenin baş rolünde, ileride Turgul ile çokça birlikte göreceğimiz usta oyuncu Şener Şen yer alıyor. Haraptar köyünün ağası etrafında dönen olaylar yağmur yağmayan köyün satılmaya karar verilip büyük şehre göç edilmesiyle başlar. Burada ağanın düşünmesi gereken ailesinin geçimini sağlamak mı, yeni işindeki devamlılığı sağlamak mı, Kiraz isimli himayesi altındaki genç kıza göz kulak olmak mı yoksa evlenmekten başka şey düşünmeyen babasıyla mı ilgilenmektir.

2- Muhsin Bey

https://www.youtube.com/watch?v=vLhRDkOMVwU

Şener Şen ve Uğur Yücel birleşiminin en müptelası olunası örneklerinden biri Muhsin Bey filmiydi. İkili sinema çevrelerine göre de bu filmdeki performanslarıyla zirveye çıkmıştı. Prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey, yaşam ve onur mücadelesini zor bela sürdürmeye çalışırken türkücü olmak için şehre çıkagelen Ali Nazik isimli gençle değişmeye başlar.

3- Eşkıya

Şener Şen ve Uğur Yücel’in baş rollerde yine birlikte olduğu 1996 yapımı film, 2 milyon 568 bin 339 kişi tarafından izlenip hatırı sayılır bir gişeye ulaştı. 35 yıllık mahkumiyet ve yokluğun sonunda dönen Baran (Eşkıya) doğduğu toprakların artık baraj suları altında olduğunu öğrenir. Geçmişindekilerin peşine düşmeye karar veren Baran, köyden Beyoğlu’na uzanan yola çıkar. Burada Cumali isimli biriyle karşılaşacaktır...

4- Çiçek Abbas

https://www.youtube.com/watch?v=4f7SqoYk8Dk

Senaryoyu yazan Yavuz Turgul bu film için o dönemde gazetelerde haber olan bir minibüs şoförünün sevdiği kızı kaçırması olayından ilham aldığını söyleyecekti… Çekimlerin yoğun yağmur altında tamamlanmaya çalışıldığı film, oldukça zor şartlar sunuyordu. Hatta soğuk ve yağmur nedeniyle ses tellerini üşüten İhsan Yüce, başkası tarafından seslendirilmek zorunda kalmıştı!

5- Tosun Paşa

Bir Kartal Tibet ile Yavuz Turgul ortaklığı sonucu çıkan Tosun Paşa filmi, Türk sinemasının kült komedi filmleri arasında yer alıyor. Ahmet Tosun Paşa’dan esinlenilerek yaratılan Şaban (sahte Tosun Paşa) karakteri, evin uşağıyken birden 19. yüzyıl Mısır’ında Tellioğlu ve Seferoğlu Ailelerinin, İskenderiye’deki en değerli yer olan Yeşil Vadi mücadelesinin tam ortasında yer alır. İte kaka devam eden olay gerçek Tosun Paşa’nın ortaya çıkmasıyla başka boyuta taşınır.

6- Şekerpare

Şener Şen ve İlyas Salman’lı diğer harika birleşim Şekerpare, müzikal tadında adı gibi tatlı mı tatlı bir filmdir. Tatlılığı yanında sayısını unutturacak kadar da replik ezberletmiştir. Her izlendiğinde yenilerini eklemeye devam ediyor!

7- Gönül Yarası

https://www.youtube.com/watch?v=7UJYFJNlGL0

Akademi Ödülleri’nde de ‘En İyi Yabancı Film’ dalında Türkiye’yi temsil eden 2005 yapımı Yavuz Turgul filmi, Gönül Yarası. Anadoluda uzun yıllar öğretmenlik yapıp sonunda emekli olan Nazım İstanbul’a döndüğünde kocasından kaçıp kızıyla sığınacak yer arayan Dünya ile karşılaşır. Psikopat eş Halil’in dahil olmasıyla bu naif hikaye yavaş yavaş karanlığa sürüklenmeye başlar.

8- Sultan

https://www.youtube.com/watch?v=GVHNNDUNtZE

Yavuz Turgul, yazdığı bu senaryoyla ve Türkan Şoray‘ın da müthiş oyunculuğuyla Türk Sinemasına öyle önemli bir katkı sağlamış ki! Yaşadıkları fakir semtte çocuklarını yalnız başına yetiştirmek zorunda kalan Sultan, kimseye ihtiyaç duymadan evlere temizliğe giderek ailesini ayakta tutan güçlü bir kadındır. Hayatındaki değişiklik mahalledeki kadınlarla gittiği sinemayla sınırlanırken muhtarın oğlu yakışıklı Kemal ile toplu bir değişime sebep olur.

9- Av Mevsimi

Bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikayesini anlatan film Şener Şen, Çetin Tekindor, Okan Yalabık gibi isimleri buluşturuyor. Bonus olarak Cem Yılmaz’ın kötü şarkılı sahnesini de ekliyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam