Mısır

Kısa Bir Mısır Gezisi

Aygün Akdağ

Herkes Mısır diye bilir ama resmiyette Mısır Arap Cumhuriyeti’dir. Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biridir. Mısır‘ın yaklaşık 7.000 yıllık bir geçmişi vardır ve insanlık tarihinin en önemli medeniyetlerinden biridir. Tarih boyunca bir çok uygarlığın geçiş noktası olmuştur.

Mısır Firavunlar döneminden Memlüklere, Osmanlıdan, Napolyon Fransası’na kadar bir çok medeniyetin kültürünü halen taşımaktadır. 1922’de bağımsızlığı kazanan Mısır 1953’te Cumhuriyeti ilan etmiştir ve başkent Kahire olmuştur.

Mısır‘ın resmi dili Arapça‘dır. Ülkede genel olarak Mısırca ya da Mısır Arapçası olarak bilinen diyalekt kullanılır. Suudi Arapçası ve Bedevi Arapçası da burada sık kullanılan diyalektler arasında sayılır.

Mısır’ın Kısa Tarihi

Mısır’ın kökleri 7.000 yıllık bir medeniyete dayanır. Meşhur Nil Nehri Deltası’nda kurulmuş olan Mısır medeniyeti, Antik Çağ’ın en büyük uygarlıklarından birisidir. Medeniyetin kurucusu olarak bilinen Tiu‘nun doğum tarihi tam olarak bilinmesede Mısır‘a ait en eski bilgi M.Ö. 6.000 yılına kadar dayanır. Mısır Nil Nehri üzerinde gücüne güç kattı.

Mısır Kültürü

Ülkenin çoğunluğu Müslüman olan ve sosyal yaşamlarını dinlerinin doğrultusunda götüren Mısır, Dünya’nın en önemli turizm merkezlerinden biri olması ve tarihsel zenginlikler nedeniyle bir çok Müslüman ülkeye nazaran oldukça modern ve özgür bir hayat vardır. Mısır toplumu misafirlere alışık olsa da fazla dikkat çekici ve açık kıyafetler tercih etmemek orada geçirilecek zamanı kolaylaştırır.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam