Karma Tavsiyesi: Melis Sökmen

Ayşe Aslıhan

Çok geniş bir müzik repertuvarım var. Sadece Jazz değil, Reggae, Latin, Blues, Soul ve pop müzik türlerinde de şarkılarını seslendiriyorum. Benim hayatım müzik!

DOĞUŞTAN GELEN YETENEK

90’lı yıllarda ilgi çeken güzelliği ve kaliteli sesi ile Melis Sökmen, Ankara’da doğdu. Çocukluğu Almanya’da geçti. 10 yaşında klasik gitar eğitimi almaya başladı, çünkü öğretmeni muhakkak bir enstrüman öğrenmesi gerektiğini söylemişti. Amcası Sait Sökmen, Türkiye’nin ilk koreografıydı; dans ve baleyle ilgiliydi ve çok başarılıydı. Küçük Melis’in de elbette damarlarında müziğe dair yetenekler geziniyordu…

ŞÖHRET MERDİVENLERİ: İSTANBUL

Almanya’dan döndüklerinde, İstanbul’da Özel Avusturya Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi’nden mezun oldu. 1981-1987 yıllarında Bale Sanat Merkezi’nde dans öğretmenliği yaptı. Bu sırada çocuk müzikallerinde, hatta Ferhan Şensoy’un Muzır Müzikal’i gibi birçok etkinlikte yer aldı. Reklam filmlerinde oyuncu ve dansçı olarak boy göstermeye başladı.

İlk kez sahneye adım atmam 1982 yılında Güneş gazetesinin düzendiği güzellik yarışmasıydı. 10 -14 kişilik bir dans grubumuz vardı. O ilk deneyimimdi. 1985 yılında yine bale sanat merkezinde o grupla şarkı söylemeye başladım. 1986 yılında Grup Lokomotif’te solisttim. Yine o sene 1. Kuşadası Altın Güvercin Şarkı yarışması yapılıyordu. Biz iki şarkıyla katılmıştık ve 2. lik ödülü ile Hey Dergisinin Gençlik ödülünü kazandık. Duygu Asena bize ödülü vermişti. Ve sonra, Eurovision macerası…

ŞARKILAR KAYITTA

Eurovision’da Türkiye birinciliğinden sonra, 1990 yılında Türkiye’nin ilk Türkçe Pop-Jazz albümü olan “O Zaman”ı piyasaya sürdü. Sökmen, şarkılarını sahnede Türkçe’nin yanı sıra İngilizce Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rumca ve Afrika dillerinde de söyledi. Reklamların da vazgeçilmez sesi oldu, hem de yıllarca… 1992 yılında “Halis Melis” albümü çıktı. 1995 yılında ise “Öze Dönelim” ile “özüne döndü.”

https://www.youtube.com/watch?v=mPF-8_kvKDU

 

Benim yaptığım bir Afrika şarkısı var, adı Malayka. Babaannem bize bu şarkıyı ninni olarak söylerdi. ‘Malayka’nın Arapçası ‘Meleykem’ yani ‘Meleğim’ anlamına geliyor. Ne olursa olsun geleneksel müzikten etkileniyor insan, fakat ben bu dünyada bir olduğumuzu göstermek istiyorum. 

 

 

“Afro Türk” olan Sökmen ailesinde yetenekli tek çocuk Melis Sökmen değildi.
Kardeşi Cenk Sökmen de o yıllarda “Yeşil Işık” isimli bir albüm çıkarttı ve şahane şarkılar söyledi…

 

DÜN VE BUGÜN MELİS SÖKMEN

2002 yılında Şef Kamran İnce yönetiminde İstanbul Modern Müzik Topluluğu ile Yeni Yıl Konserleri çerçevesinde Ankara’da ODTÜ, İstanbul’da İTÜ ve Cemal Reşit Rey Konser Salonlarına solist olarak katıldı.
2004’de 1. Girne Caz Festivali’nde Billy Paul, Tony Jones, Michael Brown, Okan Ersan ile birlikte yer aldı.
2005 yılında İstanbul’da özel bir konser etkinliğinde Billy Cobham, Tony Jones, Yvonne Sanchez gibi sanatçılarla sahneyi paylaştı.

2014 yılında ise “Hediyem” isimli albümüyle sakince müziksiz yaşayamadığını ve o güzel yorumunu hala kaybetmediğini ispatladı.

 

Damarlarından nota akan bu güzel kadının, kendine daima hayran bırakan başarılı bir müzisyenle de bir düeti var!
Keyifli dinlemeler.

 

https://www.youtube.com/watch?v=cp6JOzv8ehI

Melis Sökmen Röportaj Kaynak

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam