Arşivinizde Bulunması Gereken 10 Uzay Kitabı

Ayşe Aslıhan

İlim, bitmek tükenmek bilmeyen bir derya gibi sonsuz derler. Sonsuz ilmin, sonsuz olduğu söylenen uzay kısmıyla ilgilenmeye ne dersiniz? İşte, TÜBİTAK Yayınları’nın uzay hakkındaki kitaplarından, arşivinizde bulunması gereken 10 uzay kitabı.

1- Derin Uzay – Govert Schilling

Derin Uzay

TÜBİTAK’ın popüler bilim kitapları arasında yerini alan Derin Uzay, bizleri uzayın derinliklerine, uzak gezegenlere götüren bir keşif gemisi niteliğinde. Bu kitapta yıldızların doğumuna, ölümüne şahitlik edebilir, kesin olduğu kabul edilen süper kütleli kara deliklere yaklaşabilir, bilinen evrenin teorik sınırlarında gezebilirsiniz. Yüzlerce fotoğraf ve yıldız haritası da barındıran Derin Uzay, öğrencilerden gök bilimcilere kadar herkes için bir başucu kitabı.

2- Ay’a İniş – Carole Stott

Ay'a İniş

Ay her zaman insanların ulaşmak istediği, gitmeyi düşlediği bir yer olmuştu. 1969 yılında bu hayal gerçekleşti ve ilk defa bir insan Ay’a ayak bastı. O gün, yıllardır süren uzay yarışında da bir dönüm noktasıydı. Ay’a İniş ile, ilk yapay uydunun fırlatılmasından bugüne kadar yaşanan gelişmeleri adım adım izleyebilirsiniz.

3- Gökyüzünü Tanıyalım – M. Emin Özel, Talat Saygaç

Gökyüzünü Tanıyalım

Her mevsimde gökyüzünde görebileceğimiz yıldızların isimlerini, uzaklıklarını ve özelliklerini öğrenebileceğiniz, ek olarak bu yıldızlarla ilgili tarih boyunca ortaya çıkan efsaneleri de okuyabileceğiniz bir kaynak, Gökyüzünü Tanıyalım.

Kitap metninin mevsimlerle ilgili bölümlerini sesli olarak bilgisayar, cep telefonu, tablet veya mp3 çalarınıza yükleyerek karanlık ortamlarda da her mevsim ve güne yolculuğunuzu sürdürebileceksiniz.

4- Gezegenler Kılavuzu – Patrick Moore

Gezegenler Kılavuzu

Dürbün ve yıldız haritasına sahip herkes gökyüzünü gözlemleyebilir. Her yıl, yeni bir kuyruklu yıldız veya patlayan yıldızlar keşfedilmekte ve bu keşifleri profesyonellerden önce amatörler yapmaktadır. Bu anlamda Gezegenler Kılavuzu, gezegenler hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri içermesinin yanı sıra, amatör astronomlar için de bir başvuru kitabı niteliğinde.

5- Dünya ve Uzay – Sophy Tahta, Susan Mayes

Dünya ve Uzay

Üzerinde yaşadığımız Dünya’yı her yönüyle biliyor muyuz? Gecelerimizi aydınlatan Ay’ı, bize uzaktan göz kırpan yıldızları veya Güneş’in çevresinde bizimle birlikte dönen gezegenleri ne kadar tanıyoruz? Dünya ve Uzay, bu anlamda size rehber olacak.

6- Uzay Ansiklopedisi – Mike Goldsmith

Uzay Ansiklopedisi

Evrende bir yolculuğa ne dersiniz? Uzay Ansiklopedisi, sizi harikaları ve gizemleri ile tanışacağınız heyecanlı bir yolculuğa çağırıyor ve uzay araştırmaları serüveninin geçmişini, geleceğini yalın bir dille anlatıyor.

7- Uzay Kaşifinin El Kitabı – Sue Becklake

Uzay Kaşifinin El Kitabı

Bu kitap yardımıyla, gökyüzündeki cisimleri bulmanızı sağlayacak ipuçlarına ulaşabilirsiniz. Yıldız haritalarından nasıl yararlanacağınızı, gök atlaslarını nasıl kullanacağınızı, göktaşı yağmurlarını ne zaman izleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

8- Mars’a Yolculuk – Eve Hartman, Wendy Meshbesher

Mars'a Yolculuk

Mars’ta hayat var mı? Olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz? Günün birinde insanların Kızıl Gezegen’de yaşamaları mümkün mü? Mars’a Yolculuk, bu soruların yanıtlarını bulmakta size yardımcı olacak.

9- 50 Başlıkta Uzay – Sue Becklake

50 Başlıkta uzay

Bu kitapla birlikte uzaya dair bilgilerinizi 50 başlık altında pekiştirin. Kitapta açıklamalı renkli fotoğraflar ve temel bilgilerle birlikte ayrıntılı bilgiler ve notlar da yer alıyor.

10- Evrenin Dokusu – Brian Greene

Evrenin Dokusu

En gizemli kavramlar… Uzay bir varlık mı? Neden zamanın bir yönü var? Uzay ve zaman olmadan evren olabilir miydi? Geçmişe dönebilir miyiz? Brian Greene, bizi bu soruların yanıtlarını aramaya davet ediyor.

Uzay

Kaynak: NasaTürkiye, Suffagah

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam